Pol-pozicija Verstapena za kraj sezone

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.11.23. | 22:03

Holanđanin u Abu Dabiju došao do 32. pol pozicije

U kvalifikacijama za Veliku nagradu Abu Dabija, u okviru poslednjeg trkačkog vikenda sezone, najbrži je bio vozač Red Bula Maks Verstapen. Ferarijev Šarl Lekler će sutrašnju trku započeti sa drugog mesta, a sa trećeg vozač Meklarena Oskar Pjastri.

Kvalifikacije pod svetlima reflektora u Abu Dabiju prve je započeo aktuelni šampion Maks Verstapen, koji je svoju prvu titulu osvojio upravo na ovom mestu 2021. godine. U prvom stintu ovog dela kvalifikacija nije bilo preteranog uzbuđenja, a sa 5 minuta do isteka vremena svi vozači su se našli u garažama na promeni pneumatika. Vozači Vilijamsa prvi su se našli na stazi, a Aleks Albon uspeo je da se približi Verstapenovom vremenu. Sa druge strane, Logan Sardžent se na trenutak našao među vodećih četiri vozača, ali mu je zbog izlaska van granica staze u prvoj krivini obrisan krug. Nažalost, iako je Amerikanac delovao veoma dobro tokom dosadašnjeg dela vikenda, on se više nije pojavio na stazi, a trku će započeti sa poslednje pozicije.

Izabrane vesti

Usledili su najbrži krugovi, a vozač Ferarija Karlos Sains posle kazne tokom kvalifikacija u Vegasu, ponovo nije imao sreće. Španski vozač ovog puta nije uspeo da zabeleži vreme dovoljno za plasman među vodećih 15 vozača zbog gužve na stazi, a čini se da je na Sainsa uticao i incident koji je doživeo tokom jučerašnjeg drugog treninga kada je udarcem u zaštitnu ogradu ozbiljno oštetio svoj bolid i time izgubio priliku da učestvuje u nastavku treninga.

Iz Q1 su ispali: 16. Karlos Sains 17. Kevin Magnusen 18. Valteri Botas 19. Gvanju Džou 20. Logan Sardžent

Ekipa Vilijamsa poslala je Albona da prvi postavi vreme u Q2 delu kvalifikacija, a zatim je to učinio i Mercedes. Međutim, Luis Hamilton će nakon lošeg nastupa u Q2 drugu trku zaredom morati da započne van vodećih deset vozača, ovog puta sa 11. mesta nakon što ga je eliminisao timski kolega Džordž Rasel.

Verstapen se i u drugom delu kvalifikacija našao na vodećoj poziciji, a vozač Meklarena Lando Noris istakao se kao njegov najbliži rival.

Iz Q2 su ispali: 11. Luis Hamilton 12. Esteban Okon 13. Lens Strol 14. Aleks Albon 15. Danijel Rikardo

Maks je već svojim prvim krugom pokazao konkurenciji da svoju dominaciju želi da dokaže i na poslednjoj trci sezone, a n1:23.445

Drugi pokušaj za popravljanje vremena prvi su želeli da iskoriste vozači Meklarena. Noris koji je svoje prvo odustajanje ove sezone doživeo prošlog vikenda u Las Vegasu, u prvom sektoru je nadoknađivao vreme u odnosu na prvoplasiranog Maksa, a posle greške u trećem sektoru nije uspeo da nadoknadi vreme. Norisa je zatim obišao i timski kolega Oskar Pjastri i time obezbedivši drugo startno mesto, ali je Australijanac pod istragom zbog ometanja Pjera Gaslija na samom kraju kvalifikacija. Šarl Lekler je bio sledeći koji je pretio da pobedi Verstapena, ali je i on u trećem sektoru izgubio značajnu količinu vremena i time ostao tek na drugoj poziciji, pomerivši Pjastrija na treće.

Iako je pitanje šampiona odavno rešeno, nakon sutrašnje trke saznaćemo ko će iz borbe za četvrto mesto u konkurenciji vozača izaći kao pobednik. Takođe, odlučiće se i drugo mesto u konkurenciji timova između Ferarija i Mercedesa.

Trka je na programu u nedelju od 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Poredak prvih deset za Veliku nagradu Abu Dabija:

  1. Maks Verstapen
  2. Šarl Lekler
  3. Oskar Pjastri
  4. Džordž Rasel
  5. Lando Noris
  6. Juki Cunoda
  7. Fernando Alonso
  8. Niko Hulkenberg
  9. Serhio Peres
  10. Pjer Gasli

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Maks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara