Luka Lončar, Andrea de Nardi i Ugo Fontani (©Reuters)
Luka Lončar, Andrea de Nardi i Ugo Fontani (©Reuters)

Ništa od čuda nad čudima, Hrvatska u finalu: Francuzima peterci došli glave

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.02.24. | 16:46

Enco Kaš doneo Trikolorima raspucavanje, pa u drugoj seriji postao tragičar

Jednu senzaciju su napravili, od druge su ih delile sitnice. Francuzi su izbacili svetskog prvaka Mađare, ali za novi podvig i istorijski plasman u finale nedostajalo im je preciznosti. Uveli su meč sa Hrvatskom u peterce, do njih ih je pogurao Enco Kaš, da bi u raspucavanju u drugoj seriji bio tragičar. Rezervni čuvar mreže Mate Anić zamenio je Marka Bijača, pročitao nameru strelca gola koji je Trikolore vratio u život i izborio novi finale za selekciju Ivice Tucka – 11:11, petercima 6:5.

Kada je Pro Reko pod Sandrom Suknom osvojio Ligu šampiona pobedivši prvi put Novi Beograd na peterce u srpskoj prestonici, Sandro Sukno je bio izričit da kada do njih dođe sreća nije faktor, nego je sve do stanja uma, do mentalne pripreme. Ona je očigledno na izrazito visokom nivou kod Hrvata, jer četvrtfinale protiv Srbije dobili su onoga momenta kada je Marko Bijač zaustavio udarce Dušana Mandića i Strahinje Rašovića sa pet metara, da bi u finale ušli posle šest realizovanih peteraca. Ugo Fontani i Klemon Duboa nijednom nisu bili ni blizu.

Izabrane vesti

Čitav krug su obrnuli Hrvati i Francuzi, svi do jednoga bili su sigurni. Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović, Rino Burić, Marko Žuvela i Ante Vukičević sa jedne, a Enco Kaš, Aleksandre Bue, Toma Vernu, Roman Marion Vernu i Mišel Bodegas. Samo što je drugi krug počeo, splitski bombarder sa Skalica pocepao je mrežu, iz njegovog topa u desnog ruci poslao je žule, dok je Ivica Tucak napravio ključan potez rokadom golmana. Mate Anić pročitao je nameru Enca Kaša.

Sudbina je udesila tako da junak Trikolora iz osnovnog dela bude čovek na kome će se slomiti kola. Izvukao je nemoguće 16 sekundi pre kraja, sa desnog krila je desnom rukom pogodio suprotan ugao. Lopta se od prečku spustila u mrežu. Još zanimljivije je to što Mate Anić, hrvatski junak u polufinalu, uopšte ne bi ni bio u Dohi da se Toni Popadić nije povredio. Golman dubrovačkog Juga i levo krilo Luka Bukić nisu otputovali na Svetsko prvenstvo, posvetili su se lečenju, ali niz Hrvata se nastavio.

Jerko Marinić Kragić (©Reuters)Jerko Marinić Kragić (©Reuters)

U prethodne dve i po godine su osvojili evropsko zlato i srebro, sada imaju novu medalju u džepu. Igraće sa Italijanima u finalu za titulu i treći put bi mogli da postanu prvaci sveta. Hrvatska je kroz smenu generacije i tranzicioni period prošla bezbolno, rezultati ne trpe. Nekoliko puta su u ovom olimpijskom ciklusu plesali po ivici, bili priterani uz zid, međutim, pronalazili su način da se iščupaju.

Otišlo je na stranu Hrvatske, baš kao i u četvrtfinalu. Moglo je i na drugu, ali Francuzi su popustili u igri nerava. Imaju za čime da žale, možda najviše Toma Vernu. Najveće iznenađenje Svetskog prvenstva je dobilo Mađare upravo zato što je potenciralo igru preko najjačeg aduta, preko daleko najkvalitetnijeg reprezentativca. To u polufinalu nije bio slučaj, tek tri put je Toma Vernu šutirao ka golu Marka Bijača i završeci su bili preslikani – padali su golovi.

Nije ga bilo u napadu koliko je potrebno da bi Francuska izašla kao pobednik iz okršaja sa velesilom, ali konkretno i ne može bogzna šta da mu se zameri, osim što češće nije gledao ka golu. Imao je i četiri asistencije, tri iznuđena isključenja, dve ukradene lopte i pride nije napravio nijedan faul. Ponovo je bio motor tima, zahvaljujući Tomi Vernuu evropski viceprvak nije trijumfovao još u osnovnom delu meča.

Toma Vernu (©Reuters)Toma Vernu (©Reuters)

Roman Marion Vernu je u prvom poluvremenu bio faktor iznenađenja za Hrvate, Enco Kaš u finišu, jer je dve lopte sproveo u mrežu u četvrtoj deonici. A, sve vreme konstanta, uz Tomu Vernua, bio je Ugo Fontani. Upisao je deset odbrana, koliko je imao i Marko Bijač. Sa druge strane, hrvatski vaterpolisti provocirali su šut Aleksandre Buea, čija tri maha i peterac su bili uspešni, ali je imao i pet nepreciznih hitaca.

Loren Fatović je, računajući i penal-seriju, dao četiri gola i bio je najefiaksniji akter plufinala sa Jerko Marinićem Kragićem, koji je izveo jedan peterac više u raspucavanju. Bek Rino Burić i univerzalac Marko Žuvela su doprineli prolazu sa dva, kao i ruski bombarder Konstantin Harkov, koji je meč završio u četvrtom periodu zbog tri isključenja, kao i Franko Lazić.

Ništa od čuda nad čudima na Svetskom prvenstvu Dohi, ali Francuska će biti u prilici da posle skoro sto godina osvoji medalju na najvećim takmičenjima. U meću za bronzu rival će joj biti Španija.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI

POLUFINALE

Četvrtak

Španija – Italija 6:8

Hrvatska – Francuska 11:11, petercima 6:5

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA

Četvrtak

Crna Gora – Grčka 10:10, petercima 3:4

Srbija – Mađarska 11:10



tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija FrancuskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluIvica TucakFlorijan BruzoKonstantin HarkovLoren FatovićRino BurićJerko Marinić KragićMarko ŽuvelaAnte VukičevićMate AnićMarko BijačFranko LazićUgo FontaniToma VernuAleksandre BueEnco KašRoman Marion VernuMišel Bodegas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara