Fernando Alonso (©Reuters)
Fernando Alonso (©Reuters)

Kontroverze iz Džede: Alonso kažnjen tek posle trke, pa pomilovan na osnovu žalbe sa sedam primera

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.03.23. | 11:26

Aston Martin uspeo u nameri da preokrene situaciju u svoju korist

Drama nakon jučerašnje trke u Saudijskoj Arabiji trajala je do kasno u noć, kada je FIA odlučila da preokrene odluku o kažnjavanju Fernanda Alonsa.

Nije često slučaj da se rezultat trke promeni nakon dodele pehara, ali se juče upravo to dogodilo. Naime, cela slučaj je počeo na samom startu trke kada drugoplasirani vozač Aston Martina Fernando Alonso nije pravilno postavio bolid, već je prešao granice svog startnog mesta. Na ulasku u prvu krivinu je bio bolji od Serhia Peresa kada ga je na kočenju obišao, ali posle par krivina se oglasila direkcija trke i objavila da je Alonso pod istragom.

Izabrane vesti

Naredni put kada se direkcija trke oglasila je značilo i vremensku kaznu od pet sekundi koju Alonso treba da odradi na prvoj i u ovoj trci jedinoj zameni pneumatika. Izlazak vozila bezbednosti koje je "pozvao" mehanički problem njegovog timskog kolege Strola omogućilo mu je takozvano besplatno stajanje koje mu je pomoglo da i pored kazne koju je odslužio prilikom menjanja guma ostane ispred četvrtoplasiranog Rasela. Sve do kraja trke, Alonso je mirno i sigurno vozio na trećem mestu, ali par krugova pred kraj Mercedes je preko radio komunikacije sa Džordžom Raselom javio da će Španac najverovatnije imati još pet sekundi kazne i da Rasel treba da ostane u tom vremenskom okviru kako bi nakon kažnjavanja Alonsa upravo on nasledio njegovo mesto na podijumu, ali o tome još nije bilo zvaničnih informacija direktora trke.

Serhio Peres prošao je kroz cilj u 50. krugu, za njim i drugi Red Bul Maksa Verstapena, a kao treći Fernando Alonso. Usledila je regularna procedura intervjuisanja vozača koju je ovog puta vodio nekadašnji vozač Dejvid Kultard kao i dodeljivanja pehara i intoniranje himne pobedniku i pobedničkom timu. Međutim, niko nije mogao ni da nasluti da će nakon svega toga direkcija trke izreći Nandu još jednu kaznu ovog puta od deset sekundi što ga je poslalo na četvrto mesto, a Rasela na treće, kao što je ekipa Mercedesa i najavila. Usledila je potpuna zabuna, s obzirom da je od problematične situacije u boksu prošlo čak 32 kruga, odnosno više od pola trke, a pritom je i Alonso već podigao pehar i stajao na svom jubilarnom 100. podijumu.

Kazna je Alonsu izrečena jer je navodno jedan od mehaničara Aston Martina prilikom zamene guma dodirnuo bolid u trenutku kada je Alonso služio vremensku kaznu, što nije dozvoljeno. Nakon trke većina fanova Formule 1 bila je razočarana kontroverznom odlukom FIA-e da kazni Alonsa tek nakon završetka, ali Aston Martin je želeo da okrene situaciju u svoju korist. Uložili su žalbu tako što su priložili video dokaze sedam različitih primera kada su drugi timovi bili u sličnoj situaciji, gde prilikom dodirivanja bolida nisu zvanično radili na njemu. Nakon pregleda priloženih dokumenata, FIA je odlučila da poništi prvobitnu odluku i time Alonsa vrati na treće mesto.

Alonso je tako postao tek šesti vozač u istoriji Formule 1 koji se na podijum popeo u barem 100 navrata, dok je svom timu doneo prvi uzastopni podijum u istoriji.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Fernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara