Ante Vukičević (©Reuters)
Ante Vukičević (©Reuters)

Brutalan faul, peterci i pobeda Crne Gore u Dubrovniku, Hrvatska ipak direktno među osam

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 21:44

Ajkule idu u osminu finala, a tamo ih čeka drugoplasirani iz grupe u kojoj je Srbija

Najbolje u elitnoj diviziji sačuvano je za – kraj. Festival preokreta, isključenja, brutalan faul i podvig Crnogoraca u Dubrovniku. Preko dva minuta u završnici imali su igrača manje, mogli i do pobede u osnovnom delu, ali je pogodak Đura Radovića poništen. Odbranili su se u poslednjem napadu, uveli derbi u penal-seriju i trijumfovali. Petar Tešanović je začarao mrežu, ali Hrvatska uprkos porazu može da bude zadovoljnija – 11:11, petercima 4:2.

Crna Gora je dobila derbi, izborila se za pobedu sa igračem manje, mada ne znači joj previše. Čim je utakmica ušla u peterce, aktuelni evropski prvaci su znali da idu među najboljih osam. Automatski su osvajanjem jednog boda, koji ekipa osvaja u slučaju poraza na peterce, osigurali prolaz u četvrtfinale. Ipak, prvo mesto ostalo je nedostižno, Španija nije smenjena sa vrha.

Izabrane vesti

Spektakularan meč, dostojan nokaut faze. To su odgovorni i želeli da postignu kada su promenili sistem takmičenja, oformili dve divizije i najbolje sa prethodnog kontinentalnog šampionata stavili da igraju među sobom. Prštalo je u Gružu od intenziteta, bilo izvanrednih golova, ali i brda isključenja. Hrvatska je u finišu treće deonice imala dva gola prednosti, sevnula je levica ruske haubice Konstantina Harkova, a onda je na scenu stupio Đuro Radović.

Letos je levoruki crnogorski šuter prešao u splitski Jadran, dobio priliku da u kontinuitetu igra na vrhunskom nivou – prethodno se posle suspenzije vraćao u takmičarski ritam u Jadranu iz Herceg Novog – da bi na Evropskom prvenstvu demonstrirao da je vođa nove generacije. Kada je Crnogorcima gorelo pod nogama, otpočeo je rafalnu paljbu. Nadoknadio je dva gola zaostatka i posle isključenja Lorena Fatovića svezao treći!

Ajkule su pre trećeg hica Đura Radovića ostale bez Stefana Vidovića i Vasilija Radovića, zaradili su treću ličnu grešku i završili meč. Ante Vukičević vratio je klackalicu u ravnotežu, a jedan od važnijih trenutaka bilo je isključenje Vlada Popadića bez prava zamene. Tražio je hravtski selektor Ivica Tucak od sudija da pogledaju snimak, učinili su to arbitri i dosudili brutalan faul.

Vlado Popadić je isključen bez prava zamene, Crna Gora je do kraja igrala sa petoricom i Petrom Tešanovićem na golu, a Hrvatska je na osnovu propozicija dobila i peterac. Loren Fatović nije pogodio metu, očešao je prečku, ali je zato Luka Bukić ubrzo sa krila doneo prednost Barakudama. Minut pre kraja Jovan Vujović je momentalno posle isključenja Rina Burića spakovao loptu iza gol-crte, a u samom finišu Đuro Radović je još jedanput pocepao mrežu.

Digao se na šut najbolji strelac Crne Gore, savladao Marka Bijača, međutim, ušao je unutar šest metara. Iz nepropisne pozicije je pucao direktno posle faula i gol je poništen. Tim Vladimira Gojkovića se odbranio sa dvojicom igrača manje i kucnuo je čas za Petra Tešanovića. Dokazao je da spada među najbolje svetske golmane. Pročitao je Konstantina Harkova, zatim i Lorena Fatovića, a za to vreme su crnogorski šuteri bili hladni kao špricer. Redom su pogađali Đuro Radović, Miroslav Perković, Aleksa Ukropina i Marko Mršić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

Crna Gora  Španija 12:14

Hrvatska  Francuska 12:7

Ponedeljak

Španija – Francuska 9:6

Crna Gora – Hrvatska 11:11, petercima 4:2

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

Gruzija – Mađarska 11:15

Grčka – Italija 8:15

Ponedeljak

Gruzija – Grčka 9:18

Mađarska – Italija 10:5



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara