(©Starsport)
(©Starsport)

Halo, Izrael! Nemanja Pribak: Bomba je pala nedaleko od moje zgrade, nije naivno

Vreme čitanja: 2min | sub. 07.10.23. | 15:04

„Čule su se detonacije u gradu, ja imam "safe room" u stanu, rečeno mi je da će se nešto više znati u naredna 24 sata“, prepričava za Mozzart Sport poznati rukometaš Hapoel Rišona

U ratu su svi gubitnici, pobednik je jedino onaj ko rat ni ne počinje. Da nam je neki čarobni štapić i samo jedna želja, svako normalan poželeo bi da rata nigde ne bude.

Nažalost, stvarnost je drugačija, svako malo neko novo žarište u svetu, a ove subote uznemirujuće vesti stižu iz Izraela. Nakon napada Hamasa na oblast Gaze, premijer Benjamin Netanjahu je proglasio ratno stanje. Sva sportska takmičenja momentalno su prekinuta, a informacije su takve da su sportski klubovi dozvolili – ili bolje rečeno, pokušavaju da omoguće – stranim sportistima da napuste državu.

Izabrane vesti

Među njima ima dosta srpskih državljana, a najzvučnije ime među rukometašima je Nemanja Pribak, nekadašnji as skopskog Vardara, bivši reprezentativac i Srbije i Makedonije, do pre godinu i po dana lider višestrukog srpskog šampiona Vojvodine. Trenutno član Hapoela iz Rišona, gde ga je i zatekao naš poziv, u stanu u kome živi i stanju nikako panike, ali zabrinutosti svakako da.

"Nije naivno! Bilo je i ranije nekih uzbuna, ali sada su se prvi put čule rakete, detonacije. Rišon je negde između Tel Aviva i Gaze, doduše malo bliže Tel Avivu. Bomba je pala na možda manje od kilometar od moje zgrade. Ja sam u novijoj zgradi, u stanu koji ima takozvanu "safe room", navučem čeličnu zavesu i onda sam relativno mirniji. U toj sobi ja baš i spavam, tu mi je i televizor, ali trenutno ne možemo da izlazimo iz zgrade i čekamo. Rečeno mi je da će se nešto više znati u naredna 24 časa", prepričava 39-godišnji srednji bek, koji, ako ima neke povoljne okolnosti u čitavoj priči, u Izraelu živi sam – supruga je sa decom ostala u Novom Sadu.

Nemanja je jedini srpski, ali ne i jedini strani rukometaš u Hapoelu. O rukometu sada nema ni govora, preokupacija je kako se izvući iz rizične oblasti:

Ja sam ovde nešto više od godinu dana. U tom periodu bilo je uzbuna u par navrata. Ljudi iz kluba bi me u tim situacijama zamolili da, kao najstariji, popričam sa ostalim stranim igračima, da ih malo umirim, jer bi se zaista sve smirivalo za nekoliko dana. Sada su mi prvi put rekli da nije naivno i da se ne zna koliko će ovo trajati. Svi smo u istoj situaciji, svako u svom stanu, čekamo da vidimo da li ćemo i kako biti evakuisani. Trenutno aerodrom ne radi. Milsim, sleću neki avioni, ali ne možeš da kupiš kartu i odeš kući. Da se razumemo, preživeli smo mi, nažalost, i gore, ali sada sam ipak u stranoj državi, tako da sigurno nije prijatno. Ali, nema panike, verujem da će se pronaći rešenje“, dodaje nekadašnji internacionalac u Sloveniji, Turskoj, Francuskoj, koji je titulu prvaka Srbije, uz Vojvodinu, osvajao i sa Kolubarom, a karijeru je počeo u Železničaru iz rodnog Niša.


tagovi

Nemanja PribakIzrael

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara