Vaterpolisti Srbije (©VSS)
Vaterpolisti Srbije (©VSS)

Koga je selektor precrtao i zbog čega izvršio rokade? Nedisciplina, loše navike, velika potrošnja...

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.02.23. | 16:22

Nema Nemanje Vica, Gavrila Subotića, vunderkinda iz Novog Beograda…

Za Srbiju će prvo takmičenje pod komandom Uroša Stevanovića biti Svetski kup u Podgorici, selektor je saopštio spisak kandidata – njih 22 povešće na pripreme u Kragujevac i zatim skratiti spisak – i definitivno je najbitnija stvar povratak Dušana Mandića u reprezentaciju. Levoruki bombarder preskočio je američku turneju u dogovoru sa novim kormilarom vaterpolo reprezentacije, odazvao se za turnir u Crnoj Gori, a to nije jedina promena u odnosu na utakmice u Teksasu.

Niz korekcija i rokada izvršio je Stevanović. Pre puta u Lujvil i Dalas isprobao je 18 igrača, želeo je da vidi kako će funkcionisati u bazenu, kako postaviti i koliko doprineti. I naglasio da je to spisak samo za pomenuto okupljanje, te da će od narednog sigurno biti promena. Napravio ih je nekolicinu, Srbija ima ekipi koja bi, ako ne bude neprijatnog iznenađenja, trebalo da se plasira na završni turnir u Los Anđelesu, ali mogla je biti i kvalitetnije popunjena na pojedinim pozicijama…

Izabrane vesti

Sa spiska kandidata za Svetski kup skinuta su petorica sa američke turneje. Mesta nije bilo za Radoslava Filipovića, koga je u Novom Beogradu u drugi plan potisnuo brazilski čuvar mreže Žoao Pedro Fernandes. Nema ni Luke Pljevančića, ali su uvršteni bekovi Nemanja Stanojević i Petar Jakšić, kao ni Ognjena Stojanovića, Vasilija Martinovića i Nemanje Vica.

Iako je Nemanja Vico proteklog leta činio centarski tandem sa Đorđem Lazićem na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, a zatim sa Petrom Velkićem zamenio Brešinog sidraša koji je otpao zbog povrede leđa – na Evropskom prvenstvu u Splitu, nije naročito iznenađenje što se ovoga puta nije našao u sastavu. Iz Teksasa je vraćen zbog nediscipline, nije odigrao nijedan meč, a ubrzo je u Radničkom do daljeg oslobođen obaveza.

Kotoranin je letos stigao u Kragujevac i potpisao višegodišnji ugovor. Ceni njegove kvalitete Uroš Stevanović, želeo je da ga ima u timu, ali nije uspeo da mu pronađe žicu. Zasigurno bi Srbija bila jača sa Nemanjom Vicom, ali i sada ima dva centra što igraju na visokom nivou – Đorđa Lazića i Nemanju Ubovića. Privoleo je novi selektor igrača Ferencvaroša da se vrati u državni tim čim je stupio na funkciju, a za ovo okupljanje je profitirao Nebojša Toholj, pošto je uskočio kao treći centar.

Nemanja Vico (©VSS)Nemanja Vico (©VSS)

Zbog dobrih izdanja u klubu, vratio se u reprezentaciju Nikola Lukić, poziv je iz istog razloga stigao i Nemanji Stanojeviću, a iako je Stevanović nagovestio da će Miloš Čuk opet biti deo državnog tima – za sada ništa od toga. Postigao je dogovor sa dugogodišnjim reprezentativcem, ali se odmah i ogradio. Odluka je na Milošu Ćuku kada će ponovo zaigrati. Pri kraju mandata Dejana Savića nije dobijao poziv, zašao je u pozne igračke godine, a ritam je ubitačan. I zbog stanja tela i nagomilanih opaveza nepoznanica je kada će Miloš Ćuk obući reprezentativnu kapicu, jer će odluku doneti spram toga kako mu telo bude reagovalo na napore.

Crvena zvezda je u Kupu Srbije priredila veliko iznenađenje, mimo svih očekivanja podigla je pehar drugi put u poslednje tri godine i na putu do krunisanja uzela meru kragujevačkom Radničkom i Novom Beogradu. Ipak, pozive su dobili samo golman Vladimir Mišović i Vuk Milojević. Istakao je Stevanović po stupanju na dužnost da će Srbija, u neku ruku, morati da se menja i prati tokove modernog vaterpola. Zbog toga je, uostalom, i angažovana Dajana Zoretić, kako bi bila popravljena kondicija.

Gledajući isključivo igračke kvalitete, sasvim sigurno bi Gavril Subotić trebalo da bude jedan od igrača na koje će se Srbija oslanjati u nadolazećim godinama, ali u izostanku razlog se može naći u fizičkoj spremi. Dobar deo Zvezdinog tima je prošle, a i ove sezone, kuburio sa kondicijom i iz tog razloga nije ostvario zapaženije rezultate. Talenat je neosporan. Iz crveno-belog tabora realizatorske sposobnosti unapredio je Marko Radović, podigao je procente šuta momak koji je u mlađim kategorijama sa Srbijom osvajao medalje i zbog konstitucije i razorne levice poređen sa Dušanom Mandićem, ali se selektor opredelio da na nezgodnoj strani, pored kapietna Novog Beograda, pozove dvojicu igrača koji pucaju levom rukom – Filipa Jankovića i Viktora Rašovića.

U prethodnom periodu nije se u Novom Beogradu naigrao Vasilije Martinović, često su prvotimci srpkog šampiona mučili muku sa zdravljem. Ali, savim sigurno ga u budućnosti treba očekivati na preliminarnim, pa i konačnim spiskovima, jer je u juniorskoj reprezentaciji letos bio kapiten, osvojio je evropsko zlato i proglašen za najkorisnijeg igrača turnira. I spada u red najtalentovanijih sprskih igrača.

Kao što je važilo za Teksas, važiće i posle grupne faze Svetskog kupa: niko nije trajno otpisan i putnici će se menjati od turnira do turnira. Dok ne pronađe dobitnu formulu.



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetski kupUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara