Novi bolid Red Bula (©redbullracing/X)
Novi bolid Red Bula (©redbullracing/X)

Red Bul novim konceptom zatvorio sezonu predstavljanja bolida

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.02.24. | 14:10

Šta se krije iza novog koncepta?

Šampionski tim Red Bula zajedno sa Maksom Verstapenom i Serhiom Peresom je prošle sezone uradio ono što niko pre nije. Pobedivši u 22 od 23 trke u sezoni, Red Bulov RB19 je postao jedan od najdominantnijih bolida u istoriji Formule 1. Pomislili biste da ne može dominantnije, ali austrijski tim sa novim bolidom ima druge planove.

U kasnim večernjim satima u četvrtak, tim iz Milton Kinsa imao je čast da poslednji predstavi svoj ovogodišnji bolid, kojim su fanove ali i konkurenciju ostavili bez reči.

Izabrane vesti

Red Bul je u protekle dve sezone razvijao svoj jedinstven koncept automobila, kojima su se ostali timovi divili, pre nego što je, svako na svoj način, odlučio da ih iskopira. Ipak, tokom zimske pauze Red Bul je odlučio da ponovo uradi nešto drugačije.

Najbitnija promena na bolidu RB20 tiče se bočnih usisnika odnosno otvora za hlađenje. Dok je ranije sastavni deo otvora za hlađenje bilo i "krilce" koje se nalazilo ispod svakog od otvora, na novom bolidu su krilca postavljena na gornju ivicu samog bolida iz kojih se nastavljaju bočnе strane, dok se otvori za hlađenje gotovo ni ne vide. Međutim, na slikama koje su još pre par dana procurele u javnost, a koje su uslikane na privatnom testu u Silverstonu, primećuje se da su ovi otvori postavljeni vertikalno. Sličan i nažalost bezuspešan pokušaj ovakvog postavljanja otvora učinila je prošle sezone ekipa Mercedesa, a vreme će reći da li je ovo bila ispravna odluka za Red Bul.

Austrijski tim uzeo je još malo inspiracije sa Mercedesovog prošlogodišnjeg bolida, a tiče se poklopca motora. On je ovog puta nešto širi, a oblikovan je tako da stvara "tobogan" koji se spušta do zadnjeg krila.

Još jedna promena vezana je za prednji deo bolida odnosno za "nos" koji je sada duži, a koji je sličan onom koji je Red Bul testirao krajem prošle sezone.

Govoreći tokom prezentacije bolida, šef tima Kristijan Horner je rekao:

"Ovo je evolucija prošlogodišnjeg bolida i ovo je naša dvadeseta verzija. Momci nisu odmarali, nije bilo konzervativno i možete videti da su u nekim oblastima bili veoma agresivni i pomerali granice. Svestan sam da se naši rivali i dalje dosta trude i video sam par automobila koji su bili predstavljeni da izgledaju slično onome što smo mi predstavili prošle godine. Možete videti da su svi muškarci i žene iza kulisa radili veoma naporno i neki od detalja na automobilu su apsolutno izvrsni."

Iako je bio iznenađen kada je prvi put video novi koncept automobila, Maks Verstapen ima potpuno poverenje u svoj tim.

"Veoma sam srećan sa pravcem koji su izabrali." započeo je izjavu trostruku šampion, pa nastavio.

"Mislim da sam u Abu Dabiju, na poslednjoj trci video crteže. Rekao sam 'Vau, to je prilično drugačije'. Nisu bili konzervativni. Mislim da je ono što volim kod ovog tima to što smo imali odličan paket, a oni su iskoristili priliku da daju sve od sebe i pokušaju da to poboljšaju. Naravno, vreme će reći da li je to stvarno dobro. Od onoga što sam video u timu, svi su srećni sa onim što su postigli tokom zime. Ali opet, ne znam. Ne možemo da kontrolišemo šta su drugi uradili."

Peres veruje da ove promene govore koliko Red Bul želi da održi (ali i poveća) prednost koju je do sada imao. "To pokazuje glad koju imamo." kaže Peres. "Prošle godine smo imali toliko dominantan auto da ne biste očekivali da toliko promenimo koncept, zar ne? Mislim da je uraditi ovo veoma hrabro. To pokazuje koliko ovaj tim želi da ide napred i pomeri sve granice."

Sada kada su svi timovi predstavili svoje automobile za sezonu pred nama, sledeće nedelje odnosno od srede 21. februara pa zaključno sa petkom, na stazi "Sakir" u Bahreinu će biti održano predsezonsko testiranje. Nedelju dana kasnije, tačnije 29. februara će na istom mestu otpočeti nova sezona Formule 1.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara