Radost Italijana (©Reuters)
Radost Italijana (©Reuters)

Italijani prate Hrvate u stopu, Burijan izgubio loptu i propustio šansu da iščupa bod za Mađarsku

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.03.23. | 19:49

Španija deklasirala Gruziju...

Kroz istoriju su Italijani i Mađari vodili brojne okršaje, poslednje poglavlje obeležio je svetski vicešampion. Ekipa Alesandra Kampanje trijumfovala je i na drugoj utakmici na turniru u Zagrebu, ispratila je Hrvatsku i na dobrom je putu da se plasira na finalni turnir u Los Anđelesu.

Gergelji Burijan imao je šansu da iščupa bod za Mađarsku – propustio ju je. Izgubio je loptu pet sekundi pre kraja i poništio sve dobro što je uradio u završnici. Upravo je Burijan omogućio timu Žolta Varge da u završnici priđe Italijanima, kreirao je dramu na bazenu kraj Save, ali podjednako smiren nije bio u poslednjem napadu.

Izabrane vesti

Mađarska je imala prednost, no nije uspela da iskontroliše dodavanja protivničkih bekova i krila za Lorenca Brunija. Centar Savone koji je sa Pro Rekom osvojio dve duple krune bio je čovek preokreta, svezao je tri pogotka i dao “vetar u leđa” svetskom viceprvaku. Niti jednom nije promašio sidraš Italijana u derbiju kola.

Tim Alesandra Kampadnje dobio je bitku pred golom, trijumfovao je iako je spoljna linija imala loš šuterski dan. Đakomo Kanela se ispromašivao, sigurni u završnici akcija naročito nisu bili ni Andrea Fondeli, Edoardo di Soma i oporavljeni Gonzalo Ečenike – propustio Evropsko prvenstvo u Splitu – i jedino je donekle sa distance Frančesko di Fulvio bio raspucan.

Najbolji italijanski šuter poslao je dve lopte iza leđa mađarskog golmana Martona Levaja, dok su identičan broj golova kod evropskig viceprvaka isporučili Gergelji Burijan i Vendel Vigvari. Za Mađare će, sva je prilika, utakmica sa Amerikom biti ključna za plasman u Los Anđeles.

Ako je dilema i postojala – više je nema. Španija će izvesno igrati na završnom turniru Svetskog kupa. Bez greške igra Crvena furija u Podgorici, dobila je i treću utakmicu na turniru. Deklasirala je Gruziju, napumpala gol-razliku i duel sa Srbijom (nedelja od 19.30) dočekaće kao lider grupe – 20:10.

Jedna karta za Los Anđeles će otići na Iberijsko poluostrvo, za preostale dve biće vođena velika borba. Kod svetskog prvaka se nimalo ne oseća da mu nedostaju dva bitna šrafa u Martinovoj mašineriji – nema Alvara Granadosa i Marka Larumbea. Ostatak spoljne linije nadoknadio je njihove golove, a Crvenoj furiji je jedno poluvreme bilo više nego dovoljno da protiv Gruzina završi posao i ostavi ih na dva boda.

Davidu Martinu je pošlo za rukom da pred obračun sa Delfinima razigra kompletnu šutersku postavu. Od igrača koji su uputili udarac ka golu rivala – Martin Famera nije pokušavao – jedino se među strelce nije upisao Alehandro Bustos. Sve šuteve u gol pretočio je Felipe Perone, ispalio je tri precizna hica, a rame uz rame sa veteranom po broju pogodaka stajali su Alberto Munaris, Serhi Kabanjas i Alberto Baroso.

Španski selektor je protiv Gruzije rotirao golmane, nije “zakucao” među stative Unaja Agirea. Šansu je dao i Eduardu Loriju, jednom od junaka u penl-seriji finala Svetskog prvenstva. Podelili su minutažu i zbirno sakupili 12 odbrana. Najviše problema pravili su im Nika Šušiašvili, član Novog Beograda, i Đorđi Magrakvelidze. Obojica su u tri navrata tresli mrežu svetskog prvaka.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

19.30: (1.85) Srbija (6.50) Grčka (2.55)

Subota

17.30: Crna Gora - Srbija

19.30: Grčka - Australija

Nedelja

17.30: Crna Gora - Australija

19.30: Španija - Srbija

Ponedeljak

17.30: Grčka - Gruzija

19.30: Australija - Španija

Utorak

17.30: Gruzija - Srbija

19.30: Crna Gora - Grčka

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

20.30: Francuska - SAD

Subota

18.30: Italija - Hrvatska

20.30: Japan - Mađarska

Nedelja

18.30: Hrvatska - Japan

20.30: Francuska - Italija

Ponedeljak

18.30: Amerika - Mađarska

20.30: Japan - Francuska

Utorak

18.30: Mađarska - Hrvatska

20.30: Italija - Amerika



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija GruzijeSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara