Momir Ilić (©Reuters)
Momir Ilić (©Reuters)

Krah najskupljeg evropskog projekta, nema više Srba u Ligi šampiona, Magdeburg brani trofej (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.05.24. | 22:47

Vesprem Momira Ilića i Dragana Pešmalbeka poražen u Olborgu – 28:33 i drugu godinu zaredom klub sa najvećim budžetom na svetu neće igrati na završnom turniru u Lankses areni u Kelnu. Šampion Starog kontinenta posle sedmeraca eliminisao Kjelce - 27:25 (23:22, 11:13)

Prošle nedelje se Vesprem provukao kroz iglene uši na svom terenu, gubio je sa -7 od Olborga, ali je na kraju slavio sa 32:31 golom Egipćanina Omara Jahije u poslednjim trenucima meča. Danski vicešampion je u dvomeču četvrtfinala Lige šampiona bio bolji, pa se plasirao na završni turnir Lanses areni u Kelnu. U revanšu ubedljiva pobeda Mikela Hansena i drugova – 33:28. Danski bomabrder ipak će imati poslednju šansu u karijeri da stigne do krova Starog kontinenta, jedini trofej koji mu fali u bogatoj karijeri.

Dobro je mađarski prvak počeo, vodio je sa 7:4, ali onda sledi serija domaćina 4:0. Razbranio se Niklas Landin Jakobsen, dok je za pogotke bio zadužen sjajni levoruki Mads Hokser Hangord. Olborg je sredinom prvog poluvremena poveo i onda nije ispuštao prednost koja je bila tri-četiri gola većim delom drugog poluvremena.

Izabrane vesti

Srpskom stručnjaku Momiru Iliću je ovo treća i poslednja sezona, po slovu ugovora, sa Vespremom. U debitantskoj je uspeo da odvede svoj tim u Keln (četvrto mesto), prošle je napravio kiks, nije uspeo da se plasira u Lankses areni. Spasao je sezonu titulom u Mađarskoj posle preokreta u plej-ofu šampionata naših severnih suseda protiv PIK Segeda, a čini se da će teško od avgusta da sedi na klupi najskupljeg evropskog projekta, kluba koji ima najveći budžet na svetu. I pored velikih ulaganja nikako ne može na krov Starog kontinenta.

18.45: (1,35) Kil (8,50) Monpelje (4,00)

Prva zvezda tima Nedim Remili nije imao dan. Francuski as, MVP Evropskog prvenstva u Nemačkoj, bio je rovit pred ovaj duel. Nije bio raspoložen ni najbolji pivotmen današnjice Ludovik Fabregas, pa nije bilo pomoći u Skandinaviji. Teški dani su pred Ilićem. Druga godina bez Kelna je premalo za velike ambicije tima iz gradića u blizini jezera Balaton. Vesprem je pogodila i informacija da je Arpad Šterbik imao srčani udar.

Levoruki bombarder Mads Hokser Hangord, koji nema mesta u selekciji Danske, dao je devet golova. Odličan je bio i Tomas Arnoldsen i visoki pivotmen Simon Hald sa po pet golova, dok je Slovenac Aleks Vlah postigao tri pogotka, sva tri u prvih 30 minuta. Legendarni Niklas Landin Jakobsen je imao 14 odbrana (34 odsto uspešnosti). Mikel Hansen je dao dva gola iz isto toliko pokušaja. Sprema se za penziju veliki as.

20.45: (1,25) Barselona (10,0) PSŽ (4,90)

Opet je najbolji kod Vesprema bio Egipćanin Omar Jahija, koji se seli u Pari Sen Žermen naredne sezone. Postigao je šest golova, koliko je delo i desnog krila, Belorusa Mikite Vailupaua. Leva krila Ugo Deska i Bjarki Mar Elison su dali po tri gola. Osim Jahije, Ilić nije imao raspoloženog beka. Menjao ih je često, ali nije bilo igrača koji će da povuče protiv razigranih rukometaša danskog vicešampiona. Na golu je Španac Rodrigo Korales imao 10 odbrana.

Remili je dao samo dva gola iz šest pokušaja, dok je Fabregas samo jednom pogodio iz četiri puta, a radi se o igračima koji su doneli Francuskoj titulu u finalu Evropskog prvenstva protiv strašne Danske. Srpski pivotmen Dragan Pešmalbek nije se upisao u listu strelaca. Meč u Olborgu pred 5.500 gledalaca sudili su srpski arbitri Marko Boričić i Dejan Marković.

Magdeburg će braniti titulu šampiona Evrope u Kelnu. U trileru na istoku Nemačke, tim Beneta Vigerta je opet bio koban po Kjelce kao u finalu Lige šampiona prošle sezone. Posle 60 minuta je bilo – 23:22, a pošto je poljski prvak u prvom meču slavio sa 27:26, sedmerci su odredili drugog polufilistu evroelite, posle Olborga. Na kraju - 27:25 za verovatno budućeg vladara Bundeslige.

Junak je bio španski golman Sergej Ernandez koji je u penal seriji skinuo tri sedmerca gostima - Igoru Karačiću, Aleksu Dujšebajevu i Dilanu Naiju. Sjajan je bio i Andreas Volf koji je odbranio udarce Hornkeu i O’Salivenu. Aleks Dujšebajev je opet bio tragičar kao pre dve godine, kada je u finalu protiv Barselone promašio jedini udarac sa sedam metara. Imao je meč loptu u petoj seriji, da odvede svoj tim u Keln, ali mu je nekadašnji golman Benfike odbranio udarac.

U šestoj seriji Islanđanin Omar Ingi Magnuson je pogodio, a pre toga je Dilan Nai promašio, odnosno pričitao ga je Ernandez, pa je usledilo veliko slavlje u GETEC areni u Magdeburgu.

Ernandez je imao 15 odbrana. Magnuson je dao šest golova, a Feliks Klar pet u pobedničkom timu. Kod Kjelcea, Aleks Dujšebajev je četiri puta zatresao mrežu šampiona Evrope. Volf je imao osam intervencija posle 60 minuta (od toga dva sedmerca u finišu meča). Skinuo je i dva penala u seriji, ali nedovoljno za Lankses arenu u Kelnu.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Sreda

Olborg – Vesprem 33:28 (18:14), prvi meč: 31:32

Magdeburg – Kjelce 27:25 posle penala (23:22, 11:13), prvi meč: 26:27

Četvrtak

18.45: (1,35) Kil (8,50) Monpelje (4,00), prvi meč: 30:39

20.45: (1,25) Barselona (10,0) PSŽ (4,90), prvi meč: 30:22

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF Liga šampionaVespremRK OlborgMomir Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara