Frančesko Banjaja (©Reuters)
Frančesko Banjaja (©Reuters)

Banjaja preticanjem u poslednjem krugu do slavlja u istorijskoj sprint trci

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.03.23. | 17:33

Šampion pobedom krenuo u odbranu trona, na podijumu se našli još Horhe Martin i Mark Markes

Šampion je u odbranu trona krenuo - šampionski. Frančesko Banjaja slavio je na otvaranju sezone u Portugaliji, u istorijskoj, prvoj Moto GP sprint trci, poručivši tako rivalima da nema nameru da prepusti tron.

Popularni Peko je trku započeo sa druge pozicije, u jednom trenutku pao na treće mesto, ali je u poslednjem, 12. krugu, demonstrirao vožnju iz drugog dela prošle sezone vrednu pobede i prvih 12 bodova u takmičarskoj godini. Na podijumu su se pored Banjaje našli još i Horhe Martin i Mark Markes, koji je zahvaljujući odličnim kvalifikacijama trku počeo sa pol pozicije.

Izabrane vesti

Ipak, bilo je jasno da njegova Honda neće moći da parira Pekovom Dukatiju koji je iskoristio brzinu na pravcu i preuzeo vođstvo već u prvom krugu. Ubrzo ga je pretekao i Martin, čak je uspeo da na kratko od Banjaje preuzme prvo mesto, dok su šestostrukog svetskog prvaka potom zaobišli i Džek Miler i Migel Oliveira. Međutim, dva kruga pre kraja Mark je još jednom pokazao da je na dobrom putu da se vrati u staru formu, iskoristio je direktnu borbu Milera i Oliveire, krenuo u riskantno dvostruko preticanje i do kraja sačuvao mesto na podijumu.

Ispred njega odvijala se žestoka borba za prvo mesto između Martina i Banjaje, i mada je Španac bio na dobrom putu da trijumfom započne sezonu, u jednoj od krivina poslednjeg kruga otišao je preširoko i otvorio put Peku koji takve greške ne prašta.

Zna to najbolje Fabio Kvartararo, vicešampion iz prošle sezone, što je u drugom delu 2022. ispustio već viđenu titulu. Aktuelnu sezonu započeo je bez bodova, budući da je završio na desetom mestu, mada je slaboj poziciji francuskog vozača kumovao sudar sa Đoanom Mirom na samom startu trke. Potonji je nije ni završio, odmah je pao sa motora, dok je Kvartaro uspeo da se održi, ali ne i da se ozbiljnije uključi u borbu za bodove. Kada smo kod bodova, Banjaji je pripalo 12, Martinu devet, a Markesu sedam.

Podsetimo, sprint trke su ove sezone uvedene kako bi se sam sport učinio što zabavnijim i neizvesnijim. Voziće se dan pre glavne trke i imaće duplo manje krugova od nje, samim tim nosiće i manje bodova.



tagovi

Frančesko BanjajaMotoGPMark MarkesFabio Kvartararo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara