""
""

Debakl Ferarija – Britanija stoji na Mercedesovom i Luisovom dlanu

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.07.17. | 15:34

Ferarijev metak namenjen Mercedesu se zaglavio u cevi. Fetel i nejgov kolega su umalo totalno nadrljali zbog defektnih pneumatika. Zbog toga je Valteri Botas drugi, a Rajkonen jedva treći na Silverstounu

Jedan bod i gomila žuči dele Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela nakon VN Britanije. Konstatujmo da jedina prava zvezda Silvestouna ostaje Luis Hamilton. On je pobednik, Valteri Botas je drugi, a Kimi Rajkonen treći na Silverstounu.

Izabrane vesti

Konstatujmo da Ferari nije mogao ništa da učini Mercedesovom asu koji je startovao pervektno. Umesto toga Italijane je na kraju sačekao debakl. Dva nerazumljiva defekta prednjih pneumatika upropastila su planove Skuderije dva kruga pred kraj. Britanac je celu trku suvereno vodio. Zbog toga konstatujemo da je Mercedes pokazao tehničku, taktičku i vozačku nadmoć na britanskom asfaltu. Zato smo u obavezi da konstatujemo Ferarijev poraz na svim navedenim poljima.

Gledali smo dva kruga za zagrevanje na Silverstounu. Direkcija trke za VN Britanije odlučila se za dodatni krug zbog problema Džolijana Palmera sa hidraulikom Renoovog bolida. Naime, žuti bolid je trebalo skloniti sa piste kako bi početak trke mogao da se sprovede regularno. To je bila uvertira pred trku u kojoj se mnogo više očekivalo od Sebastijana Fetela kome su se na startnoj liniji pušile ventilirajuće kočnice najavljujući probleme za Ferari.

Očekivana je bila početna frka na startu, ali nju nisu stvorili Ferarijevi vozači, već oštri Maks Verstapen koji je oštrim manevrom osvojio treću poziciju koju je na startu držao Sebastijan Fetel. To je dalo šansu Luisu Hamiltonu da se odvoji od grupacije u kojoj su se nalazili Kimi Rajkonen, Maks Verstapen i Sebastijan Fetel. Bitan trenutak se desio kada je Danil Kvjat napravio grubu grešku i eliminisao klupskog kolegu Karlosa Sajnca. Na stazu je izašlo vozilo za bezbednost, ali ni u letećem startu Hamilton nije imao problema da savlada rivale i stvori ne kapitalnu, ali ipak dovoljnu prednost za distanciranje od najvećih rivala. Tako je krenulo raslojavanje grida na šta je u 19. krugu prva odreagovala ekipa Ferarija povlačenjem Fetela u boks radi prvog servisa. Nemac se nakon izlaska na stazu našao iza Valterija Botasa koji se sigurnim krugovima lagano probijao sa devete kaznene pozicije koju je zaslužio pomeranjem za pet mesta unazad zbog promene menjača na „W08“ bolidu.

U 25. krugu Ferari povlači drugi taktički potez. Kimi Rajkonen odlazi u boks, da bi nakon izlaska na pistu njegova pozicija ponovo bila bolja od klupskog kolege. Taj trenutak je bio signal za reakciju i u Mercedes AMG Petronasa. Luis Hamilton naravno odlazi na zamenu pneumatika, zadržava prvo mesto vraćajući se na stazu tik ispred Botasa koji do tog momenta još uvek nije posećivao servis. Interesantan podatak vezan za Finca je da je on otišao u boks nešto kasnije i montirao supermeke gume za razliku od konkurenata na mekim Pirelijevim pneumaticima. To je zaista interesantan taktički detalj, budući da su prolazna vremena po sektorima za Valterija Botasa i na istrošenim pneumaticima bila na liniji apsolutne konkurentnosti u odnosu na vozače sa svežim gumama.

Finiš trke je doneo uzbudljivu bitku za treće mesto. Valteri Botas je napao i pobedio Ferarijeve ambicije. Izgledalo je da ćemo imati devet krugova trkačke bitke nerava, ali se desilo nešto nezamislivo. Fetelu i Rajkonenu su popustili prednji pneumatici, pa smo zbog toga primorani da konstatujemo da je Botasovo osvajanje drugog mesta zasenio Ferarijev debakl.
Na kraju, četvrto mesto je osvojio Maks Verstapen, slede Danijel Rikardo, Hulkenberg i nesrećnim spletom okolnosti sedmi, Sebastijan Fetel. U prvih deset su ušli i Estaban Okon, Serhio Perez i Filipe Masa, dok je Fernando Alonso ponovo morao da odustane. 

(Foto: Action Images)


tagovi

FerariFormula 1Kimi RajkonenLuis HamiltonMercedes AMG PetronasValteri BotasVN Britanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara