Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Novi Beograd se vaga sa timom koji je prekinuo teror Pro Reka; U Kragujevac stiže najpoželjniji rival

Vreme čitanja: 6min | uto. 14.12.21. | 08:15

Angelos Vlahopulos udara na "svoje". Sa Brešom stao na kraj dominaciji devetostrukog evropskog šampiona u Italiji i preporučio se za drim-tim Vladimira Vujasinovića

Plasman na završni turnir Kupa Srbije i nešto više vremena za odmor, nego što je to bio slučaj minulih sedmica, popravili su raspoloženje u Novom Beogradu i Radničkom nakon poraza u Ligi šampiona. Bitka za prvi trofej je sve bliža, pa će srpskim klubovima utakmice u elitnom takmičenju poslužiti i za podizanje forme i hvatanje ritma. Novi Beograd očekuje još jedan derbi, pošto u srpsku prestonicu stiže Breša (19.45), dok će Radnički u Kragujevcu ukrstiti koplja sa najpoželjnijim rivalom – Dinamo Tbilisijem (20.30).

Sastav Vladimira Vujasinovića igra derbi za derbijem. Posle gostovanja Ferencvarošu i poraza u Budimpešti, vaterpolisti Novog Beograda susrešće se sa još jednim timom koji se nameračio da na kraju sezone prigrabi najvredniji klupski trofej. Breša je na deobi prvog mesta sa Olimpijakosom, ne zna za poraz i samo je na startu grupne faze Lige šampiona prosula bodove, kada je remizirala u Italiji sa Ferencvarošem, evropskim vicešampionom.

Izabrane vesti

Kako sezona odmiče, Breša igra sve bolje, i predstavljaće odličan ispit za Novi Beograd, koji ne mora da strahuje oko prolaska, jer ga mesto na Fajnal-ejtu čeka. Izvagaće se Dušan Mandić, Nikola Jakšić i saigrači sa italijanskim šampionom, testirati domete i limite, i udariti na reprezentativnog kolegu Đorđa Lazića, ali i Borisa Vapenskog. Srpski duo pruža sve bolje partije, a Lazić je posebno inspirisan bio u protekloj rundi Lige šampiona, u kojoj je Dinamo Tbilisiju spakovao četiri gola.

Iako je Breša jedan od favorita za osvajanje Lige šampiona, nije očekivao Vladimir Vujasinović da će na početku sezone posle nekoliko promena u sastavu, i odlazaka Angelosa Vlahopulosa i Mara Jokovića, pre svih, izgledati tako dobro u ranoj fazi takmičenja.

’’Ovo je još jedna teška utakmica u nizu. Razlika je u tome što smo u međuvremenu imali jedan kraći period da se odmorimo i malo napunimo baterije posle zgusnutog kalendara teških utakmica. Nadam se da smo uspeli da se osvežimo i vratimo preko potrebnu energiju kako bismo dočekali Brešu na našem terenu na najbolji mogući način. Predstoji nam zaista težak zadatak”, počeo je priču Vujasinović i potom nastavio analizom rivala:

Breša je izuzetan protivnik i jedan od favorita za osvajanje Lige šampiona ove sezone. Pokazali su to u prva četiri kola. Neke su iznenadili, uključujući i mene, jer nisam očekivao da će izgledati tako dobro na početku sezone pošto su promenili par bitnih igrača. Međutim, sklopili su se jako dobro i igraju odličan vaterpolo. Mislim da će nam biti potrebna najbolja utakmica ove sezone da bismo došli do pobede, ali mislim i da smo spremni za to. Dočekujemo ih sa velikom željom da uz dobru igru dođemo do novih bodova”, konstatovao je Vujasinović.

Viktor Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Viktor Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Angelos Vlahopulos, olimpijski vicešampion sa Grčkom, minule sezone bio je udarna igla Breše, uz Mara Jokovića. Sa italijanskim timom skinuo je slavni Pro Reko sa trona posle 14 godina.

Breša je čekala na titulu 18 godina, prekinula je post, a takođe je i u Ligi šampiona ostavila odličan utisak. Na Fajnal-ejtu u Beogradu zauzela je treće mesto. Upravo je izvrsnim igrama u Breši grčki reprezentativac zavredeo poziv Novog Beograda, koji puca na evropsku krunu.

Mislim da će utakmica biti izuzetno fizički teška i zahtevna. Breša je odlično pripremljen tim koji puno pliva, veoma je borben i uvek fokusiran. Mi smo spremni na to, a najvažnije za nas je da osvojimo tri boda, jer je ovo naša kuća i želimo da pobedimo svaku utakmicu na domaćem terenu”, poručio je Angelos Vlahopulos.

Prijateljstvo će prestati dok utakmica bude trajala, a posle toga sve po starom. U bazenu će vaterpolisti Breše biti Angelosu Vlahopulosu “zakleti neprijatelji”.

Uvek je čudan osećaj igrati protiv svojih prijatelja i trenera sa kojima si proveo mnogo vremena. Oni su deo mog života, oni su u mom srcu i deo moje karijere. Ipak, oni su moji protivnici 32 minuta u bazenu. Možemo da popijemo piće, kafu ili odemo na večeru, ali u bazenu smo protivnici i svako od nas želi da ostvari pobedu. Zato smo tu i zato igramo na ovom nivou”, zaključio je Vlahopulos ističući da će dati sve od sebe da pomogne svom timu da stigne do još jedne pobede.

RADNIČKI PUMPA SAMOPOUZDANJE ZA KUP

Nikola Jakšić protiv Radničkog (©Starsport)Nikola Jakšić protiv Radničkog (©Starsport)

Neophodna je pobeda kragujevačkom Radničkom, ne toliko zbog prohodnosti na Fajnal-ejt Lige šampiona - ona je svedena na nivo matematike - nego zbog pumpanja samopouzdanja pred završni turnir Kupa Srbije i bitku za prvi ovosezonski pehar. A, bolju šansu da upišu prvu pobedu u Ligi šampiona teško da će imati Radnički od meča sa Dinamo Tbilisijem u Kragujevcu.

Sudar jedina dva tima iz grupe A koja ne znaju za trijumf. Tim Uroša Stevanovića nalazi se u nešto boljoj poziciji, jer je iz četiri runde izvukao bod - Šumadinci ga osvojili u Kragujevcu protiv Ferencvaroša, kada su protiv evropskog vicešampiona nadoknadili četiri gola zaostatka u poslednja četiri minuta - dok Dinamo i dalje čeka na prvi.

I pre početka grupne faze Lige šampiona nisu se davale velike šanse Dinamo Tbilisiju, a Gruzini su potvrdili da su najpoželjniji protivnik. Samo su splitski Jadran na “Poljudu” namučili. U preostale tri utakmice pretrpeli su ubedljive poraze i sa primljena gola daleko su najgora odbrana elitnog takmičenja, računajući obe grupe. Prilika koju Radnički mora iskoristiti, kako bi u iole bolje raspoloženju dočekao Fajnal-for Kupa Srbije, ali i popravio učinkovitost u društvu najboljih.

Kragujevčani se u Ligi šampiona propisno muče sa realizacijom, spadaju među neefikasnije timove. Sa 37 poestignutih golova dele drugo mesto sa nemačkim Špandauom, i samo je Steaua iz Bukurešta postigla manje - 27, i poput Dinamo Tbilisija je u svojoj grupi zakucana za dno tabele.

Kristalno jasno je Urošu Stevanoviću i igračima da će prvi put biti favoriti u utakmici Lige šampiona i da ne smeju da zakažu.

Ovo je izuzetno bitna utakmica za nas, prva u kojoj smo favoriti. Sigurno je da imamo imperativ da osvojimo prva tri boda, čemu težimo od početka sezone. Dinamo je gruzijska reprezentacija sa tri internacionalca. Iskusna ekipa koja u tom sastavu igra već desetak godina i učestvuje sa reprezentacijom na svetskim i evropskim prvenstvima. Igraju atipični vaterpolo, dosta agresivno, na šta moramo da odgovorimo većom željom i voljom i većom agresivnošću. Neće biti lako, ali od Splita je naša ekipa dobila neke željene obrise i nadam se da ćemo nastaviti sa podizanjem nivoa forme”, rekao je Uroš Stevanović.

Nikola Lukić (©Starsport)Nikola Lukić (©Starsport)

Zaigrao je Radnički bolje od prvog turnira Jadranske lige - izuzetak prvi meč regionalnog takmičenja i remi sa Primorcem - bio je blizu osvajanja boda protiv splitskog Jadrana u Ligi šampiona, ali za Jerka Marinića Kragića izabranici Uroša Stevanovića nisu imali rešenje. U duelu sa Gruzinima, posebnu pažnju vaterpolisti Radničkog obratiće na igrače sa ovih prostora: Dušana Vasića, Marka Jelaču i Jovana Sarića.

Doveli su Kragujevčani dva kapitalca, pojačali su se Milošem Ćukom i Josipom Vrlićem, ali je u dosadašnjem toku sezone, barem kada je reč o golgeterskom učinku, najviše doprineo Nikola Lukić. Sa 38 golova najbolji je strelac Radničkog u aktuelnoj sezoni, a u petak je Vojvodini, u četvrtfinalu Kupa Srbije, dao pet golova.

Podigli smo nivo igre od utakmica u Splitu i nadam se daćemo u tom smeru nastaviti i dalje. Kao i u svaku utakmicu, ulazimo maksimalno motivisani. Imamo manjih zdravstvenih problema, ali mislim da nas to neće preterano poremetiti u našoj želji da ostvarimo prvu pobedu. Nadam se da će publika doći u što većem broju i pomoći nam da ostvarimo taj cilj”, zaključio je Nikola Lukić.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

GRUPA A

Utorak

19.00: Barseloneta - Ferencvaroš

19.15: Olimpijakos - Jadran Split

19.45: Novi Beograd - Breša

20.30: Radnički - Dinamo Tbilisi


GRUPA B

Sreda

19.00: Marselj - Hanover

19.00: OSC Budimpešta - Pro Reko

19.00: Špandau - Steaua

20.30: Crvena zvezda - Jug



tagovi

VK Novi BeogradVK RadničkiLiga šampiona u vaterpoluVladimir VujasinovićUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara