Deneš Varga (©Reuters)
Deneš Varga (©Reuters)

Majstori da uprskaju stvar u finalu

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.07.23. | 06:00

Prečesto se Mađarima dešavalo da izgube u bici za trofej, Grci se nadaju da će najodlikovanija vaterpolo zemlja opet podbaciti i da će u Fukuoki osvojiti prvu svetsku titulu

Olimpijska viza - tu. Prvo finale na Svetskom prvenstvu - tu. Ipak, teško da će se Grci posle istorijske pobede nad Srbijom zadovoljiti pukim učestvovanjem u bici za trofej. Pre dve godine su Japan napustili kiselih osmeha na licu, srebro u Fukuoki ne bi ništa manje bolelo od onog iz Tokija. 

Grčka se vratila na Daleki istok da dovrši posao, da prvi put bude na najvišem stepeniku pobedničkog podijuma. Teodoros Vlahos se posvetio isključivo reprezentaciji, napustio je Olimpijakos pre godinu dana kako bi se usredsredio samo na vođenje državnog tima i na pobedu je od zlata, koje nikada nije stiglo u Grčku. Ima i razloga da bude optimističan, jer Mađari su majstori da uprskaju stvar u finalu (subota, 11.00). 

Izabrane vesti

Prečesto se Mađarima dešavalo da izgube u bici za trofej, niko nije imao više pehova od najodlikovanije vaterpolo nacije. To je jedan od faktora na kome Heleni temelje optimizam, pored njihove sve bolje igre kako šampionat odmiče. Nadaju se da će još jedanput podbaciti. Do sada nisu mali broj puta. 

Svetske lige i Svetski kupovi nisu referentni. Lepo ih je osvojiti, ali neretko ekipe ne dođu u najjačem sastavu. Ta takmičenja im budu usputna stanica. Olimpijske igre, planetarni i kontinentalni šampionati imaju drukčiji vid težine, drukčije se posmatraju u svim sportovima. Na njima je akcenat. Kada se sve zbroji, Mađari imaju čak 25 zlatnih medalja! 

Ali, i previše krahova... 

Gergo Zalanki (©Reuters)Gergo Zalanki (©Reuters)

Na Olimpijskim igrama čak devet zlata i to će teško u skorije vreme biti nadmašeno, ali i tri poraza u finalu. Evropski prvaci bili su u 13 navrata - no treba imati u vidu da je polovina tih medalja osvojena kada je vaterpolo bio u povoju - ali sedam puta su i poraženi u odlučujućoj borbi. Isto toliko puta i na Prvenstvima sveta, koja su im rak-rana. Na njima “samo” tri zlata. 

I povrh svega toga Mađari su prošlog leta izgubili u finalu Evropskog prvenstva od Hrvatske u Spaladium areni. Tada ih nije pojeo pritisak, međutim, jeste preko 12.000 hrvatskih navijača, igrali su u fudbalskoj atmosferi pred temperamentnom dalmatinskom publikom. 

Taj problem neće imati u Fukuoki. Štošta im je naklonjeno, počev od toga na kakav su način ušli u finale - pogotkom Kristijana Manherca uz zvuk sirene, lopta je prošla ispod ruke španskom golmanu Unaju Agireu. I da nije bilo filmske pobede u polufinalu, da je bila svakidašnja, Mađari su takvi da ih srebro neće zadovoljiti. Jer, vaterpolo im je jedan od pet nacionalnih sportova. 

Računaće se i te kako sa kakvom će se medaljom vratiti iz Fukuoke. Samo će zlato i jednima i drugima napuniti oči. 

“Boja medalje se računa, sada svi razmišljamo drugačije. Kada dođete do finala - želite zlato. Igrate da biste otišli srećni”, nije okolišao Teodoros Vlahos, bez ustezanja je rekao za Sport24 šta mu je na duši. 

GRCI JAČI NA DVA METRA, MAĐARI IMAJU PAKLENE ŠUTERE 

Stilijanos Argiropulos (©Reuters)Stilijanos Argiropulos (©Reuters)

Zahvaljujući igri preko centara Grčka je tu gde jeste. Ima dvojisu neverovatnih sidraša: Konstantinosa Kakarisa i Dimitrisa Nikolaidisa. Forsirao je Teodoros Vlahos igru preko stative, tražio od spoljne linije da hrani fizički dominantne igrače loptama, da ih spušta na dva metra. Jer, ukoliko ne padne gol - biće isključenje. 

Dimitris Nikolaidis je imao izvanrednu sezonu sa Vuljagmenijem, kao i Efstatiosu Kalogeropulosu, prijao mu je rad sa Vladimirom Vujasinovićem. Izdejstvovao je transfer u Olimpijakos, igraće u platežno najjačem klubu u državi, ali na šampionatu u Fukuoki ni izbliza nije pokazao šta može. Uglavnom je Konstantinos Kakaris donosio prevagu pred protivničkim golom. 

Korpulentni centar je iz dubrovačkog Juga prešao u Pro Reko i na Svetskom prvenstvu iz meča u meč potvrđuje da je među tri najbolja centra današnjice. Poboljšanje u svim aspektima tek se očekuje, pošto će u evropskom klupskom prvaku bazen deliti sa klasnim šuterima, imati opaku konkurenciju u vidu Bena Haloka i raditi sa Sandrom Suknom. U finalu bi mogao da bude ključan čovek, ali daleko od toga da Grčka nema druge adute. 

Teodoros Vlahos će se uzdati u Stilijanosa Argiropulosa i Konstantinosa Genidunijasa, njih dvojica su ubojito oružje Helena u Fukuoki. Kao i Aleksandros Papanastasiju, koji je ispucao loš dan u četvrtfinalu protiv Crne Gore. Brzo je ispao iz igre, da bi potom bio među korisnijima u duelu sa Srbijom. Punio je sve kolone. Janis Funtulis je na zalasku karijere, ali ga Mađari ne smeju otpisati, Dimitrios Skumpakis će voditi rovovsku bitku sa fizički moćnim suparničkim igračima, a iz drugog plana dejstvovaće Nikolaos Gilas. Biće zanimljivo videti i hoće li se Efstatios Kalogeropulos ovoga puta naći u protokolu. 

Za tok finala bitni će biti prvi šutevi, jer i Emanuil Zerdevas i Soma Vogel poznati su po tome da im je za dobru partiju i dvocifren broj odbrana potrebnu da skinu lopte u uvodnim minutima. Grk je raširio krila nakon što su srpski šuteri ispucali nekoliko lopti u njega i okvir gola, dobio je na samopouzdanju. Sada će stajati pred znatno preciznijim streljačkim vodom. Ili bi to bar trebalo da bude. 

Marton Vamoš (©Reuters)Marton Vamoš (©Reuters)

Mađari su se spektakularnim golovima sa distance dokopali prvog svetskog finala posle šest godina. Na šampionat su stigli sa četiri neverovatna strelca: Gergom Zalankijem, Denešom Vargom, Martonom Vamošem i Kristijanom Manhercom. Dugogodišnji prvotimac OSC-a iz Budimpešte, a od ovog leta član Marselja, pogurao je trostrukom planetarnog prvaka u finale golom u poslednjoj sekundi. No, daleko lepše postizao je udarni kvartet. Pogotovo to važi za gol iz okreta Deneša Varge, odnosno strelu levorukog bombardera Martona Vamoša za izjednačenje. Uz taj kvartet bitna napadačka poluga je Silard Janšik

Nijedan meč u nokaut fazi Mađari nisu glat dobili. I protiv Amerike i protiv Kanade bilo je dramatično. Teško da će drugačije biti u finalu. Žolt Varga će se uzdati u doprinos spoljne linije, daće slobodu šuterima, a drugo opciju ni nema. Jedini klasičan sidraš je Toni Nemet, tek trećinu meča provede u bazenu, a evropski vicešampion ostatak utakmice odigra sa dosta rokada i uplivavanja. Pokušava da napravi haos, natera suparnika da pogreši i ispadanjem iz odbrane stvori se prostor za vrhunske strelce. 

Na Mađarima je da odseku Konstantinosa Kakarisa, da zatvore liniju dodavanja ka Pro Rekovom gorostasu. Na Grcima da anesteziraju što više članova udardnog kvarteta i oteraju mađarske bombardere od gola.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – FINALE:

Subota

11.00: (1.95) Grčka (6.25) Mađarska (2.40)

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – MEČ ZA TREĆE MESTO:

Subota

06.00: (4.50) Srbija (8.00) Španija (1.35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija MađarskeTeodoros VlahosŽolt Varga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara