(©Reuters)
(©Reuters)

I najbolji greše: Red Bulova anomalija u Singapuru

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.09.23. | 11:22

„Sve je u trci bilo protiv nas sa vozilima bezbednosti“, izjadao se Maks Verstapen

Prvi put ove sezone, na Velikoj nagradi Singapura, šampionska ekipa Red Bula nije bila najdominantnija. Još od petka i prva dva treninga evidentan je bio pad u formi i mnogo problema, pre svega za Maksa Verstapena, koji se žalio na promene stepena prenosa. Zatim se u subotu, prvi put još od 2018. godine oba vozača Red Bula nisu plasirala u Q3 deo kvalifikacija, već su bili 11. (Verstapen) i 13. (Peres). Ali problemi nisu tu stali.

Aktuelni šampion je u prvih sedam krugova došao do devete pozicije, ali je bio na drugačijoj strategiji u odnosu na vodeće. Tako je prvi izlazak vozila bezbednosti omogućio „besplatno“ stajanje onima koji su bili na srednjim pneumaticima, ali ne i Red Bulovim vozačima koji su trku započeli na setu tvrdih pneumatika, pa su zbog njih morali da ostanu nešto duže na stazi.

Izabrane vesti

U 40. krugu Holanđanin je otišao na obaveznu promenu guma, a sa korišćenim srednjim pneumaticima i sa 22 kruga do kraja, mogao je samo da se nada još nekom vozilu bezbednosti. Ipak, ispostavilo se da mu ni to ne bi pomoglo, jer kada je Esteban Okon parkirao svoj bolid i izazvao virtuelno vozilo bezbednosti, Maks nije imao nov set srednjih pneumatika kao što su imali vozači Mercedesa. Međutim, Verstapen je koristio gume najbolje što je mogao i posle Raselove kasne greške stigao do pete pozicije.

Ipak, završivši nešto više od dve desetinke iza Šarla Leklera, svetski šampion misli da bi bez vozila bezbednosti mogao da se uključi u bitku za podijum i završi na boljem mestu.

„Sve je u trci bilo protiv nas sa vozilima bezbednosti, tako da je to verovatno najgori mogući scenario, jer da su nam malo više vozila bezbednosti išla u korist, mislim da bismo se borili sa momcima ispred“, izjadao se Verstapen posle nedeljne trke, a onda dodao:

„Naučili smo dosta toga od danas i možda šta smo juče radili pogrešno, ne mogu da idem u detalje, ali problem je što tek kad dođemo sledeće godine možemo da vidimo da li je bolje ili ne“.

Sa druge strane garaže, timski kolega Serhio Peres je u trci imao čak dva incidenta, a prvi već u prvom krugu sa Jukijem Cunodom koji je zbog oštećenja morao da se povuče. Drugi incident se desio pri samom kraju trke, kada je u pokušaju napada na Aleksa Albona udario u levu stranu njegovog bolida i tom prilikom zaradio vremensku kaznu od pet sekundi koja nije uticala na njegovu završnu poziciju (zauzeo osmo mesto).

„To je bolje nego ništa. Otići odavde sa par poena nije loše. Ali bio je katastrofalan vikend“, rekao je meksički vozač.

Maks Verstapen (©Reuters)Maks Verstapen (©Reuters)

Kako je u Singapuru prekinut Verstapenov i Red Bulov pobednički niz od 10 odnosno 15 uzastopnih trijumfa, Holanđanin je izjavio da je to pokazatelj da Red Bul i dalje nije savršen. „Sve treba da bude perfektno. Svi uvek kažu: 'Ah vidi koliko su dominantni i kako je to lako', ali nikad nije lako. Mnogo je detalja koje moramo da ispravimo i ovog vikenda nešto očigledno nismo uradili kako treba“, kazao je Maks.

RB19 evidentno nije imao prianjanja kroz krivine, a vozači su bili veoma nesigurni prolazeći kroz njih budući da su konstantno proklizavali. Prva, deveta i deseta krivina su mesta na kojima je Red Bul najviše gubio u odnosu na pobednički Ferari koji je u svim aspektima izgledao veoma dobro.

Jedno od objašnjenja za njihov pad u formi moglo bi da bude uvođenje dva odvojena pravila od strane FIA, a koja se tiču fleksibilnih delova bolida. Prvo pravilo, poznato kao TD18, tiče se fleksibilnosti krila, a ono posebno utiče na trikove timova da sakriju pokretljive mehanizme i dizajne oko nosa. Tehnička direktiva ovim pravilom želi da smanji fleksibilnost i deformaciju delova krila, ali i da smanji prostor između zakrilca i samog krila. Drugo pravilo je novija verzija TD39 koje je uvedeno za Veliku nagradu Kanade 2022. godine i koje pokušava da suzbije poskakivanje.

Međutim, šef tima Kristijan Horner demantovao je priče o uticaju ovih pravila, a ukratko je objasnio šta je moglo da pođe po zlu.

„Sve je to inženjerstvo. Ne postoje srebrni meci u ovom poslu. Znam da bi svi optužili TD, ali mi nažalost ne možemo to da kažemo, jer to nije promenilo nijednu komponentu na našem bolidu“, rekao je Horner, a zatim dodao da su podešavanja koja su prethodila trkačkom vikendu najverovatnije krivac za njihovu lošu formu. Dodatni problemi za Red Bul javili su se i zbog novog poda bolida, ali je on uklonjen pred kvalifikacije.

Ekipa Red Bula zajedno sa Maksom optimistična je zbog trkačkog vikenda u Japanu, a upravo je na ovom mestu prošle sezone Holanđanin posle postao dvostruki svetski šampion.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Red BulMaks VerstapenSerhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara