Staza u Monte Karlu (©Reuters)
Staza u Monte Karlu (©Reuters)

Istorijske ili moderne staze? Monako, Belgija i Monca na udaru modernista! Šuška se o povratku Kjalame i Hokenhajma

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 14:14

S druge strane, prošle godine debitovao je Majami, 2021. Doha i Džeda, ove će i Las Vegas…

Pre objavljivanja kalendara za 2023, pojavile su se glasine o odlasku dve legendarne trke koje su prisutne od samog početka šampionata Formule 1 tačnije od 1950. godine: Velike nagrade Monaka i Velike nagrade Belgije. Takođe, za legendarnu stazu u Monci je šef Formule 1 Stefano Domenikali nešto pred trku 2022. godine izjavio da će morati da popravi kvalitet ili možda u narednim godinama ni ona neće biti deo kalendara Formule 1.

Domenikali je izjavio da staze sa dugogodišnjom tradicijom ne treba u potpunosti da se oslanjanju na istoriju već da treba da nastave da se razvijaju kako bi ostale na kalendaru.

Izabrane vesti

Biti arogantan i verovati da imaš zagarantovanu budućnost jer održavaš trku 100 godina, da budem iskren, nije dovoljno”, rekao je Domenikali.

Veoma smo transparentni sa njima, kažemo im da ako žele da budu na kalendaru moraju da rade stvari za koje verujemo da su ispravne za njih, kao i za Formulu 1”.

Još jedna trka za koju se svi fanovi poslednjih godina nadaju da će moći da se nađe u šampionatu je i Velika nagrada Nemačke. Ona je bila jedna od najpopularnijih trka na kalendaru Formule 1 sve do 2019. godine kada je poslednji put održana na stazi u Hokenhajmu kada je pokazala kompetitivnu i nepredvidivu prirodu.

Jorn Terske, generalni direktor staze, izjavio je da je ono što od tada sprečava njeno održavanje odsustvo finansijske podrške.

Mi stvarno želimo da se Formula 1 vrati u Nemačku. Znamo koliko je Formula 1 važna za trkačku stazu, ali i za celu regiju. Znamo da našu globalnu reputaciju dugujemo Formuli 1 i činimo sve da osiguramo povratak”, rekao je Terske dodavši da nije sve u dobijanju velike sume novca od Formule 1, već da ne bi želeo da zbog održavanja trke izgube investirano.

Mada postoje indikacije da sa ulaskom Audija u šampionat 2026. godine može doći do ozbiljnjih pregovora o vraćanju Velike nagrade Nemačke u kalendar, javlja se novi problem koji bi mogao to da spreči.

Nova prepreka koja Hokenhajmu stoji na putu je nedostatak mesta u kalendaru, jer se on u proteklim godinama znatno proširio uvođenjem po dve nove trke na Bliskom Istoku i u SAD. Naredne sezone kalendar bi mogao da broji 24 trke (sporazum Konkord ograničava kalendar sa najviše 24 trke po sezoni) koje su i ove godine planirane pre nego što je Velika nagrada Kine ponovo otkazana zbog zdravstvene situacije.

Staza u Džedi (©AFP)Staza u Džedi (©AFP)

Podsetimo, proše sezone je u najbržem cirkusu sveta debitovao Majami, godinu ranije u priču su uključeni i Katar i Saudijska Arabija, odnosno Doha i Džeda, ove ćemo prvi put gledati Formulu 1 u Las Vegasu…

Nakon što je staza Red Bul Ring u Austriji produžila ugovor kako bi ostala do 2027. godine  svi organizatori osim Velike nagrade Belgije imaju ugovor za sledeću sezonu. Uprkos činjenici da su i oni sigurni da će doći do sporazuma sa Formulom 1 kako bi produžili ugovor, tinja i nada da će se najbrži karavan na svetu naći u Africi nakon punih 30 godina.

Međutim, glasine o vraćanju na stazu Kjalami u Južnoafričkoj Republici pojavljuju se skoro svake godine. Stefano Domenikali je neodređeno objasnio da su u toku razgovori o šansama za održavanjem runde u Africi jer je to jedini kontinent koji nedostaje. 

Poslednjih godina postao je trend da se dodaju moderne, mahom ulične staze, a pitanje je da li će u narednim sezonama one i preuzeti primat nad istorijskim stazama. Ii će se staze koje su decenijama prisutne izboriti za očuvanje tradicije?

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara