Vladimir Cupara (©Starsport)
Vladimir Cupara (©Starsport)

Kreću Orlovi: Alžir je treća rukometna liga, pobeda se podrazumeva

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.01.23. | 08:19

Svetsko prvenstvo za rukometaše: Srbija veliki favorit večeras (20.30) protiv petoplasirane selekcije Afrike na otvaranju SP u Katovicama. Bez Dejana Milosavljeva na premijeri

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Orlovi visoko lete u Katovicama. Sigla je četa Tonija Đerona na Svetsko prvenstvo sa ciljem da izbori četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije. Pobeda nad Švedskom u generalnoj probi u Halmštadu napumpalo je samopouzdanje pred prvi meč sa Alžirom večeras (20.30, RTS, Arena Sport) u dvorani Spodek gde je odigran i prvi meč na ovom prvenstvu, kada je Francuska dobila domaćina Poljsku sa 26:24.

Izabrane vesti

Nemačka i Katar bi trebalo da budu konkurenti našim rukometašima za prvo mesto u Grupi E. Svaka čast Alžircima, ali pobeda nijednog trenutka ne bi trebalo da dođe u pitanje. Kvalitet je na strani Srbije. Nema sumnje da je Đerona dobro analizirao današnjeg rivala. Nema opuštanja, ali bi obaj meč mogao da bude dobra priprema za nedelju i duel s Nemačkom koji bi trebalo da pokaže gde se Srbija trenutno nalazi, da li su velika očekivanja opravdana ili ne.

Alžirci su godinama bili u vrhu rukometa na svom kontinentu, ali su letos bili tek peti. U priprepnom peiodu su poraženi sva četri puta, dva puta od Tunisa i ubedljivo od Egipta i Rumunije. Abdi Ajbub, rukometaš Tuluza, prva je zvezda selekcije.

Neposredno pred šampionat, tamošnja Federacija objavila je da će kapiten nacionalnog tima, levi bek francuskog Ivrija, Mesud Berkus (33), propustiti takmičenje zbog povrede. On je jedini igrač sa preko 100 utakmica u alžirskom sastavu (161). Na poslednjem SP 2021. godine okončali su na 22. mestu.

Posle nešto više od dve nedelje priprema, ne možemo da dočekamo da prvenstvo počne. Alžir poznajem jako dobro jer sam imao priliku da igram protiv njih kao selektor Tunisa. Očekuje nas potpuno drugačiji meč u odnosu na ono što smo igrali protiv Švedske i zato moramo da budemo na oprezu. Biće izazovno, ali uradili smo detaljnu analizu“, jasan je Đerona koji ističe radnu armoferu na treninzima i želju igrača da naprave nešto veliko.

"Atmosfera u ekipi je odlična, bila je takva čak i posle poraza od Švedske u prvoj pripremnoj utakmici“.

Na startu šampionata Srbija neće moći da računa na golmana Dejana Milosavljeva koji još nije zalečio povredu, ali se očekuje bar za drugu rundu takmičenja koja kreće u četvrtak. Vladimid Cupara je pokazao klasu u duelima sa Švedskom.

Uzbuđen sam i zahvalan što sam ovde, kao i što smo svi osim Dejana Milosavljeva zdravstveno spremni da odgovorimo zahtevu, ali ono što znam jeste da je i on sve bolje i da će nam se uskoro priključiti. Očekivanja su mi uvek velika, ali se trudim da ih kontrolišem da ne bi bila kontraproduktivna. Što se tiče Alžira, bitno mi je da pobedimo, nebitno kojim rezultatom i da od početka do kraja utakmice igramo svoju igru“, rekao je Cupara. 

20.30: (1,05) Srbija (18,0) Alžir (13,0)

Golman Vesprema kaže da je imao priliku da igra protiv golmana Gedbanea koji brani boje Dinama iz Bukurešta.

Teško je pripremati takve protivnike, nikada u životu nisam igrao ni protiv jednog igrača, osim golmana Gedbanea, ali on neće biti taj koji će pokušavati da postigne gol. Imamo dosta video materijala, Alžir nije na nivou neke evropske selekcije, ali igraju svoj rukomet, na svoj način. Susrećemo se sa nečim sa čime se ne susrećemo često, ali verujem da imamo kvalitet da pobedimo“, veruje golman mađarskog velikana.

Lazar Kukić igra u Bukureštu sa golmanom Gedbaneom.

Alžirci skromno ulaze u ovo takmičenje, svesni su da su autsajderi, ali je možda to njihova maska. Favoriti smo i verujem da ćemo da dobijemo taj prvi meč“, rekao je organzator igre Srbije.

18.00: (1,17) Nemačka (12,0) Katar (6,25)

Rukometaš Ademar Leona Marko Milosavljević nije u prvom planu, ali nekadašnji igrač Crvene zvezde i niškog Železničara spreman je kao zapeta puška, da svaki minut na terenu iskoristi na pravi način.

Svi smo zadovoljni igrom protiv Švedske, ali tek sada počinju ’prave’ utakmice. Idemo i očekujemo pobedu već u prvom susretu. Premijere na prvenstvu su uvek jako teške, ali za nas ne postoji druga opcija osim pobede. Voleo bih da dobijem priliku, da dam sve od sebe i doprinesem ekipi na način na koji se od mene to bude zahtevalo. Atmosfera je stvarno neverovatna i teško može da se opiše dok se ne vidi. Starije kolege doživljavam kao stariju braću. Poštujem ih sve, dok posebno uživam u humoru Miloša Orbovića, što može da potvrdi i većina mojih saigrača“, raport je Milosavljevića pred duel sa Alžirom.

Srbija je četiri puta igrala sa Alžirom u ovom milenijumu. Tri puta je naša selekcija slavila, a poslednji put je afrička reprezentacija pobedila na Mediteranskim igrama pre pet godina. Pre 12 godina na Svetskom prvenstvu, Orlovi su jedva dobili današnjeg rivala sa 25:24, dok je u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu u aprilu 2012. godine, tada tim Veselina Vukovića slavio protiv Alžiraca sa 26:18.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U POLJSKOJ I ŠVEDSKOJ – 1. KOLO

GRUPA A (KRAKOV)

Četvrtak

Čile - Iran 24:25 (11:13)

Španija - Crna Gora 30:25 (15:15)

GRUPA B (KATOVICE)

Sreda

Francuska - Poljska 26:24 (14:13)

Četvrtak

Saudijska Arabija - Slovenija 19:33 (8:16)

GRUPA C (GETEBORG)

Četvrtak

Zelenortska Ostrva - Urugvaj 33:25 (17:11)

Švedska - Brazila 26:18 (11:9)

GRUPA D (KRISTIJANŠTAD)

Četvrtak

Mađarska - Južna Koreja 35:27 (21:11)

Island - Portugalija 30:26 (15:15)

GRUPA E (KATOVICE)

Petak

18.00: (1,17) Nemačka (12,0) Katar (6,25)

20.30: (1,05) Srbija (18,0) Alžir (13,0)

GRUPA F (KRAKOV)

Petak

18.00: (2,85) Argentina (8,00) Holandija (1,60)

20.30: (1,05) Norveška (18,0) Makedonija (13,0)

GRUPA G (JENČEPING)

Petak

18.00: (1,22) Maroko (11,0) SAD (5,20)

20.30: (2,05) Egipat (8,00) Hrvatska (2,05)

GRUPA H (MALME)

Petak

18.00: (3,40) Bahrein (8,50) Tunis (1,45)

20.30: (1,01) Danska (25,0) Belgija (22,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeToni ĐeronaVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara