Nezaustavljivi Holanđanin: Deveta uzastopna pobeda Maksa Verstapena

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.08.23. | 18:40

Vozač Red Bula slavio na "svom terenu" i došao je do 46. pobede u karijeri i time povećao bodovni saldo na 339 poena.

Trijumfom na svojoj domaćoj stazi, Maks Verstapen se sa devet uzastopnih pobeda izjednačio sa Sebastijanom Fetelom. Na drugom mestu stajao je Fernando Alonso po sedmi put ove sezone, dok se Pjer Gasli po prvi put u 2023. godini popeo na pobedničko postolje.

Maks Verstapen je ulazeći u prvu krivinu na svojoj domaćoj stazi odbranio pol poziciju, dok se Lando Noris odlično odbranio od Džordža Rasela. Na startu petoplasirani Fernando Alonso se već posle par krivina progurao na treće, a zatim obilaskom Norisa i na drugo mesto.

Izabrane vesti

Ubrzo je na stazi Zandvort počela jaka kiša koja je najavljena pred početak trke, a izazvala je promenu pneumatika na koju su prvi otišli Serhio Peres i Šarl Lekler. Međutim, ekipa Ferarija je napravila grešku u boksu kada nije na vreme pripremila gume za vozača iz Monaka, zbog čega je izgubio izvesnu količinu vremena. Kiša je značila i stavljanje guma za promenljive uslove i vozačima van vodećih deset, a onda je to učinio i vodeći Verstapen i na stazu izašao iza Peresa.

Pošto kiša nije dugo trajala, u 11. krugu je nekolicina vozača ponovo prešla na meke pneumatike, u naredna dva su to uradila i oba vozača Red Bula te je Verstapen preuzeo vodeću poziciju od svog timskog kolege. Pet krugova kasnije, na stazu je izašlo i prvo vozilo bezbednosti u ovoj trci koje je izazvao Logan Sardžent izletanjem u osmoj krivini.

U 22. krugu istaknute su zelene zastave i nastavljena je trka koju je predvodio Verstapen, a nije bilo naročitog preticanja među vodećima pa je bilo interesantno gledati odličnog Aleksa Albona na osmoj poziciji. Za volanom drugog Vilijamsa, Albon je obilazio Kevina Magnusena (Has) koji je trku započeo iz pit lejna nakon promene pogonske jedinice.

Luis Hamilton koji se u jučerašnjim kvalifikacijama našao tek na 13. poziciji, obišao je u 26. krugu Leklera za kog se činilo da ima određene probleme sa bolidom s obzirom da je od tog trenutka postao laka meta za preticanje. Dok je njegov timski kolega Sains u 42. krugu otišao na još jednu promenu guma, Lekler se u istom krugu povukao iz trke.

U 52. krugu Alonso je preuzeo poslednje podijumsko mesto od svog sunarodnika Sainsa, a u trenucima nakon toga, Džordž Rasel je imao kontakt sa Jukijem Cunodom u kom je japanskom vozaču oštećeno prednje krilo, pa je sa šestog mesta ubrzo ispao iz grupe od vodećih deset vozača koji osvajaju poene.

Najavljivano je jako nevreme za sam kraj trke, u 61. ono je i počelo te su mnogi vozači pravili greške, a zatim su po drugi put u ovoj trci bili primorani da stave gume za promenljive uslove. U 64. krugu istaknuta je crvena zastava nakon što je vozač Alfa Romea Gvanju Džo završio u zaštitnoj ogradi u prvoj krivini, a moglo se zaključiti da je i jaka kiša takođe uticala na direkciju trke da zaustavi vreme.

Više od 40 minuta pauze je prošlo, a vozilo bezbednosti je dva kruga predvodilo karavan do restarta trke. Ostalo je još 7 krugova do kraja, a vodeći Verstapen je odbranio svoju poziciju od Alonsa. U borbi za peto mesto bili su Sains i Hamilton, a iza njih su se borili Noris i Rasel. Duel dva Britanca završio se kontaktom, posle čega se vozač Mercedesa povukao iz trke zbog oštećenja. U međuvremenu, trećeplasirani Peres je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi zbog prekoračenja brzine u pit lejnu, a zanimljivo je da je od Peresove kazne profitirao vozač Alpine Pjer Gasli koji je svoju kaznu od pet sekundi odslužio ranije u toku trke i tako stajao na podijumu prvi put od trke u Azerbejdžanu 2021. godine.

Maks Verstapen došao je do 46. pobede u karijeri i time povećao bodovni saldo na 339 poena. Naredna trka u šampionatu Formule 1 je već narednog vikenda na legendarnoj Monci.

Plasman prvih deset u trci za Veliku nagradu Holandije:

1. Maks Verstapen

2. Fernando Alonso (+najbrži krug)

3. Pjer Gasli

4. Serhio Peres

5. Karlos Sains

6. Luis Hamilton

7. Lando Noris

8. Aleks Albon

9. Oskar Pjastri

10. Esteban Okon

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara