Kurs japanskog na Planici: Kobajaši uči konkurenciju, Slovenci bi da prevode timski

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.03.19. | 10:31

Bliži se kraj sezone za ljubitelje letenja na skijama

Među vrhunskim ski skakačima nema Engleza, ali je tradicija sveprisutna, pa će i ova sezona po običaju biti okončana na letaonici u slovenačkom zimskom centru Planica, trostrukim programom (dva individualna i jedno ekipno takmičenje).

Japanca Rjojua Kobajašija su ljubitelji letenja na skijama do novembra prošle godine više prepoznavali kao mlađeg brata malo poznatijeg Junšira Kobajašija, a sad njegov lik imaju u glavi i kad spavaju.

Izabrane vesti

Čovek koji do ove sezone nije znao kako se na japanskom kaže "podijum", sad drži predavanje celom skakačkom svetu, čak i imenima  poput Kamila Stoha i Štefana Krafta, pošto je već obezbedio trofej u Svetskom kupu, malo mu fali da prigrli trofej i u planetarnom kupu letača. Bio je najbolji na Novogodišnjoj turneji, završio je na čelnoj poziciji i na podtakmičenjima - Vilingenskoj petici i Raw air - a prvim mestom u kvalifikacijama na letaonici Braća Gorišek započeo je i poslednji takmičarski vikend u sezoni 2018/19, što znači da njegovo ime svetli na čelu i u nadmetanju nazvanom Planica 7.

S obzirom na to da je na vrhu gotovo od početka takmičarske godine, da je u biografiju upisao čak 12 pobeda u pojedinačnoj konkurenciji  u sezoni koja je na izmaku, uz najviši stepenik pobedničkog postolja na letačkom brdu u Oberstdorfu, nesportski bi bilo rangirati ga na bilo koje mesto u stroju favorita osim onog najvišeg.

Iz našeg ugla izgleda tako, njegovi rivali gledaju iz drugačije perspektive.

Nemac Markus Ajzenbihler, višestruki svetski šampion u skokovima u Zefeldu ove godine, nije kao Valter Štajner stolar van skakališta da bi o njemu na Planici bio snimljen film, mada bi mu svakako godilo da "delje" konkurente, posebno Kobajašija, koji stoji 16 koraka ispred na tabeli Svetskog kupa u letovima, a u poretku Planica 7 turneje mu beži nakon kvalifikacija manje od tri poena, što bi mogao da niveliše letom daljim od ličnog rekorda (248 metara), ostvarenim na slovenačkoj lepotici pre dve godine.

Zvanični rekorder Planice, čuveni Poljak Kamil Stoh, spustio je 2017. godine skije na 251,5 metara, kao pobednik izašao je oba puta prošle godine, tako da  minus od 20 poena u poređenju s Kobajašijem u letačkom kupu još nije zakopao nade mastera fizičke kulture iz Zakopana. I dalje je u igri za utešni pokal.

Dok srpska nada Nikola Stevanović uči ozbiljne korake skakačkog "moravca", a u BiH jedva čekaju da njihove uzdanice, braća Hadžić, uvežbaju vazdušnu sevdalinku, bivša Jugoslavija će slušati slovenačku "Zdravljicu", a ona koncem sezone postaje sve popularnija.

Mlađani Timi Zajc ima status prvog Zmajčeka, drži se među desetoricom najboljih u poretku skakačkog kupa, u više kategorija je pripadnik TOP 10 društva, uz to je i odličan letač, nema razloga Robert Kranjec da zabrinut ode u zasluženu penziju, dobio je istinskog naslednika.

Da sve bude optimističnije po Slovence, pobedom u Vikersundu pre četiri dana i 19-godišnji Domen Prevc je stavio do znanja da su dve i po godine bez pobede prošlost, a da je on, uprkos dužem postu, ipak budućnost ovog sporta. Ostaje da to potvrdi u praksi i posle tri godine obezbedi radost svojim sunarodnicima, jer je njegov stariji brat Peter do sada poslednji Slovenac koji je uzdignutih ruku okončao nadmetanje u "deželi".

Sem navedenih kandidata, ne treba otpisati ni svetskog rekordera u letovima Štefana Krafta iz Austrije (253,5 metara), Poljake Davida Kubackog i Pjotra Žilu, a znaju i norveški Vikinzi da ubodu "rogovima" kad se najmanje nadate.

Kad je reč o ekipnom takmičenju, pre će u Varšavi osvanuti Staljinov spomenik nego što će Stoh i društvo ispustiti prednost od 388 bodova u odnosu na Pancere na tabeli nacija, iako ih nije bilo na pobedničkom postolju na dva prethodna takmičenja.

Austrijanci su bili solidni tokom sezone, u Norveškoj su predvođeni Kraftom dostojno branili čast "najskakačkije" nacije (3. mesto), čekaju već sedam godina na ekipni trijumf u najbližem susedstvu, dok se Norvežani rado sećaju marta 2018. i letaonice na kojoj će i godinu kasnije biti spuštena zavesa na 40. izdanje Svetskog kupa.

Sve bi to bilo u redu - želje, čestitke, pozdravi preko objektiva kamere, samo što taj plan ostalima mogu srušiti Slovenci. Em su domaćini, em su jedini letački  timski pobednici ove sezone, uz sve to baš u Vikersundu pre manje od nedelju dana.

Japanski je učen u individualnoj konkurenciji, slovenački bi mogao bar timski da se prevede za kraj.

Zajc, braća Prevc i Anže Semenič. Zar ne bi bilo lepo da zatvore zimopis 2018/19?

Zbog Kranjeca, ako ni zbog čega drugog. Slažemo se!

Raspored takmičenja:
petak, 22. mart - pojedinačno (14.30)
subota, 23. mart - ekipno (10.00)
nedelja, 24. mart - pojedinačno (10.00)

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


tagovi

sportsko klađenjeski skokoviŠtefan KraftPlanicaKamil StohRjoju Kobajaši

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara