©Reuters
©Reuters

Od prve do stote: Kako je Red Bul došao do jubilarne pobede

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.06.23. | 16:57

Austrijski tim ostvario je 100 pobeda od 2009. godine, pet titula u konkurenciji konstruktora i šest titula šampiona sveta

Za razliku od timova kao što su Ferari i Mercedes, koji su u Formuli 1 još od 50-ih godina prošlog veka, istorija austrijskog tima datira tek od 2005. godine. Ipak, pomalo neobično, sestrinski tim Red Bula – Toro Roso (sadašnji Alfa Tauri) zabeležio je prvi trijumf godinu dana pre svog nadređenog tima, a za volanom je bio Sebastijan Fetel kome je to bila prva pobeda u karijeri. Međutim, u Kini naredne godine Nemac je otpočeo niz od 38 pobeda za Red Bul, koji je Verstapen nadmašio ove godine u Monaku i tako postao njihov najuspešniji vozač.

Kako bi istakli značaj Red Bula u Formuli 1, osvrćemo se na prve i neke od najbitnijih pobeda njihovih vozača...

Izabrane vesti

Prva pobeda – Sebastijan Fetel: Velika nagrada Kine 2009. godine

Nemački vozač koji je na kraju prošle sezone okačio kacigu o klin, doneo je prvu pobedu Red Bulu na stazi u Šangaju 2009. godine. Kišni uslovi u Kini ometali su mnoge, uključujući i Luisa Hamiltona koji je u tom trenutku imao jednu titulu, ali ne i mladog Fetela. On je sa pol pozicije, uprkos vremenskim prilikama, odvezao savršenu trku, a na drugom mestu mu se pridružio timski kolega Mark Veber. Zanimljivo je da je to bio prvi i jedini put kada se za trijumf austrijskog tima (sa sedištem u Velikoj Britaniji) puštala britanska himna.

Mark Veber: Velika nagrada Nemačke 2009.

Prva pobeda australijskog vozača Marka Vebera bila je na Nirburgringu 2009. godine, kada je sa pol pozicije na startu trke imao incident sa Rubensom Barikelom nakon čega je dobio kaznu prolaska kroz pit lejn. Uprkos kazni, Veber je imao ubedljivu prednost od devet sekundi nad timskim kolegom Fetelom i tako došao do emotivne prve od devet pobeda u karijeri.

Pobedom do titule – Sebastijan Fetel: Velika nagrada Abu Dabija 2010.

Ulazeći u poslednju trku sezone, četiri vozača imalo je šansu da kući odnese titulu šampiona sveta – Fernando Alonso, Mark Veber, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton. Alonso koji je tada vozio za Ferari, morao je da završi trku na nekoj od prve dve pozicije kako bi osvojio titulu, ali se kako on, tako i Veber zaglavio u gužvi nakon ulaska na promenu guma te su na kraju trke njih dvojica bili sedmi i osmi. Priliku za uzimanje svoje prve od četiri titule šampiona sveta iskoristio je Fetel, kada je i oborio rekord za najmlađeg šampiona Formule 1.

Prva trka i pobeda Maksa Verstapena: Velika nagrada Španije 2016.

Verstapen je svoju prvu pobedu u karijeri zabeležio nakon okršaja timskih kolega u Mercedesu – Luisa Hamiltona i Nika Rozberga. Tada, u svojoj prvoj trci za Red Bul, Verstapen je postao najmlađi pobednik trke Formule 1 sa 18 godina i 228 dana. To je bio samo početak njegove karijere u kojoj je došao do 41. trijumfa, izjednačivši se sa legendarnim Ajrtonom Senom na petom mestu po broju pobeda u istoriji šampionata.

Osveta Danijela Rikarda: Velika nagrada Monaka 2018.

Jedan od najpopularnijih vozača Red Bula – Australijanac Danijel Rikardo išao je do pobede u Monaku 2016. godine, sve dok mu greška tima nije stala na put. Kada je Rikardo otišao na obaveznu zamenu guma, tim ih nije pripremio na vreme zbog čega je predugo ostao u garaži, a zatim trku završio na drugoj poziciji iza Luisa Hamiltona. Međutim, Rikardo koji je prethodno zabeležio šest pobeda u Red Bulu, stigao je u Kneževinu dve godine kasnije kako bi pokazao da može da trijumfuje tamo gde svi vozači žele. A to se i desilo – Danijel Rikardo je postao pobednik Velike nagrade Monaka.

Serhio Peres: Velika nagrada Azerbejdžana 2021.

Borba za titulu između Luisa Hamiltona i Maksa Verstapena obeležila je 2021. godinu, kada šampion nije bio odlučen sve do poslednje trke sezone. Britanac i Holanđanin smenjivali su se za pobede od početka sezone, sve dok nije stigla na red trka u Bakuu. Dok je bio na vodećoj poziciji, Verstapen je bio primoran da se povuče iz trke zbog probušenog pneumatika. Tom prilikom je omogućio svom timskom kolegi Peresu da preuzme vođstvo, dok je drugi bio Hamilton. Trka je zatim bila prekinuta crvenom zastavom, a s obzirom da je ostalo dva kruga do kraja, niko nije očekivao da će se ona nastaviti. Ipak, direkcija trke odlučila je da se nastavi i to startom iz mesta. Vozači su stali na svoja mesta, a Peres je trebalo da predvodi Hamiltona. Međutim, Britanac je na trenutak uspeo da preuzme lidersku poziciju, ali je napravio grešku nastavivši pravo pre prve krivine. Serhio Peres je tako došao do svog prvog trijumfa u Red Bulu, a pobedama prošle i ove sezone taj broj je porastao na pet.

Jubilarna 100. pobeda – Maks Verstapen: Velika nagrada Kanade 2023.

Dominacija Red Bula ove godine ogleda se u činjenici da su njihovi vozači zabeležili sedam pobeda u sedam trka (Verstapen pet, Peres dve). Logično je bilo da se taj niz nastavi, a u Kanadi je Verstapen upravo to uradio. Sa pol pozicije, predvodeći karavan od početka do kraja, Holanđanin je dominirao u trci u Montrealu i doneo svom timu 100. pobedu čime se trenutno nalazi na petom mestu po broju ukupnih pobeda u istoriji.

Budući da Red Bul ove sezone ima stopostotni učinak na trkama, sva je prilika da će se pobednički niz nastaviti, a naredna trka na Red Bul Ringu u Austriji idealno je mesto za beleženje nove pobede.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Red Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara