Banjaja (desno) i Biner (levo) (Foto: Reuters)
Banjaja (desno) i Biner (levo) (Foto: Reuters)

Šampionska vožnja Banjaje: Peko sprečio duplu pobedu Bindera u Heresu!

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 17:08

I preuzeo vodeću poziciju u generalnom plasmanu

Slavio je Bred Binder u subotu u sprintu, u najvećem delu glavne trke predvodio kolonu i danas, ali mu je Frančesko Banjaja pokvario planove! Šampionskom vožnjom popularni Peko sprečio je duplu pobedu južnoafričkog vozača, trijumfovao u trci za Veliku nagradu Španije i preuzeo čelo tabele u Moto GP šampionatu.

Ispustio je Binder prvu pobedu u sezoni, ali bi morao da bude zadovoljan celokupnim rezultatom u Heresu, jer je sa ukupno 32 boda iz današnje i jučerašnje trke izbio na treću poziciju u generalnom plasmanu, sa samo tri boda iza drugoplasiranog Marka Becekija. Zadovoljan bi uostalom trebalo da bude kompletan tim KTM rejsinga, budući da je Džek Miler, još jedan njihov vozač, kao i juče, kompletirao podijum zauzevši treće mesto na glavnoj trci u Heresu.

Izabrane vesti

Strašnu trku gledali smo u Španiji, u najvećem delu identičnu subotnjem sprintu. Kako zbog ponovljenog starta usled incidenta koji je izazvao Fabio Kvartararo, tako i zbog fantastičnog starta dvojice timskih kolega iz KTM rejsinga. Banjaja je krenuo nešto slabije, delom zbog toga što ga je “zamajavao“ uporni Horhe Martin, ali kada ga se konačno otarasio bio je aktuelni šampion spreman za napad na vodeći dvojac.

Prvo na Milera, vodio je Italijan i sa njim žestoku borbu, u jednom trenutku ga je tokom preticanja i zakačio, pa je bio primoran da mu kao rezultat kazne prepusti drugu poziciju. Za to vreme Binder je uvećavao prednost, mada nije Miler mnogo mogao da mu pomogne. Ubrzo ga je Banjaja ponovo obišao i krenuo u izvršenje zadatka koji je sebi postavio još na početku trke. Krenuo je u napad na Južnoafrikanca.

Sticao se utisak i tokom jučerašnje trke da bi Banjaja slavio samo da je imao malo više vremena. Danas je pak imao dobrih devet krugova "fore" da od Bindera preuzme barjak. I uspeo je. U petom je odvozio najbrži krug i prišao 27-godišnjem Južnoafrikancu, u trećem ga i obišao. Nije Bred nameravao da se preda, do samog kraja je pokušavao da izvrši pritisak na Peka, mada je od trenutka kada mu je prepustio čelo kolone bilo jasno da se na njega neće vraćati. Preostalo mu je jedino da se nada da će se Banjaji ponoviti Ostin i Argentina kada je sam od sebe padao sa motora. No, nije bio te sreće, Italijan je savršeno zatvorio trku.

Milera su na kraju obojica ostavili “u prašini“, pa je Australijanac čak morao da brani mesto na podijumu od Horhea Martina koji se nije predavao, ali na kraju nije mogao do trećeg mesta, baš kao i juče. Četvtri je prošao kroz cilj, a odmah iza njega bio je Aleš Espargaro, koji je trku počeo na pol poziciji, s tim da je zbog lošeg starta ekspresno ispao iz konkurencije za prva tri mesta.

Za to vreme, Banjajin najveći rival iz prošle sezone Kvartararo imao je trku za zaborav. Zbog incidenta koji je izazvao u prvom krugu i doveo do prekida trke (usput povredio Migela Oliveiru), dobio je kaznu dugog kruga, a kako je nije odradio kako valja, dobio je novu, ali je i pored toga uspeo da dođe do 10. mesta (startovao sa 16. pozicije).

Pored Oliveire koji trku nije ni počeo, a koji je prebačen u bolnicu zbog sumnji da je povredio rame, zbog padova kroz cilj nisu uspeli da prođu ni doskorašnji lider u generalnom plasmanu Marko Beceki, Aleks Rins i pobednik trke u Argentini Aleks Rins.

Beceki zbog toga sada zaostaje za Banjajom 22 boda. Aktuelni šampion ima ih 87, njegov sunarodnik 65, Bred Binder je na 62. Potom sledi gužva, jer Džeka Milera (49), Maverika Vinjalesa (48), Luku Marinija (48), Horhea Martina (48), Aleksa Rinsa (47) i Žoana Zarka (47) dele samo tri boda.


tagovi

Moto GPFrančesko BanjajaDžek MilerFabio Kvartararo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara