Santareli i Gvideti (©CEV)
Santareli i Gvideti (©CEV)

Gvidetijeva četa sišla sa evropskog trona: Posle 12 godina Vakif bez polufinala Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 20:13

Koneljano nastavlja put ka Superfinalu pošto je uspeo da izbaci evropskog prvaka

I u muškoj i u ženskoj konkurenciji Evropa će ove sezone dobiti nove vladare. Nešto ranije su eliminisani odbojkaši Zakse - trostruki uzastopni prvaci, a večeras je završena ovosezonska evropska misija i za Vakifbank, koji je bio najbolji u prethodna dva izdanja!

Posle 12 godina turskog giganta neće biti u polufinalu. Zvuči neverovatno, jer je taj klub kao po pravilu dolazio do završnice. Ovog puta četi Đovanija Gvidetija stao je na put Koneljano, koji ove sezone nije izgubio nijedan jedini meč. Santarelijeva mašinerija je dobila prvi susret prošle nedelje u Istanbulu - 3:1, a večeras je već osvajanjem dva seta overila prolaz među četiri najbolja tima. Na kraju je italijanska ekspedicija bez većih problema zabeležila pobedu i zadržala savršen skor - 3:1 (20:25, 25:18, 25:19, 25:16).

Izabrane vesti

Pričalo se od početka sezone da je ovaj Vakifbank slabiji nego svi prethodni i sada su te tvrdnje i potvrđene... Poslednji put turski tim u polufinalu nije bio davne 2012. godine - kada je u četvrtfinalu eliminisan od Kana. Posle toga je čak pet puta bio šampion, tri puta je izgubio u finalu, dva puta u polufinalu, a jednom takmičenje nije završeno zbog pandemije korona virusa.

Na jednoj strani večeras je bio sadašnji selektor Srbije, a na drugoj bivši. Samo jedan mogao je da napusti teren kao pobednik... S obzirom na to da je Gvideti poražen, jasno je da će ovu klupsku sezonu završiti ranije - neće ga na kraju čekati finale Lige šampiona kao prošle godine, pa će na vreme moći da započne pripreme sa reprezentacijom naše zemlje.

Dobro je turski predstavnik otvorio utakmicu, odigrao je na visokom nivou prvi set, ali u nastavku je došao do izražaja kvalitet Koneljana. S obzirom na to da ove sezone ređaju samo pobede, Izabel Hak i drugarice su pune samopouzdanja. Ne može lako niko da ih poremeti, pa se samo čekalo u kom trenutku će večeras proraditi.

Od početka drugog seta pa sve do kraja susreta - bile su Italijanke bolje u bloku, na servisu, u napadu... Opasnije su servirale, pa je Vakif imao mnogo problema na prijemu. Gabi Gimaraeš je donekle vukla, ali za razliku od nekih prethodnih godina, sada nije imala dovoljnu podršku saigračica.

Koneljano je do trijumfa predvodila Izabel Hak sa 19 poena (napad 45-17, 38 odsto). Ketrin Plamer je bila odlična sa 16 poena (napad 21-12, 57 odsto), kao i Sara Far sa 15 (napad 14-10, 71 odsto, četiri bloka). Dvocifreni učinak je ostvarila i Kelsi Robinson Kuk koja je završila meč sa 13 poena. Monika De Đenaro je odradila odličan posao na poziciji libera, baš kao i kapiten Joana Vološ na mestu dizača.

Vakifbank se oslanjao uglavnom na kapitena Gabi Gimaraeš, a reprezentativka Brazila je skupila 13 poena. Po devet su na kraju imale Čijaka Ogbogu i Džordan Tompson. Franti je ostala na sedam poena... Naša Bianka Buša je ulazila u igru, a ostvarila je četiri poena (napad 8-4). Očajan meč je odigrala Zehra Guneš - imala je dva poena (napad 7-1, jedan blok), a napravila je čak šest grešaka - neke od njih bile su početničke.

U polufinalu će Koneljano na megdan Ezačibašiju - srešće se Danijele Santareli sa Tijanom Bošković i Jovanom Stevanović. Drugi polufinalni par čini će Fenerbahče i pobednik dvomeča LKS Lođ - Vero Volej Milano.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE

ČETVRTFINALE

Fenerbahče - Štutgart 3:1 (prvi meč 2:3)

Skandići - Ezačibaši 2:3 (prvi meč 2:3)

Četvrtak

Vero Volej Milano - LKS Lođ U TOKU (prvi meč 3:1)

Koneljano - Vakifbank 3:1 (prvi meč 3:1)

POLUFINALE

Koneljano - Ezačibaši

LKS Lođ/Vero Volej Milano - Fenerbahče


tagovi

CEV Liga šampionaĐovani GvidetiBianka Bušadanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara