(©MN Press)
(©MN Press)

Ruma će videti najbolji klub na svetu u 21. veku: Gvideti i Buša izazivaju Cakovićevu četu

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.11.23. | 10:23

Jedinstvo u drugom kolu Lige šampiona od 19.00 časova igra protiv Vakifbanka

Da se u Srbiji više prati i ceni odbojka, ovaj 15. novembar bi bio upisan crvenim slovima u kalendar, a ovako verovatno će proći nezapaženo... Šampion naše zemlje ekipa Jedinstva danas će ugostiti klub za koji može da se kaže da je najbolji na svetu u 21. veku. Reč je naravno o turskom Vakifbanku.

Utakmica drugog kola Lige šampiona igra se večeras od 19.00 časova u dvorani u Rumi (prenos na Areni Sport 1). Iako je srpski tim iz Stare Pazove, neće tamo biti domaćin jer mu je potrebna hala koja je po evropskim standardima.

Izabrane vesti

Jedinstvo je prošle nedelje probilo led u Italiji. Odmerile su Cakovićeve izabranice snage sa Vero Volej Milanom i osetile kako je to igrati sa evropskim klubom top klase. Kao i na tom susretu, tako i na ovom danas - one nemaju šta da izgube, jer je razlika u kvalitetu ipak prevelika.

Kad se pomene šta je sve u ovom veku osvojio Vakifbank jasno je koliko je taj kolektiv moćan... Aktuelni je šampion Evrope, a isti trofej je uzimao i 2011, 2013, 2017, 2018. i 2022. godine. Svetsku titulu podizao je 2013, 2017, 2018. i 2021. godine. U protekloj deceniji se za sve pita velikan iz Istanbula. Usput uzima i domaće trofeje do kojih takođe nije lako doći, znajući kakva je konkurencija u Turskoj.

Na klupi sedi Đovani Gvideti, aktuelni selektor Srbije. Uz njega su kao i u reprezentaciji Saim Pakan i Ahmetdžan Eršimšek, a od ove sezone im društvo pravi i Sanja Tomašević. U rosteru je jedna srpska odbojkašica - Bianka Buša.

Publika iz Pazove će sigurno doći u velikom broju kako bi prvi put gledala svoj klub u Ligi šampiona. Boljeg protivnika teško da su mogli da zamisle, iako su im šanse da uzmu i set minimalne. Za svaku igračicu iz srpskog tima biće dragoceno iskustvo da odmeri snage sa Gabi Gimarais, Zehrom Guneš, Džordan Tompson, Biankom Buškom...

Cakovićeve devojke su do juče sve ove rivalke gledale na TV ekranu. Večeras će moći da izmere koliko su daleko od njih, kako bi od sutra nastavile žestoko da rade. Vakif ove sezone ne zna za poraz - ima skor 8-0 u domaćem prvenstvu, u Ligi šampiona 1-0, osvojio je Superkup...

Prošle sezone je snagu turske ekspedicije osetila Crvena zvezda, isto u grupnoj fazi evropskog takmičenja. Oba meča su završena maksimalnom pobedom Gvidetijeve čete. Nemački Potsdam je u uvodnoj fazi uspeo da iznenadi Vakif i da slavi sa 3:2, ali takve situacije se retko dešavaju. Jedinstvo će prve bodove verovatno ipak morati da traži u nekim narednim mečevima...

Srpski šampion će u 3. kolu 29. novembra od 19.00 časova u Rumi ugostiti francuski Volej Miluz. Po propozicijama CEV, pobednici svih pet grupa plasiraće se direktno u četvrtfinale. Drugoplasirane ekipe i najbolja trećeplasirana ekipa plasiraće se u plej-of za plasman u četvrtfinale. Preostale četiri trećeplasirane ekipe takmičenje će nastaviti u četvrtfinalu Kupa CEV.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE

2. kolo

GRUPA A

Miluz - Vero Volej Milano 0:3

19.00: Jedinstvo - Vakifbank



tagovi

ŽOK Jedinstvo Stara PazovaCEV Liga šampionavakifbankĐovani GvidetiBianka Buša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara