FaZe savladao Team Spirit u derbiju četvrtfinala Majora

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.03.24. | 03:05

Novosti iz sveta esporta

FaZe Clan se osvetio Spiritu za ubedljiv poraz u finalu IEM Katowice 2024 i odličnom igrom izborio 2-1 pobedu za plasman u polufinale PGL Copenhagen Majora.

Glavni kandidat za titulu prvog CS2 Majora se oprostio od takmičenja već u četvrtfinalu. Za razliku od IEM Katowice, ovoga puta Spirit nije mogao da se nosi sa pritiskom, a nije pomoglo ni to što ih je FaZe nadmudrio u pik i ban fazi, ubedivši ih da ostave Vertigo, mapa koju FaZe do večeras nije igrao u 2024. godini na takmičarskim mečevima, i mapa na kojoj se Spirit ne snalazi najbolje, a upravo je ova mapa odlučila pobednika duela.

Izabrane vesti

Na startu meča gledali smo Spiritov pik Mirage, na kom je FaZe odlično odigrao odbranu i poveo 8-4 na poluvremenu. Team Spirit nije pokazao previše od one prepoznatljive igre koja ih je krasila u prethodnom periodu, a FaZe je nastavio da bude konkretniji i u nastavku, uz posebno raspoloženog kapitena ekipe Finna "karrigan" Andersena koji je uz Davida "frozen" Černanskog prednjačio po fragovima, sa ukupno 20 na Mirage.

Nuke je doneo mnogo više uzbuđenja, uz dva produžetka koliko je trebalo Spiritu da izjednači. Team Spirit je poveo 8-4 igrajući CT stranu, ali je FaZe uzvratio istom merom i dobrom odbranom uspeo da izbori produžetke. U njima je Spirit poveo uzevši sve tri T runde u prvom produžetku, i taman kada se činilo da je pred nama kraj mape, FaZe uzvraća istom merom i uvodi nas u druge produžetke.

U njima je Team Spirit konačno uspeo da prelomi mapu i 19-16 rezultatom poravna konačan skor. 

Navijači su se pitali šta je FaZe spremio na Vertigu, mapi koju inače redovno banuju i nikada ne igraju, a da su znali šta rade pokazali su neverovatnom 7-0 serijom na startu mape. Spirit je uspeo da smanji zaostatak na 7-4, a u poslednjoj rundi Myroslav "zont1x" Plakhotia pravi kardinalnu grešku u 1 na 1 situaciji i dozvoljava da istekne vreme pre nego što je postavio bombu, zbog čega smo ponovo videli 8-4 poluvreme.

FaZe je dobio i drugu pištolj rundu na odlučujućoj mapi i nastavio da uvećava prednost došavši do 11-4 pre nego što je Spirit konačno uzvratio, ali već rundu kasnije FaZe dolazi do 12-5 i sedam meč poena. Ni sedam meč poena nije bilo dovoljno da se mapa završi u regularnom delu, Spirit je uspeo da napravi 7-0 seriju u krucijalnom momentu i obezbedi produžetke u kojima su poveli 13-12 pre nego što je FaZe napravio seriju od četiri runde i stigao do novog meč poena.

Spirit je uspeo da spasi jedan, ali FaZe konačno uspeva da dođe do pobednosne runde pri rezultatu 15-13 i sa osvojenom 16. rundom stavi tačku na zaista spektakularan meč koji je nadmašio sva očekivanja.

FaZe Clan će za mesto u finalu igrati protiv Vitality.

Vitality deklasirao C9 u prvom četvrtfinalu

Team Vitality se ubedljivom 2-0 pobedom protiv Cloud9 plasirao u polufinale PGL Copenhagen Majora.

Aktuelni Major šampioni su silovito otvorili plejof, pokazavši apsolutnu dominaciju u meču protiv Cloud9. Ruska ekipa je uspela da pruži borbu u prvom poluvremenu prve mape, da bi nakon toga uzeli ukupno četiri runde do kraja meča.

Prvi četvrtfinalni okršaj je otvoren na Infernu, piku Vitality, a Cloud9 je bio taj koji je bolje otvorio meč i poveo 6-3, pre nego što je Vitality uspeo da se konsoliduje i izbori nerešen rezultat na poluvremenu.

U nastavku je Vitality preuzeo inicijativu odličnom T stranom, uzeli su sedam od devet rundi u nastavku i 13-8 pobedom došli do prve mape.

Drugo poluvreme Inferna je očigledno bila uvertira za ono što je usledilo, a to je još bolja T strana Vitality, ovoga puta na Anubisu, gde su ostvarili 10-2 prednost na poluvremenu i onda u nastavku rutinski priveli meč kraju vezavši još tri runde za ubedljivih 13-2.

Shahar "flameZ" Shushan se posebno istakao u meču sa 35 fragova, 105.2 štete po rundi i 1.59 rejtingom.

Vitality će u polufinalu igrati protiv boljeg u velikom derbiju Team Spirit - FaZe Clan.

Golden pojačao EYEBALLERS-e

Maikil "Golden" Selim je novo pojačanje ekipe EYEBALLERS u kojoj će nastaviti karijeru nakon što se njegov prethodni tim GODSENT ugasio.

EYEBALLERS su pre dve nedelje uklonili iz prvog tima Caspera "SHiNE" Wennerberga, a umesto njega dolazi iskusni Golden. Osnivač i lider organizacije Jesper "JW" Wecksell je igrao sa Goldenom u ekipi Fnatic i zajedno su ostvarili nekoliko velikih uspeha uključujući i osvanje elitnog turnira IEM Katowice 2018, kada je Fnatic uspeo da se popne i na prvo mesto HLTV rang liste ekipa.

Golden je kasnije igrao za Cloud9, da bi se potom vratio u Fnatic, a GODSENT je prvobitno trenirao, da bi u avgustu prošle godine prešao na igračku poziciju.

Nakon neuspeha na Major kvalifikacijama GODSENT je ostao bez glavnog sponzora što je dovelo do gašenja organizacije, ali je Golden vrlo brzo uspeo da stane na noge i pronađe novu sredinu.

Golden će za EYEBALLERS debitovati 3. aprila kada se u okviru zatvorenih EU kvalifikacija za TWC 2024 sastaju sa BIG-om.

Završena grupna faza LEC-a, Fnatic na vrhu tabele

Nakon svih devet odigranih kola grupne faze LEC prolećnog šampionata osam timova nastavlja borbu kroz narednu fazu, dok su Rogue i Karmine Corp završili učešće u aktuelnoj sezoni. Sa prve pozicije dalje ide Fnatic, a još tri tima su ostvarila identičan učinak - Vitality, G2 i Heretics.

Fnatic i G2 Esports su tokom cele sezone vodili borbu za prvo mesto, a interesantno je da su u poslednjem kolu oba tima izgubila što je zakomplikovalo borbu za prvu poziciju. G2 je izgubio od Vitality, koji je na kraju završio sa identičnim 6-3 učinkom kao i preostali timovi sa vrha, dok se Fnatic sapleo protiv MAD Lionsa. 

Ovakav rasplet tabele pokazuje da nijedan tim nije uspostavio apsolutnu dominaciju u prvom delu sezone, a da li ćemo drugačiju sliku videti u baražnom delu, saznaćemo u predstojećim nedeljama.

Pored pomenutih timova pozitivan učinak je ostvario i Team BDS sa pet pobeda i četiri poraza, a MAD Lions i GIANTX su zauzeli šesto i sedmo mesto sa 4-5 rezultatom.

SK Gaming i Rogue so upisali po tri pobede, zbog čega su igrali tajbrejk za osmo mesto koje vodi dalje, a u njemu je slavio SK Gaming, što znači da su ponovo kao i u zimskom šampionatu Karmine Corp i Rogue završili na poslednja dva mesta i oprostili se od učešća već u prvoj fazi.

Plejof raspored je maltene identičan onom iz prolećne sezone. Ponovo će na startu plejofa igrati SK Gaming i Vitality, odnosno Team BDS i Team Heretis. Dok je jedina promena to što će sada Fnatic igrati protiv GiantX umesto G2, dok će G2 igrati protiv Lavova koji su započeli svoj pohod na finale prošle sezone upravo protiv Fnatica.

Ovo ujedno znači da ćemo i reprizu finala zimske sezone gledati već u prvom kolu, ali pošto se i ovoga puta igra sistem eliminacija, poraženi tim neće morati još uvek da strahuje za opstanak u sezoni. 

Konačan raspored grupne faze 2024 prolećne LEC sezone:

1. Fnatic 6-3

2. Team Vitality 6-3

3. G2 Esports 6-3

4. Team Heretics 6-3

5. Team BDS 5-4

6. GIANTX 4-5

7. MAD Lions KOI 4-5

8. SK Gaming 3-6

9. Rogue 3-6

10. Karmine Corp 2-7

Dupreeh potpisao za Falcons

Najtrofejniji CS:GO igrač svih vremena je i zvanično stigao u ekipu Falcons gde se pridružio svojim starim saigračima.

Peter "dupreeh" Rasmussen je jedini igrač koji je osvojio pet CS:GO Major trofeja, veteran koji se proslavio igrajući za Astralis, a potom i sa Vitality osvojio poslednji CS:GO Major, stiže kao pojačanje u ekipu koja je nedavno uklonila iz prvog tima Mohammada "BOROS" Malhasa.

Falcons koji predvodi sa trenerske klupe Danny "zonic" Sorensen i za koji igra Emil "Magisk" Reif, već ima dva bitna faktora iz legendarnog sastava Astralisa, a sada su dodali i trećeg člana, koji je zajedno sa njima bio i deo Vitality. 

Falcons koji su uložili ogroman novac u svoj tim za sada nisu dobili rezultate, a kao najveći šok je neuspeh odlaska na prvi CS2 Major. 

U ekipu je prošlog meseca došao i CS superstar Aleksandr "s1mple" Kostyliev, koji se na kratko vratio sa pauze od takmičenja, ali je na kraju odigrao samo jedan zvaničan meč pre nego što je pozajmica istekla. S1mple i Falcons su izgubili već na samom startu BLAST Spring Showdown turnira, nakon čega Falconsi nisu igrali takmičarske mečeve.

Falcons ćemo videti u akciji za mesec dana u novoj sezoni ESL Pro Lige, a ekipu sada i zvanično čine:

Marco "Snappi" PFeiffer

Emil "Magisk" Reif

Pavle "Maden" Bošković

Alvaro "SunPayas" Garcia

Peter "dupreeh" Rasmussen

Danny "zonic" Sorensen - trener


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara