Nikola Perić (©Arkus liga)
Nikola Perić (©Arkus liga)

Dečko koji obećava – Nikola Perić: Nije mi Dejan najveći kritičar, on je pre svega moj tata

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.09.22. | 08:05

Mladi golman Crvene zvezde na debiju u dresu kluba koji je proslavio njegov otac “začarao” mrežu protiv Dinama i pokazao da je svetla budućnost pred njim. “Znam da je to prezime veliko u rukometu i teško da se nosi, ali treba čovek da zna da ga nosi“, istakao je juniorski reprezentativac naše zemlje za Mozzart Sport

Deca poznatih sportista uvek nose dodatno breme slave, popularnosti. Mnogi ne izdrže taj pritisak poređenja, ali tokom karijere moraš da se nosiš s tim. Nije retkost da naslednici naprave mnogo više od očeva ili majki. Naravno, većina ne uspeva da pomuti slavu roditelja.

Da iver ne pada daleko od klade, poslednji primer je mladi rukometni golman Crvene zvezde Nikola Perić. Sin proslavljenog srpskog golmana, jednog od najboljih čuvara mreže u istoriji ovog sporta, Dejana Perića, zaslužio je pet minuta slave. Mladi devetnaestogodišnjak briljirao je u meču prvog kola Arkus Superlige protiv nekadašnjeg kluba Dinama. Imao je devet odbrana u nastavku utakmice, a posebno je blistao u finišu, kada su Pančevci imali šansu da stignu prednost crveno-belih. Poslednji branik odbrane bio je mlađani Perić. Spustio je roletnu na gol doskorašnjim saigračima. Nekoliko odbrana u nizu pokazali su da Zvezda i srpski rukomet ne moraju da brinu.

Izabrane vesti

Krenuo je letos utabanim stazama svog oca Dejana, koji je iz Dinama prešao u Ljutice Bogdana pre 36 godina. Mali Perke, kako je već dobio nadimak, još pre dve sezone je dobio šansu u redovima Pančevaca sa samo 17 godina da oseti “barut” superligaške scene. Ovog leta prešao je iz Banata u Beograd, obukao dres Zvezde i sjajnim odbranama poneo epitet igrača meča u Šumicama.

Subota, 16.30: (2,55) Rajn Nekar Leven (8,00) Flensburg (1,70)

Nekoliko dana posle blistava partije, emocije su se stišale, Perić je za Mozzart Sport govorio o meču sa Dinamom, ambicijama Zvezde ove sezone u Superligi…

Prezadovoljan sam početkom sezone, pobedom i odbanama protiv Dinama. Spremali smo se dobro za tu prvu utakmicu i sve ostalo što nas očekuje. Atmosfera u ekipi je vrhunska. Mislim da ćemo nastaviti u ovom ritmu. Daće bog da budemo na vrhu ove sezone. Videli smo da svaka ekipa u našoj ligi može da se pobedi, nebitno protiv koga igramo. Jeste Dinamo bio favorit, ali smo pokazali da imamo srce i sve može kad se hoće, kada se uloži trud i rad“, rekao je Nikola za naš portal.

Da li je bio plan da uđeš u nastavku utakmice?

Stručni štab je tako odlučio, Jelić je dobro branio u prvom poluvremenu. Na kraju je sve ispalo dobro, pobeda je najvažnija“.

Široki auditorijum kraj malih ekrana je mogao da vidi odbrane juniorskog repezentativca Srbije, bronzanog sa Evropskog prvenstva u Portugaliji. Prvi meč u dresu novog kluba i odmah sjajna partije. Reklo bi se debi iz snova?

Svaki debi je poseban. Ima svoju težinu i radost. Bilo je prelepo iskustvo. Bio je i dodatni motiv što sam igrao protiv bivšeg kluba. Sa Dinamom sam se rastao prijateljski, jednostavno sam video da u Zvezdi imam veću šansu da se razvijem, da dobijem minutažu. Ovo je samo početak, verujem da mogu bolje da branim, kao i ekipa da napreduje, da pokažemo da se ove sezone vraćamo u vrh srpskog rukometa“.

Nikola Perić je izabran za igrača meča u derbiju protiv Dinama (©Arkus liga)Nikola Perić je izabran za igrača meča u derbiju protiv Dinama (©Arkus liga)

Šta je rekao otac Dejan posle meča?

Bio je presrećan kao i ja. Rekao mi je da ne poletim, da gledam da u narednim utakmicama budem još bolji, da se ne zadovoljavam onim što sam uradio, nego samo da gledam napred“.

Da li vam je on najveći kritičar?

Nije. On je pre svega moj tata, to je na prvom mestu, pa posle sve ostalo što se tiče rukometa. Naravno, zna najviše o tome, radi s golmanima u Berlinu, uvek mi je pomoć, kaže šta treba bolje, šta je bilo dobro, šta bi trebalo da poboljšam...“

Šta je sada rekao da je moglo bolje?

"Ovog puta ništa nije rekao, bio je presrećan i poželeo mi je da tako i nastavim“.

Da li je teško nositi breme prezimena Perić?

Znam da je to prezime veliko u rukometu i teško da se nosi, ali treba čovek da zna da ga nosi, da se ne opterećuje s tim, da ne misli na to. Mlad sam, nije mi sada to breme koje ne mogu da iznesem“.

Koliko je bilo poruka kada ste se presvlačili u svlačionici?

Uh, mnogo, mislim oko 50. Svi su mi čestitali“.

Da li je podstrek u nastavku karijere bilo učešće na juniorskom Evropskom prvenstvu u Portugaliji i prva medalja za mlađe kategorije u istoriji Srbije?

Iako sam bio treći golman, svako ko je bio tamo je zaslužan za uspeh, dao je doprinos. Prošli smo sve zajedno. Ta medalja je bila veliki uspeh za naš rukomet“.

Koliko može Zvezda ove sezone?

Iskreno, mislim da i u ovom šampionatu možemo da imamo najviše ciljeve. Vojvodine jeste favorit, ali svi mogu da se pobede u ovakvoj ligi“.

Kako je raditi sa trenerom golmana Željkom Hornjakom?

Željko je doneo odličan rad, nešto što sva trojica nismo imali dosad. Bio je vrhunski golman, dobro se radi na treninzima, slažemo se dobro, zdrava je konkurencija među nama. Teramo jedan drugog da budemo bolji“, zaključio je Perić junior.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------


tagovi

ARKUS ligaRK Dinamo PančevoRK Crvena zvezdaNikola Perić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara