Detalj sa meča Makedonija - Crna Gora na EP (©Reuters)
Detalj sa meča Makedonija - Crna Gora na EP (©Reuters)

Ove večeri se na Balkanu igrao najbolji rukomet: Makedonija i Crna Gora na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.04.22. | 22:17

Veliko slavlje komšija i prepune dvorane u regionu

U spektakularnoj atmosferi Makedonija i Crna Gora izvadile su vize za Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj! U dupke punoj dvorani “Boris Trajkovski” Kiril Lazarov i saigrači bacili su na kolena Čehe (27:25) i četvrti put uzastopno plasirali su se na planetarnu smotru, dok je Crna Gora nadoknadila zaostatak iz prvog meča protiv Grčke i prekinula desetogodišnji post (33:25).

Dva dana zaredom najbolji rukomet igra se na Balkanu. Juče Srbija i Hrvatska, danas Crna Gora i Makedonija. Četiri selekcije iz regiona su nošene hukom sa tribina poletele ka Svetskom prvenstvu, koje će se odigrati sledećeg januara.

Izabrane vesti

Makedonija slavi novi uspeh i pozdravlja velikana Filipa merkulovskog, koji se pred 7.000 navijača oprostio od državnog tima. U poslednjoj utakmici u reprezentativnom dresu Mirkulovski je postigao dva gola, a Makedoniju je na planetarnu smotru odveo Filip Kuzmanovski golom iz sedmerca.

Uvela je Češka meč u dramatičnu završnicu, prišla je na gol zaostaka i imala napad za izjednačenje. Ali, nije uspela ni da uputi šut. Makedonska odbrana pojela je Čehe, a Jagurinovski je izborio sedmerac odluke. Uz dozu sreće Kuzmanovski je prevario Mrkvu - zabeležio 13 intervenciju, jednu manje od Nikole Mitrevskog - i otpočelo je veliko slavlje Makedonaca. 

Emotivni Filip Mirkulovski oprostio se od državnog tima, učinio je to posle meča i Stole Stoilov, a odlazak u penziju odložio je kapiten Kiril Lazarov, koga je većina navijača već ispratila. Po završetku meča legenda makedonskog rukometa poručila je da nije pravi trenutak za odlazak u penziju i prem nezvaničnim informacijama odradiće još kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo.

„Danas nije bio idealan trenutak za oproštaj i odlazak u penziju, najvažnije mi je bilo da pobedimo Češku“, rekao je Lazarov.

Glavni adut Makedonije u bici za kontinentalno okupljanje biće Kiril Lazarov, ali su male šanse da zaigra i na Svetskom prvenstvu, već će tamo biti isključivo u trenerskoj ulozi. Ipak, nikad ne treba reći nikad kada je u pitabnju stari lisac Kiril Lazarov.

Filip Kuzmanovski je sa devet golova poveo Makedoniju na Svetsko prvenstvo, a identičan učinak u podvigu Crne Gore imao je Branko Vujović. Crnogorci su u prepunoj “Morači” nadoknadili dva gola zaostatka iz prvog meča protiv Grčke, posle deset godina plasirali su se na planetarnu smotru i postavili rekord po broju navijača na rukometnoj utakmici.

Oko 6.000 navijača nosilo je Crnu Goru do ubedljive pobede, a uz Branka Vujovića, strelca devet golova, briljirao je golman Nebojša Simić sa 18 odbrana. Fenomenalni čuvar mreže ponovo je “spustio roletnu” i nizom izvanrednih intervencija raspršio je snove Grka o povratku u meč.

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA (REVANŠI)

Subota

Mađarska - Izrael 31:22 (15:13) /prvi meč: 33:32/

Hrvatska - Finska 36:22 /prvi meč: 34:21/

Srbija - Slovenija 23:20 (10:8) /prvi meč: 34:31/

Island - Austrija 34:26 /prvi meč: 34:30/

Farska Ostrva - Nemačka 27:33 (16:15) /prvi meč: 26:34/

Nedelja

Holandija - Portugalija 28:35 /prvi meč: 33:30/

Crna Gora - Grčka 33:25 /prvi meč: 23:25/

Makedonija - Češka 27:25 /prvi meč: 24:24/

PIŠE: Martin Tanaskovski


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Makedonijerukometna reprezentacija crne gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara