Derik Henri, Lamar Džekson, Dru Bris i Mič Trubiski (©Reuters, ©Shutterstock)
Derik Henri, Lamar Džekson, Dru Bris i Mič Trubiski (©Reuters, ©Shutterstock)

Lamar sprema osvetu Tenesiju, Bersi otpisani u Nju Orleansu

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.01.21. | 09:43

Derbi „vajld kard“ runde u NFL šampionatu je duel Tajtensa i Rejvensa u Nešvilu. Biće to repriza polufinala AFC- prošle godine kada je Derik Henri pobedio favorizovanu četu Džona Harboua. Sejntsi favoriti u Mercedes Superdomu

Dobili smo pet franšiza koje nastavljaju borbu za trofej Vins Lombardija, najvredniji pehar u SAD-u. Šampionima AFC-a i NFC-a Kanzas Siti Čifsima i Grin Bej Pekersima u borbi za Superboul pridružili su se Bafalo Bilsi, Los Anđeles Remsi i Tampa Bej Bakanirsi. Preostalo su još tri mesta u konferencijskim polufinalima.

Najzanimljiviji duel „vajld kard“ vikenda u NFL šampionatu trebalo bi da bude meč Tenesija i Baltimora (19.05). Dva rivala se dobro poznaju, a više uspeha poslednjih godina imali su Tajtensi. Rejvensi su prošle sezone imali najbolji skor u ligi (14-2), bili su prvi kandidati za titulu, ali su u polufinalu AFC-a na svom terenu poraženi od gostiju iz Nešvila veoma ubedljivo (12:28). I ove sezone su se sastali u Balitmoru i opet je četa Majka Vrejbela pobedila u gostima, a junak meča bio je nezadrživi raning bek Derik Henri. On je u produžetku istrčao tačdauna za trijumf od 30:24.

Izabrane vesti

Na tom meču dvojica trenera, Džon Harbou i Majk Vrejbel imali su sukob, umalo je došlo do fizičkog obračuna. Na kraju utakmice, trener Baltimora nije hteo da pruži ruku kolegi. Netrpeljivost je velika, tu su i neraščišćeni računi pred još jedan duel, ovog puta na Nisam stadionu u Nešvilu.

Oba tima se oslanjanju na trčanje. Kod domaćin sve zavisi od raspoloženje Kralja Henrija koji je u ligaškom delu šampionata imao neverovatnih 2.000+ jardi probijanjem. Imaće ispred sebe jaku odbranu Rejvensa sa odličnim igračima prednje defanzivne linije na čelu sa Kalaisom Kembelom i Janikom Ngakuom. I Baltimor mnogo trči. Kvoterbek Lamar Džekson, prošlogodišnji MVP lige, i ove sezone je istrčao više od 1.000 jardi i postao jedini vođa napada koji je u dve uzastopne sezone ima četvorocifreni broj jardi.

Gas Edvards i Džekejlin Dobins će biti zaduženi da probiju ne tako dobru odbranu Tenesija koji je na sredini šampionata ostala bez povređenog defanzivnog enda Džedevajna Klaunija koji je stigao iz Sijetla pre početka sezone, a pre toga je branio boje Hjustona. Njih dvojica su istisnuli iz tima veterana Marka Ingrama. Za hvatanje u timu Baltimora biće zadužen Markiz „Holivud“ Braun, veteran Dez Brajant i jedan od najboljih tajt endova lige Mark Endrjuz. Očekuje se meč na veliki broj poena. Odbrana Baltimora je bolja, u sekendariju su dvojica odličnih kornerbekova, Markus Piters i Marlon Hemfris. Tradicija je na stani Tenesija, ali je Baltimor u naletu, dobio je poslednjih pet utakmica u finišu ligaškog dela sezone i to većinu veoma ubedljivo, pa Rejvensima dajemo blagu prednost u meču u Nešvilu.

Nju Orleans je najveći favorit u ovoj rundi. U Luizijani u Mercedes Superdomu stiže Čikago (22.40) koji se nekako ušunjao u plej-of. Sejntsi su tragičari doigravanja prethodne tri sezone. Prošle godine su na svom terenu uspali od Minesote. Nije četa Šona Pejtona briljirala u ligaškom delu sezone, ali je stigla do mesta broj 2 u NFC-a iza Grin Beja.

Dru Bris se oporavio od preloma rebara, a ovo bi mogla da mu bude poslednja sezona u karijeri (uskoro puni 42 godine). U tim se vraća i jedan od najboljih raning bekova lige Elvin Kamera. On je bio zaražen virusom korona, ali se oporavio i spreman je da vodi igru trčanjem. U tim bi mogao da se pojavi prošle sezone sjajni risiver Majkl Tomas koji je ove sezone imao mnogo problema sa povredama i odigrao je samo tri utakmice. Ukoliko bude igrao biće glavna meta za Brisa, ali tu su i iskusni Emanuel Sanders i tajt end Džered Kuk.

Bersi su posle turbulentne sezone uspeli da se dokopaju mesta broj 7 i plej-ofa, ali čini se da nemaju šta da traže protiv kvalitetnijih Sejntsa. Kvoterbek Mič Trubski se vratio u tim u drugom delu šampionata, igrao je dobro, ali sada će imati naspram sebe odličnu odbranu domaćina sa Kameronon Džoranom, Demarijusom Dejvisem i Maršonom Letimorom. Voe odbrane Čikaga su Kalil Mek i Akim Hiks koji bi mogli da naprave problem Brisu i kompaniji.

Ova dva tima su odigrali meč i u ligaškom delu ove sezone. Sejntsi su posle drame i produžetka slavili sa 26:23 u Čikago na Soldžer fildu. Šest vezani pobeda ima Nju Orleans protiv tima iz Ilinoisa. Dru Bris nikada u karijeri nije poražen od Čikaga u crno-belom dresu ekipe iz Luizijane. Bersi su poslednji put pobedili Sejntse pre nešto više od 12 godina. Sve osim ubedljive pobede domaćina bilo bi iznenađenje.

NFL – PLEJ-OF, "VAJLD KARD" RUNDA

Subota

Bafalo Bils - Indijanapolis Kolts 27:24 (7:3, 7:7, 3:0, 10:14)

Sijetl Sihoks - Los Anđeles Rems 20:30 (0:3, 10:17, 3:0, 7:10)

Nedelja

Vašington Fudbol tim - Tampa Bej Bakanirs 23:31 (0:9, 7:9, 9:0, 7:13)

19.05: (2,55) Tenesi Tajtens (14,0) Baltimor Rejvens (1,60)

22.40: (1,20) Nju Orleans Sejnts (15,0) Čikago Bers (5,40)

Ponedeljak

02.15: (1,40) Pitsburg Stilers (14,0) Klivlend Brauns (3,35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Baltimor RejvensDru BrisTenesi TajtansČikago BersNju Orleans Sejntsamerički fudbalNFLNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara