Honda bira (©AFP)
Honda bira (©AFP)

Japanske veze ili špansko iskustvo: Ko bi mogao u Aston Martin 2026?

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.05.23. | 10:06

Honda ne bi imala nikakve primedbe da se Fernando Alonso trka koristeći njihove motore, a na umu imaju i Jukija Cunodu

U sredu prepodne Honda je obelodanila vest da će se vratiti u Formulu 1 kao dobavljač motora za ekipu Aston Martina od 2026, nakon što je sedam godina proizvodila motore za Red Bul i zajedno sa njima osvojila i dve titule šampiona sveta.

Poslovna saradnja sa Aston Martinom znači da postoji mogućnost obnove konekcije sa Alonsom, koji je imao komplikovanu prošlost sa Hondom. Španac je iskusio Hondine najveće probleme kada se vratio u Formulu 1 2015. godine vozeći za Meklaren. Na Velikoj nagradi Japana te sezone, a pred višim menadžmentom Honde, Alonso je zbog konstantnih problema frustrirano rekao sada već čuvenu radio poruku “GP2 motor” kojom je Hondin motor uporedio sa slabijim motorom Formule 2 (tada GP2). Hondini ljudi tada nisu bili zadovoljni njegovim primedbama, iako je Alonso izrazio žaljenje zbog korišćenja takvih reči, ali sadašnji rukovodioci su izjavili da više nisu ljuti zbog toga.

Izabrane vesti

Upitan da li bi Honda dozvolila Alonsu da se trka u jednom od njihovih automobila, predsednik Hondine trkačke korporacije (HRC) Kodži Vatanabe je izjavio.

Kada bismo se ponovo udružili sa Alonsom, ne bismo imali ništa protiv da on vozi.

Alonsov trenutni ugovor ne ide dalje od 2026, ali je on jasno izjavio da želi da nastavi da se takmiči u Formuli 1 sve dok je konkurentan, a svakako da je to slučaj ove sezone. Međutim, njegovo prisustvo u Aston Martinu 2026. nije zagarantovano s obzirom da će te sezone imati 45 godina. Ipak, dvostruki svetski šampion ne pokazuje znakove nedostatka predanosti i brzine.

Martin Vitmarš, generalni direktor grupe Aston Martin, objasnio je da Alonsovo prisustvo u timu nikada nije bilo tema razgovora sa Hondom.

Fernando očigledno radi odličan posao i mi smo srećni što ga imamo u timu. On sjajno doprinosi na stazi kao i van nje. Naravno razgovarao sam sa Fernandom o pravcu u kom želimo da idemo. On je veoma inteligentan. Siguran sam da svi misle na neke komentare, izrečene jednom, verovatno u žaru bitke, a koji su nekima poprilično nezaboravni. Ali mislim da on razume i poštuje šta Honda radi”,  dodaje Vitmarš.

Vitmarš dalje objašnjava da je Alonso vrlo svestan Hondinog trenutnog statusa u Formuli 1, koja je osvojila dve šampionske titule sa Red Bulom, i da je ona miljama daleko od prvih pokušaja u hibridnoj eri sa Meklarenom.

Verovatno je 2026. van njegovih planova u ovom trenutku. Moramo da mu damo automobil koji može konstantno da pobeđuje. Ove godine smo napravili razuman korak napred, ali još nismo tamo gde treba da budemo. Nastavljamo da razvijamo tim, objekte i bićemo jači. Razgovaraćemo o Fernandu pre 2026, gde je i šta ga čeka u budućnosti”.

Fernando Alonso (©Reuters)Fernando Alonso (©Reuters)

Iako je Honda izjavila kako ne želi da se meša u odluke o odabiru vozača u okviru tima, nada se da će za sada jedini Japanac u Formuli 1 Juki Cunoda biti potencijalan kandidat za mesto u Aston Martinu. Cunoda je Hondin štićenik još od svojih početaka u trkanju, a japanski proizvođač automobila finansira njegovo mesto u Alfa Tauriju od njegovog debija u Formuli 1 2021. kao deo ugovora sa Red Bulom.

On je iz naše škole i u Formuli 1 mu ide veoma dobro. Srećni smo što vidimo da uspeva. Ali govoreći o budućnosti, imamo još tri godine i prerano je da kažemo šta će biti. Ne mislim da je vreme da se govori o ovome. Na timu je da donese konačnu odluku”, rekao je Vatanabe o Jukiju Cunodi.

Martin Vitmarš je takođe izneo mišljenje o japanskom vozaču:

Ostavlja odličan utisak ove godine. On je i dalje veoma mlad, ali relativno iskusan i mislim da odlično napreduje. Veoma je uzbudljivo. Na kraju krajeva, Honda i Aston Martin žele da imaju dva najbolja vozača koje mogu da imaju. Mi smo ovde da pobedimo, kao i Honda, tako da u 2026. moramo da počnemo da pobeđujemo zajedno. Moramo da imamo odlične vozače. On mora da bude kandidat. Siguran sam da bi voleo da vozi automobil na Hondin pogon. Hajde da vidimo kako će napredovati u narednim godinama i nadamo se da ćemo imati ozbiljne razgovore”.

Cunodine prve godine u Formuli 1 su bile raznovrsne, sa incidentima i kritikama od strane šefa tima Alfa Taurija Franca Tosta zbog njegovog pristupa Formuli 1 i stope grešaka isprekidanih performansama koje opravdavaju nade stvorene tokom brzog napredovanja kroz Formulu 3 i Formulu 2 tokom 2019. i 2020.

Iako je Alfa Tauri započeo ovu sezonu u lošem stanju, Cunoda je impresionirao više nego ikada do sada, posebno imajući u vidu da je sada postao “vodeći” vozač nakon što je Pjer Gasli otišao iz tima, a umesto njega došao novajlija Nik de Fris. Ovo stavlja Cunodu u dobru poziciju da produži ugovor sa Alfa Taurijem koji mu ističe na kraju ove sezone, a zatim i da ga Aston Martin uzme u obzir za 2026.

Pozicija Lensa Strola u timu se ne dovodi u pitanje, s obzirom da je njegov otac Lorens Strol jedan od vlasnika tima. Međutim, nije isključeno da će se na Kanađanina vršiti veći pritisak da popravi rezultate. Vidi se očigledna razlika u rezultatima između njega i timskog kolege Alonsa, ali treba imati u vidu da je Strol sezonu započeo povredom uoči predsezonskog testiranja u Bahreinu koja je sigurno uticala i na dosadašnji nastup.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

HondaFernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara