Serhio Peres (©Reuters)
Serhio Peres (©Reuters)

Kada interesi tima postaju veći od interesa vozača iliti: Ide li Peres po titulu?

Vreme čitanja: 6min | pet. 05.05.23. | 12:13

Šta smo videli proteklog vikenda, a šta nas čeka ovog

Iako je Maks Verstapen nesumnjivo uspešniji od timskog kolege Serhija Peresa, Meksikanac ipak misli da bi on mogao da se bori za titulu u Formuli 1. Ferari i Šarl Lekler pokušavaju da se oporave, Aston Martin u problemima, Alpina za sad ne može u vrh...

Velika nagrada Azerbejdžana ove godine nije pružila onakvo uzbuđenje kakvo smo proteklih godina gledali na ovom mestu, s obzirom da je u trci u nedelju bilo samo 13 preticanja, dok je u subotu na kraćoj, sprint trci bilo nešto više (18). Kako vozači kažu, razlog ove ne tako interesantne trke je skraćena DRS zona. DRS zona na startno-ciljnom pravcu skraćena je za 100 metara u odnosu na prošlu godinu, a FIA je i nakon što su vozači već u petak izrazili zabrinutost o skraćenju ipak ostala pri svojoj odluci. Luis Hamilton je samo jedan od nekolicine njih koji misli da je ovo loša ideja.

Izabrane vesti

Nisam siguran zašto su to uradili, uvek smo imali dobro trkanje tu gde je DRS zona”.

Vozač Meklarena Lando Noris je takođe izneo svoje mišljenje.

Prilično je nemoguće da se pretiče, a posebno sa našom brzinom na pravcu”, rekao je Lando. “Pokušao sam najviše što sam mogao da sustignem automobile ispred sebe, a samo sam potrošio gume, jer nismo na istom nivou”.

PERES DO PRVE TITULE?

Serhio Peres (©Reuters)Serhio Peres (©Reuters)

Maks Verstapen ima dve titule šampiona sveta i ove godine bi trebalo da ide ka trećoj, ali upravo njegov timski kolega Serhio Peres bi mogao da ga spreči. Peres je nastavio da dominira na uličnim stazama, na kojima ima pet pobeda od ukupno šest, pobedivši i u Bakuu ove nedelje. On se trenutno u šampionatu sveta nalazi samo šest poena iza Verstapena, a obojica ove sezone imaju po dve pobede. Međutim, Peres ipak želi da poremeti planove mlađeg kolege.

Mislim da, pošto kod kuće imam troje dece, ne bih putovao po svetu ako ne bih verovao da mogu da budem svetski šampion”.

Borim se za to, ali takođe znam da je pred nama dug put. Zato moram da spustim glavu i da nastavljam da se pokazujem”, dodao je.

Poredeći sebe sa vozačem kakav je Verstapen, Serhio Peres nema toliko podrške koliko bi možda trebalo, ali je šef tima Kristijan Horner izjavio da njih dvojica imaju svu slobodu da se trkaju.

Obojica žele da pobeđuju, zato i jesu u ovom timu. Oni su slobodni da se trkaju, sve dok interesi tima ne postanu veći od interesa vozača”.

GDE JE TU FERARI?

Šarl Lekler (©Reuters)Šarl Lekler (©Reuters)

Šarl Lekler se prošle godine borio sa Maksom Verstapenom za titulu, a kasnije u toku sezone je ipak popustio. Nade da će Lekler ove sezone ponovo moći da mu izađe na crtu srušene su još posle prve tri trke, kada je osvojio ukupno samo šest poena završivši samo jednu stazu do kraja. U Bakuu je Lekler osvojio pol poziciju, u samoj trci u direktnoj borbi protiv Red Bula nije mogao da se odbrani, ali je prvi put ove sezone bio na podijumu. Međutim, ekipa ipak misli da i dalje ne može da parira Red Bulu, jer znaju da je njihova trenutna slabost čuvanje pneumatika tokom trke.

Prema rečima šefa tima Frederika Vasera, Ferari će prva unapređenja doneti za trku u Majamiju, a dodatna manja unapređenja će biti spremna za naredne trke u Evropi. “Počećemo sa unapređenjima od Majamija i za naredne trke. I videćemo kako će bolid reagovati na unapređenja”.

Ferari se evidentno mučio sa doslednošću u dosadašnjem delu sezone, ali nema sumnje da je u Bakuu tim iz Maranela ipak pokazao određen napredak.

PRVI PROBLEMI ASTON MARTINA

Lens Strol (©Reuters)Lens Strol (©Reuters)

Aston Martin prvi put ove sezone nije stajao na pobedničkom postolju, a razlog tome je najverovatnije bio problem sa DRS sistemom. Kvar je bio prouzrokovan aerodinamičkim karakteristikama nove specifikacije krila sa malim otporom, što je značilo da je DRS sistem oscilirao i samo se povremeno aktivirao, a nisu pomogle ni neravnine na stazi kao i vazdušni pritisak na dva kilometara dugačkom pravcu.

Tim je za Veliku nagradu Azerbejdžana našao privremeno rešenje u vidu maziva koje su koristili na graničnim pločama zadnjeg krila. Šef tima Majk Krek je o popravci rekao:

Auto je bio u zatvorenom parkištu (parc fermé), tako da ne možete mnogo toga da uradite. Pokušali smo da očistimo površine i da proverimo otvore. Ovo je bilo nakon rutinske kontrole, jer ako sve vreme vučete poklopac kada se ne pomera, onda ga više opterećujete. Dakle, želeli smo to da promenimo radi bezbednosti”.

Da se nisu javili problemi sa DRS-om, ne bi bilo sumnje da bi Fernando Alonso stajao na podijumu i četvrti put ove sezone, dok je ovako trku završio na četvrtoj poziciji iza Šarla Leklera.

HAMILTON: GLAD JE I DALJE TU

Luis Hamilton (©Reuters)Luis Hamilton (©Reuters)

Luis Hamilton je jedan od par vozača koji su menjali pneumatike pre vozila bezbednosti, čime se priključio u trku tek na desetom mestu. Ipak, na restartu je Hamilton nadoknadio tri mesta, kasnije je obišao i Strola nakon njegove greške, a do kraja trke je pokušavao da sustigne Karlosa Sajnsa. Trku je završio na šestom mestu iza vozača Ferarija, ali je bio zadovoljan.

Tako je kako je, mislim da ovo pokazuje da je glad i dalje tu. Kada budem našao sigurnost u autu, tempo će se pokazati”.

Ponosan sam na tim. Nismo imali tempo koji smo imali u prošloj trci, ali motivacije u ovom timu ne nedostaje. Svi smo gladni, radimo na tome da dobijemo unapređenja. Tako da mislim da je ovo početak nečeg, nadamo se boljeg u narednim trkama”.

Sa druge strane, Džordž Rasel je načinio mnogo grešaka tokom čitavog vikenda u Azerbejdžanu. Na restartu u sprintu je posle incidenta sa Verstapenom na njegovom bolidu ostavio veliku rupu, a na restartu u nedeljnoj trci umalo je došlo do incidenta sa Fernandom Alonsom.

Malo sam razočaran u sebe. Bio sam dobar na startu, imao dobru poziciju posle menjanja guma, a onda sam napravio nered na restartu”.

Britanac je trku završio na osmom mestu, a imao je dovoljnu razliku u odnosu na devetoplasiranog Norisa da ode na promenu guma pred sam kraj trke kako bi osvojio poen za najbrži krug.

APLINA NE NAPREDUJE, ALPINA IDE NA GORE

Problemi i za Aplinu (©Reuters)Problemi i za Aplinu (©Reuters)

Ova trka je trebalo da bude prekretnica za Alpinu u nadi da će se boriti protiv najboljih, ali su vikend ipak završili bez poena. Problemi za francuski tim javili su se već u petak, kada je nastao požar na bolidu Pjera Gaslija. Zamena motora, popravke posle sudara, promena podešavanja, start iz pit lejna, loša strategija i dramatična završnica u kojoj je Esteban Okon naišao na fotografe u ulasku u boks, sve su to dešavanja kojima se Alpina nije nadala.

Upitan kakav je protekli vikend u poređenju sa prethodnim sprint vikendima, sportski direktor Alpine Alan Perman je rekao: “Ne mogu da uporedim ovaj vikend ni sa jednim drugim. Ne izgleda kao bilo koji drugi vikend”.

Perman je takođe izjavio da je zahvalan na svim naporima koje su mehaničari uložili tokom celog vikenda, ali se sada javljaju dodatne komplikacije zbog trke koja sledi samo nedelju dana nakon ove u Bakuu.

Alpina donosi nova unapređenja za trku u Majamiju, a ostaje samo da se vidi kako će izgledati njihov dalji napredak.

Trkački vikend u Majamiju počinje treninzima u petak popodne.

KVOTE ZA POBEDNIKA TRKE U MAJAMIJU

1,45: Maks Verstapen (Red Bul)

4,00: Serhio Perez (Red Bul)

13,0: Šarl Lekler (Ferari)

15,0: Fernando Alonso (15,0)

25,0: Luis Hamilton (Mercedes)

35,0: Karlos Sajnc (Ferari)

40,0: Džordž Rasel (Mercedes)

100: Lens Strol (Aston Martin)

PLASMAN NA POBEDNIČKO POSTOLJE

1,20: Maks Verstapen (Red Bul)

1,35: Serhio Perez (Red Bul)

2,20: Šarl Lekler (Ferari)

1,85: Fernando Alonso (15,0)

3,05: Luis Hamilton (Mercedes)

5,00: Karlos Sajnc (Ferari)

5,00: Džordž Rasel (Mercedes)

9,00: Lens Strol (Aston Martin)

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Serhio PerezFormula 1Luis HamiltonMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara