Sara Lozo i Jovana Stevanović (©FIVB)
Sara Lozo i Jovana Stevanović (©FIVB)

Santarelijev prvi vikend: Vratila se Brankica, debitovala Zelenovićeva, najveću pažnju skrenula Sara Lozo

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.06.22. | 12:33

Srbija je uvodno nadmetanje u Ligi nacija završila sa tri pobede i jednim porazom

Povratak Brankice Mihajlović posle teže povrede, vraćanje Bojane Drče posle pauze zbog porođaja, debitantske utakmice Jovane Zelenović... Mesto u postavi je posle tri propuštena prvenstva zauzela Jovana Stevanović. Na klupi je nakon 20 godina vladavine Zorana Terzića novo lice - Danijele Santareli. Zbog svega toga je uvodni vikend Lige nacija bio prilično interesantan.

Smenjivali su se usponi i padovi, prepliću se pozitivni i negativni utisci. Kad se pogleda rezultat, Srbija može da bude zadovoljna, jer je zabeležila tri pobede (Belgija, Bugarska, Holandija) i samo jedan poraz (Tajland). Gledajući protivnike i ulogu favorita koju su Katarina Lazović i drugarice imale na svakom meču, učinak je mogao da bude i savršen, ali stanje stvari na terenu je bilo takvo da je lako moglo da se desi i da dožive više od jednog neuspeha.

Izabrane vesti

Tako da - na kraju se ekspedicija vraća iz Ankare raspoložena. Osvojeno je devet bodova i posle prvog vikenda reprezentacija naše zemlje zauzima petu poziciju. Naredni vikend Lige nacija na programu je od 14. do 19. juna - kada će Srbija u Brazilu igrati sa Italijom, Korejom, Turskom i domaćinom.

Posle Brazila sledi selidba u Kanadu. Tokom treće nedelje od 28. juna do 3. jula u Kalgariju Srpkinje će odmeriti snage sa Nemačkom, SAD, Kanadom i Japanom. Kada se završi treći vikend, znaće se učesnici završnog turnira - sedam najboljih selekcija i domaćin Turska će se okupiti u Ankari od 13. do 17. jula.

Posle prve četiri utakmice Japan je zaseo na prvu poziciju sa svim pobedama. Kina je druga sa 3-1 i 10 osvojenih bodova, a posle se sa istim brojem pobeda i poraza ređaju: SAD, Turska, Srbija, Brazil, Tajland i Poljska. Polovičan učinak ostvarile su Kanada i Italija. Jedan trijumf i tri neuspeha imaju Nemačka, Belgija i Bugarska. Bez pobede su Holandija, Dominikanska Republika i Koreja.

Našem novom selektoru je sigurno sada jasnije koliko ko može od igračica koje je izabrao za prvi vikend. Neke su opravdale očekivanja, od nekih se tek čekaju najbolje partije, nekima je potrebno vreme da pronađu pravu formu... Ekipa još nije ni bila uigrana, tako da su mnogi nedostaci izašli na videlo.

Jedna od onih koja je skrenula pažnju zbog odličnih partija je Sara Lozo. Igračica na poziciji primača servisa koja je i prethodnih godina bila pri reprezentaciji, odigrala je važnu ulogu u napadu i na njen račun idu velike zasluge za tri pobede. Protiv Belgije nije bila u startnoj postavi, ali je značajno pomogla da se preokrene meč sa 18 poena. Na susretu sa Tajlandom je zabeležila 14 poena, baš kao i protiv Bugarske, dok je trijumf nad Holandijom zapečatila sa 22 poena.

Turnir u Ankari će zauvek pamtiti Jovana Zelenović, koja je rođena 2004. godine i igra na poziciji korektora. Selektor joj je dao lepu minutažu, a ona je pokazala da je zasluženo pozvana u seniorsku reprezentaciju. Protiv Tajlanda je počela utakmicu u postavi, a završila sa 21 poenom.

Videlo se da Katarina Lazović još traži pravu formu, da će Brankici Mihajlović biti potrebno vreme da se skroz oporavi i bude ona stara, da Jovana Stevanović treba da se "nađe" sa dizačima, da Maja Aleksić treba da se navikne na bitnu ulogu...

Sigurno da Santareli zna na čemu treba da radi u nastavku leta.

REZULTATI PRVOG VIKENDA

Ankara (Turska) - GRUPA B

Utorak

Tajland – Bugarska 3:0

Turska - Italija 3:0

Sreda

Srbija - Belgija 3:1

Kina - Holandija 3:1

Četvrtak

Srbija - Tajland 2:3

Bugarska - Holandija 3:2

Italija - Belgija 3:1

Petak

Srbija - Bugarska 3:0

Italija - Holandija 3:0

Turska - Kina 1:3

Subota

Belgija - Tajland 3:2

Kina - Italija 3:1

Turska - Bugarska 3:0

Nedelja

Srbija - Holandija 3:2

Kina - Tajland 2:3

Turska - Belgija 3:1

Šrivport-Bosije (Luzijana, SAD) - GRUPA A

Utorak

Brazil - Nemačka 3:1

Sreda

SAD - Dominikanska Republika 3:0

Poljska - Kanada 3:1

Četvrtak

Koreja - Japan 0:3

Brazil - Poljska

Japan - Nemačka 3:2

Petak

Dominikanska Republika - Kanada 0:3

Nemačka - Koreja 3:0

Brazil - Dominikanska Republika 3:1

Subota

SAD - Kanada 3:0

Poljska - Koreja 3:0

Japan - Dominikanska Republika 3:1

Nedelja

SAD - Brazil 3:0

Poljska - Nemačka 3:2

SAD - Japan 0:3

Ponedeljak

Kanada - Koreja 3:0



tagovi

Sara LozoBrankica Mihajlovićdanijele santareliJovana Zelenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara