Valteri Botas (Reuters)
Valteri Botas (Reuters)

Botas u Alfa Romeu od 2022, Rasel ide u Mercedes kod Hamiltona

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.09.21. | 14:47

Posle pet godina Finac menja tim, a mesto mu ustupa zemljak Kimi Raikonen koji je najavio penziju

Kao što se i pretpostavljalo Valteri Botas od naredne sezone neće biti vozač Mercedesa. Posle pet sezona redovima ekipe koja sedam sezona pobeđuje u konkurenciji konstruktora, Finac će biti novi vozač Alfa Romea.

Botas je 2017. godine postao vozač Mercedesa, a od njegovog dolaska klupski novi klupski kolega Luis Hamilton se vratio na pobednički put koji mu je 2016. godine preprečio Niko Rozberg. Od tada je Britanac vezao četiri titule šampiona sveta u Formuli 1. I tokom jučerašnje trke u Holandiji na stazi Zandvort jasno se videlo da će Botas i Hamilton teško ostati klupske kolege.

Izabrane vesti

Hamilton je držao najbrži krug, a Botas se oglušio o direktivu svog tima da ne forsira i ne juri bolje vreme od Britanca. To je samo još jedan detalj u prilog tvrdnji da je Botas doneo odluku znatno ranije. Dakle, jedan Finac je otvorio mesto drugom, budućo da je Kimi Raikonen koji vozi za Alfu, najavio penziju na kraju ove sezone.

"Ovo će biti novo poglavlje moje trkačke karijere. Uzbuđen sam što ću se pridružiti i biti deo Alfinog tima u narednim godinama. Biće to veliki izazov za mene u redovima čuvenog konstruktora. Alfa Romeo je brend kojem nije potrebno predstavljanje. Ispisao je veliko parče istorije Formule 1 i biće čast predstavljati ih. Više nego ikada gladan sam velikih rezultata i pobeda", rekao je Botas.

Botasovo mesto u Mercedesu popuniće talentovani 23-godišnjak Džordž Rasel, pa će Hamiltonu timski kolega istovremeno biti i sunarodnik. Rasel će napustiti ekipu Vilijamsa kako bi došao u pobednički tim sedmostrukog šampiona najbržeg karavana na svetu. Kada je reč o Fincu, pitanje je da li će naredne sezone činiti duo sa Antonijom Đovinacijem budući da će baš u to vreme Italijanu ističe ugovor.

Botas je za pet godina u Mercedesu osvojio devet trka i 17 pol pozicija na 92 starta. Nikada nije bio šampion Formule 1, ali je 2019. i 2020. završavao sa titulama viceprvaka.


tagovi

Valteri BotasAlfa Romeo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara