Nemanja Petrić, Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Aleksandar Atanasijević i Srećko Lisinac (©MN Press, ©Shutterstock)
Nemanja Petrić, Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Aleksandar Atanasijević i Srećko Lisinac (©MN Press, ©Shutterstock)

Petorica Srba u trci za trofej na Apeninima

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.09.20. | 14:27

Četiri giganta iz Italije danas igraju prve utakmice polufinala Superkupa. Dragan Stanković, Nemanja Petrić i Marko Podraščanin promenili timove. Aleksandar Atanasijević postao kapiten Peruđe, a Srećko Lisinac treću sezonu u Trentu

Da li ste se uželeli dvoranskih sportova? Košarka u Evropi tek treba da počne, krenuli su neki rukometni šampionati, a motore su upalili i odbojkaši. Godinama se najbolja muška odbojka igra u Italiji, a ovog vikenda na programa je predigra nove sezone, Superkup. U polufinalu se sastaju četiri giganta na Čizmi, ekipe koje su dominirale poslednjih godina - Lube, Peruđa, Trentino i Modena.

Danas se igraju mečevi u Trentu i Peruđi, a revanši su sedam dana kasnije. Finale je na programu 25. septembra u Veroni. Bilo je dosta promena u ekipama između dve sezone. Podsetimo, odbojkaška sezona na Apeninima, kao i u celoj Evropi, nije se nastavila zbog pandemije virusa korona. Šampion nije proglašen. U najbolja četiri kluba u Italiji igraće petorica Srba – Aleksandar Atanasijević (Peruđa), Dragan Stanković i Nemanja Petrić (Modena), Srećko Lisinac i Marko Podraščanin (Trentino).

Izabrane vesti

Lube je pretrpeo najmanje promena od ekipa iz vrha. Šampion Evrope iz 2019. godine je ostao bez brazilskog asa, tehničara Bruna Rezendea. On se posle dugo godina vratio u otadžbinu. U narednoj sezoni braniće boje Funvik Taubate. Umesto njega iz konkurentske Peruđe stigao je Argentinac Lućijano de Čeko. Pojačanje za tim iz Čivitanove je i češki korektor iz poljskog Olština Jan Hadrava.

Osim odlaska Rezendea ostali asovi su i dalje u redovima šampiona Italije i Evrope. Kapiten je Kubanac sa italijanskim pasošem Osmani Huantorena, a tu su i još dvojica Kubanaca, Joandi Leal Hidalgo (brazilski pasoš) i visoki srednji bloker Robertlendi Simon. Na klupi je ostao trener Ferdinando de Đorđi.

Najveći rival Lubeu u novoj sezoni biće Peruđa. Posle odlaska De Čeka kapitensku traku je preuzeo srpski korektor Aleksandar Atanasijević, koji je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Đavolima. Veliki posao je nekadašnji šampion Italije obavio ostankom najboljeg odbojkaša današnjice Vilfreda Leona. Zamena za De Čeka je stigla iz belgijskog Mazeika, a u pitanju je nemački reprezentativac Jan Cimerman. Došao je i iskusni Dragan Travica iz Padove. Novi član Peruđe je i Argentinac Sebastijan Sole iz Verone. Klub je napustio srpski srednji bloker Marko Podraščanin, koji je pojačao Trentino. Posle Lubea i Peruđe igraće i za treći najveći klub na Čizmi. Na klupi Đavola ostao je belgijski stručnjak Vital Hejnen, koji je sa Poljskom bio šampion Evrope.

Najveće promene dogodilo su se u Trentinu i Modeni. U timu iz Trenta nije više Uroš Kovačević. Srpski reprezentativac je trebalo da ode u Kinu, ali je tamošnja federacija odlučila da ne igraju stranci zbog pandemije virusa korona. U timu će treću sezonu da igra Srećko Lisinac, a sa saigračem iz reprezentacije Srbije Podraščaninom činiće tandem na mreži. Najveće pojačanje za Trentino je dolazak Brazilca Rikarda Lukarelija Souze iz Taubate. Stigla su i dvojica Holanđana, korektor Nimir Abdel Aziz iz Milana i primač servisa Dik Koj iz Pjaćence, kao i mladi Kubanac Luis Tomas Sosa. Tehničar je ostao Simone Đaneli, a nema više u timu Luke Vetorija i libera Ženje Grebenikova (Modena), kao i Davidea Kandelara (Pjačenca). Na klupi je ostao Anđelo Lorenceti.

Modena je pretrpela značajne promene. Na kormilu tima je legendarni Andrea Đani. Najbolji igrač tima Ivan Zajcev nje pristao na manju platu, pa je ovog leta prešao u ruski Kuzbas iz Kemerova, šampiona Rusije iz 2019. godine. Od trojice Amerikanca ostao je samo tehničar Majka Kristenson. Maks Holt i Metju Anderson su napustili klub, a veliki hendikep je odlazak Poljaka Bartoša Bednorža u ruski Zenit iz Kazanja. Nema više ni Francuza Kevina Tilija. Ekipa je potpuno nova. Stigla su dvojica Srba, kapiten naš reprezentacije Nemanja Petrić i iskusni srednji bloker Dragan Stanković, koji se pre dve godine povukao iz nacionalnog tima. Iz Trentina su došli najbolji libero današnjice, Francuz Ženja Grebenikov i korektor Luka Vetori.

Lube i Peruđa su favoriti na Apeninima, a iz drugog plana vrebaju Trentino i Modena.

SUPERKUP ITALIJE – POLUFINALE, PRVE UTAKMICE

Nedelja

18.00: (2,11) Trentino – Lube (1,65)

20.35: (1,15) Peruđa – Modena (4,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ModenaPeruđaLubeTrentinoOdbojka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara