Tobi Amusan (©AFP)
Tobi Amusan (©AFP)

Heroina Svetskog prvenstva – Tobi Amusan (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.07.22. | 04:48

Nigerijka je prvo postavila najbolji rezultat svih vremena u trci na 100 metara s preponama – 12,12 sekundi, a onda je za šest stotinki u finalu poboljšala vreme, ali taj rezultat neće biti priznat kao svetski rekord zbog vetra

Junakinja Svetskog prvenstva u atletici u američkom Judžinu je Nigerijka Tobi Amusan. On je zadivila planetu svetskim rekordima koje je rušila dva puta u razmaku od samo sat i po u disciplini 100 metara s preponama.

U polufinalu je ovu deonicu istrčala za fantastičnih 12,12 sekundi. Za osam stotinki je nadmašila rezultat Kendre Herison. Sat i po kasnije u finalu je još jednom uspela da sruši svetski rekord, da istrči brže za šest stotinki i osvoji zlatnu medalju. Međutim, vetar koji je duvao u leđa bio je jači od dozvoljenih 2 m/s (2,5 m/s), tako da to neće biti priznato kao svetski rekord.

Izabrane vesti

Najbolje vreme u istoriji u trci na 100 metara s preponama biće 12,12 sekundi.

Jamajčanka Britani Anderson je osvojila srebro, dok je bronzana pripala olimpijskoj šampionki iz Tokija prošle godine Jasmin Kamačo Kvin iz Portorika. Prošle godine na Olimpijskim igrama, Amusan je bila četvrta.

Pravo ime ove šampionke iz Nigerije glasi Oluvatobiloba Ajomide „Tobi“ Amusen. Rođena je 23. aprila 1997. godine u Ijebu Odi. Školovala se u SAD-u. Bila je šampion Komonvelta i Afrike 2018. godine. Na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Dohi bila je četvrta. Zanimljivo, i u Kataru je dva puta obarala svoje najbolje vreme, u polufinalnoj i finalnoj trci. Sada ne samo da je to ponovila, nego je ostvarila svetski rekord i upisala se u istoriju kraljice sportova.



tagovi

Svetsko prvenstvo u atleticiSvetsko atletsko prvenstvoTobi Amusan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara