(©AFP)
(©AFP)

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice - deset svetih dana i nepresušni izvor praznične čarolije

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.12.20. | 09:50

Odbrojavanju je došao kraj. Vežite se, polećemo

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice – nepresušni izvor novogodišnje čarolije i apsolutni vrhunac sezone u ski skokovima. “Deset svetih dana” u zimskim sportovima. Kada u Novogodišnjoj turneji prvi takmičar krene sa zaletišta i “raširi krila”, znate da je Nova godina iza ugla. Odbrojavanju je došao kraj. Praznična groznica trese ljubitelje skijaških skokova, jer danas počinje 69. po redu turneja Četiri skakaonice.

Deset dana ludnice verovatno je najbolji opis turneje Četiri skakaonice. Novogodišnja turneja tradicionalno ne zaobilazi domaćinstva s kraja decembra i početka januara, a ljubitelji skijaških skokova prikovani su za male ekrane dok traje praznična euforija. Svake godine, na prelasku iz stare u novu, u Nemačkoj i Austriji održava se turneja Četiri skakaonice. U poslednjim danima decembra i prvim danima januara, Novogodišnja turneja potiskuje ostale sportove, postaje centralni događaj i poput opojnih mirisa omamljuje pasionirane ljubitelje sporta.

Izabrane vesti

Ne prate svi pomno skijaške skokove, ali se tradicionalno prati turneja Četiri skakaonice, koja je počela da se održava davne 1953, prvog dana te godine u Garmiš-Partenkirhenu. Prva turneja pokazala je da će biti magnet za navijače i da postoji nešto čarobno u ovom ekstremnom sportu. Pred 20.000 gledalaca Sep “Buvi” Bradl postao je prvi pobednik turneje Četiri skakaonice. Danas je to san svakog takmičara koji se barem jednom spusti niz zaletište dok srce pokušava da iskoči iz grudi.

Nemačka nacionalna televizija “ARD” emitovala je prvi televizijski prenos 1956. godine, a decenijama unazad televizijske kuće utrkuju se u otkupljivanju prava na Novogodišnju turneju.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA SKI-SKOKOVE

Po ustaljenom režimu, sve kreće iz Oberstdorfa. Prve dve stanice i prva polovina Novogodišnje turneje pripadaju Nemačkoj, a zatim se karavan seli u Austriju. Oberstdorf i kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu rezervisani su za staru godinu, a rasplet u Garmišu za prvi dan januara. Turneja se nastavlja u austrijskom Insbruku, poznatom po božanstvenoj panorami grada kada takmičari uzlete sa skakaonice, a 6. januara na programu je veliko finale u Bišofshofenu.

Sistem je dobro poznat i ne menja se. Da bi skakači ostvarili generacijski san, ne smeju sebi da dopuste slab dan. Svakoj glavnoj seriji prethodne kvalifikacije iz kojih dalje prolazi 50 skakača i formira se 25 parova. U glavnom takmičenju pobednici duela prolaze u drugu seriju, kao i petorica “laki luzera”. I tako tokom sve četiri stanice – Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen.

Po prvi put u svojoj 69 godina dugoj istoriji, tradicionalni turnir Četiri skakaonice održaće se pred praznim tribinama. Najbolji ski-skakači nadmetaće se za prestižnu nagradu “Zlatni orao” bez “vetra u leđa”, koji dolazi iz podnožja skakaonica.

Ova godina neće biti nalik nijednoj prethodnoj. Bez huka sa tribina, frenetične podrške, hiljada zastava i poneke baklje. Tajac na tribinama.

Zlatnim slovima se na turneji Četiri skakaonice upisao Sven Hanavald u sezoni 2001/2002. Nemac je postao prvi ski-skakač koji je bio najbolji na sva četiri takmičenja. Bilo je potrebno da prođe pola veka kako bi jedan ski skakač zablistao na sve četiri skakaonice. Gren slem dugo je čekan, a kasnije je to pošlo za rukom Kamilu Stohu i Rjoju Kobajašiju, i to u dve vezane sezone. Poljak je 2018. godine odbranio titulu i u bogatu trofejnu kolekciju pridodao još jednog “Zlatnog orla”, a godinu dana kasnije Japanac je ponovio uspeh trostrukog svetskog prvaka. Iz drugog plana Kobajaši je doleteo do četiri prva mesta na turneji i napravio senzaciju veću od one kada je Austrijanac Tomas Dithart 2014. godine. postao šampion.

Magična turneja Četiri skakaonice, koja nikada neće biti zaboravljena i duboko se urezala u sećanje ljubitelja zimskih sportova, jeste ona iz 2006. godine. Turneja na kojoj je podeljena prva pozicija. U Bišofshofenu krunisana su dva šampiona. Po podvlačenju crte ledeni Finac, najuspešniji čovek ikada na Četiri skakaonice – Jane Ahonen, podelio je prvo mesto sa češkim velikanom Jakubom Jandom. Stajali su Ahonen i Janda rame uz rame na pobedničkom postolju. Često su razlike bile male, odlučivalo je pola metra ili nijansa kod telemark-doskoka, ali tada nije bilo razlike. Dupke puno podnožje skakaonice prisustvovalo je ispisivanju istorije.

Simon Aman i Četiri skakaonice – priča koja nikako da dobije srećan kraj. Švajcarac jače od dve decenije ispisuje istoriju ski skokova, a na turneji mu najviše od sve četiri skakaonice prija Oberstdorf. Čovek koji je osvojio sve što se osvojiti može sa izuzetkom Četiri skakaonice. Bio je blizu, ali nikada nije uspeo da po okončanju poslednjeg leta on bude taj sa visoko podignutim rukama u cilju, u Bišofshofenu. Novogodišnja turneja ga proganja, budi se i leže sa mislima o šansama koje je propustio, skokovima koji su ga koštali da se upiše u besmrtne i pojedinačnim pobedama (bilo ih je tri), koje nisu bile dovoljne. Da ga ne izjeda činjenica da nema „Zlatnog orla“ u trofejnim vitrinama, jedna od ikona ski skokova bi se sasvim sigurno i ranije povukla i uživala u zasluženoj penziji. Godinama Simon Aman nije u zavidnoj formi, ali se nada da će mu se zvezde poklopiti. Čeka se turneja koja će biti Amanova labudova pesma.

Čak tri zemlje izjednačene su po ukupnom broju osvojenih titula. Takmičari iz Finske, Nemačke i Austrije obradovali su svoju naciju 16 puta, a najuspešniji ski-skakač ikada na turneji Četiri skakaonice je Jane Ahonen. Finac je osvajao Novogodišnju turneju pet puta i jedno je od najupečatljivijih lica koje se pojavilo u ovom sportu. Jens Vajsflog četiri puta bio je najbolji, a “Zlatni orao” u tri navrata pripadao je Helmutu Reknagelu i Bjernu Virkoli.

Finska, nekada najdominantnija zemlja, koja je iznedrila pregršt šampiona, skoro da je nestala sa mape. Povlačenjem Janea Ahonena, Matija Hautamekija, Harija Olija i Janea Haponena, Finci su izgubili velika imena. Ako se krene koju godinu, ili pak deceniju unazad, isplivaće imena Matija Nikenena, Tonija Nieminena, Kankonena, kao i brojna druga kojima se Finci diče. Nisu velikani skijaških skokova dobili dostojne naslednike. Vile Larinto i Ansi Koivuranta izgubili su se, a u tekućoj sezoni jedini koji beleži prosečna ostvarenja je Anti Alto.

Od aktivnih ski-skakača Gregor Šlirencauer i Kamil Stoh su se dva puta slikali sa “Zlatnim orlom”, dok je od skakača iz regiona najuspešniji Peter Prevc. Slovenac je osvojio turneju Četiri skakaonice u sezoni 2015/16. “Zakazao” je Prevc te godine samo na početnoj stanici – Oberstdorfu, a zatim je tri puta bio najbolji, što mu je omogućilo da prigrabi “Zlatnog orla”.

Ko su favoriti za osvajanje 69. izdanja turneje Četiri skakaonice?

Halvor Egner Granerud apsolutni je lider Svetskog kupa sa 600 bodova i pet vezanih pobeda. Niz je započeo u finskoj Ruki, drugog dana takmičenja, a duple pobede ostvario je u Nižnji Tagilu i Engelbergu, što ga stavlja u poziciju glavnog favorita za osvajanje Novogodišnje turneje.

Drugoplasirani u generalnom plasmanu, Markus Ajzenbilhler, pobednik takmičenja u Visli i Ruki, sakupio je u Svetskom kupu 463 boda i trebalo bi da bude glavni konkurent Granerudu u trci za “Zlatnog orla”. Svi ostali su daleko iza ovog dvojca u generalnom plasmanu. Ipak, rezultati iz dosadašnjeg dela sezone, kao i uvek, apsolutno ništa ne znače na turneji Četiri skakaonice, ali je ona nezaobilazna u bodovanju za Svetski kup.

Uz Graneruda i Ajzenbihlera mora se izdvojiti Kamil Stoh, koji je podigao formu pred turneju. Tempirao je iskusni Poljak formu i u Engelbergu je došao do najboljih ovosezonskih rezultata. Trostruki svetski prvak tradicionalno dobro skače oko Nove godine, i neće biti iznenađenje ako oduva konkurenciju i u Bišofshofenu pomiluje “Zlatnog orla” treći put u karijeri. Treba obratiti pažnju i na Davida Kubackog, čoveka u čijim se rukama minule godine našao “Zlatni orao”. Kod Norvežana će fokus biti na Robertu Johansonu i Danijelu Andreu Tandeu, koji je ostvario dve pojedinačne pobede na Novogodišnjoj turneji u sezoni 2016/17. Japanci će polagati nade u Jukiju Sata i Rjojua Kobajašija, a Slovenci u Anžea Lanišeka.

Nemački ski-skakač Karl Gajger okitio se zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u ski letovima održanom na Planici. Tokom dva dana takmičenja u kojima su se skakači pojavljivali četiri puta na zaletištu letaonice u Planici, Gajger je „ukrao“ svetsko zlato lideru u Svetskom kupu, Norvežaninu Halvoru Egneru Granerudu, za pola poena. Veliko je pitanje da li će Gajger biti u formi za turneju pošto je takmičenje u Engelbergu propustio zbog pozitivnog nalaza na virus korona. Samo učešće u Oberstdorfu može se smatrati velikim uspehom, jer je Engelberg takmičenje koje prethodi Novogodišnjoj turneji i nerealno je očekivati da Nemac bude na maksimalnom broju obrtaja.

Dobre vesti stigle su u austrijski nacionalni tim. Pobednik prošlogodišnjeg Svetskog kupa, Štefan Kraft, uzeće učešće na Novogodišnjoj turneji. Tokom čitave jeseni bore se Austrijanci sa virusom korona, a Kraft je pored infekcije imao i probleme sa leđima, zbog čega se povukao sa Svetskog prvenstva u ski letovima. Gregor Šlirencauer izostavljen je za nemački deo Novogodišnje turneje, ali će se pojaviti na zaletištima skakaonica u Austriji.


Raspored turneje Četiri skakaonice:

Obersdorf (Nemačka) skakaonica ”Šatenberg”

28. decembar – kvalifikacije (16.30)

29. decembar –glavno takmičenje (16.30)

Garmišpartenkirhen (Nemačka) skakaonica ”Olimpijska”

31. decembar – kvalifikacije (14.00)

1. januar – glavno takmičenje (14.00)

Insbruk (Austrija) olimpijska skakaonica ”Bergizel”

2. januar – kvalifikacije (13.30)

3. januar – glavno takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija) skakaonica ”Pol Auserlajtner”

5. januar – kvalifikacije (16.30)

6. januar – glavno takmičenje (16.45)


tagovi

Jane AhonenSimon AmanGregor ŠlirencauerMarkus AjzenbihlerKamil StohHalvor Egner Granerudturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara