Lekler, Verstapen i Sains (© AFP)
Lekler, Verstapen i Sains (© AFP)

Sprint vikend u novom formatu: Mnogima se sviđa, ali i izaziva polemike

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.04.23. | 11:19

Prvo takvo izdanje u Bakuu i to na – ulicama

Posle jednomesečne pauze, Formula 1 se vraća zajedno sa prvom sprint trkom sezone, a uveden je i novi format koji će biti zastupljen u okviru svakog sprint vikenda ove sezone

Sprint trke su postojale u mnogim takmičenjima još pre uvođenja u Formulu 1 pre dve godine, a među poslednjima su dodate u šampionat Moto GP. U početku su se zvale "sprint kvalifikacije", određivale su poredak za nedeljnu trku, ali su od prošle godine preimenovane samo u "sprint".

Izabrane vesti

Ona predstavlja skraćenu verziju trke odnosno kako bi nedeljna trka trebalo da ima 305 kilometara (izuzev Monaka, 260), sprint trka je projektovana na oko 100 km i traje u proseku 30 minuta. Ove sezone održaće se šest sprint trka, duplo više nego prošle i pretprošle. Biće u Bakuu, Austriji, Belgiji, Kataru, SAD-u i Brazilu. Baku će ove sezone biti domaćin prve sprint trke, ujedno premijerne na uličnoj stazi. Odluka da se sprint održi ovako rano u sezoni, a naročito na uličnoj stazi začudila je mnoge, posebno šefa Red Bula, Kristijana Hornera. „Realnost je da je potpuno suludo održavati prvu sprint trku na uličnoj stazi kao što je Azerbejdžan, energičan je Horner. „Iz perspektive spektakla i gledalaca, verovatno će biti jedna od najuzbudljivijih sprint trka godine, međutim, iz perspektive ograničenja troškova, sve što možete da uradite je da slupate automobil i to će vas koštati mnogo. Jedna trka je dovoljna u Bakuu“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE MAKS VERSTAPEN DA POBEDI NA NAREDNOJ TRCI JE 1,40.

Promena koja je uvedena pred prvi sprint vikend, a važiće za svaki naredni, tiče se formata. Održaće se samo jedan trening koji će biti petkom prepodne, a poslepodne će uslediti kvalifikacije koje određuju startni poredak za nedeljnu trku. Zatim, sprint će se održati standardno u subotu, ali pre njega će biti takozvani Sprint shootout, kvalifikacije koje bi bile nešto skraćene u odnosu na standardne ali će funkcionisati po istom principu (Q1, Q2, Q3), a odrediće poredak za sprint.

U subotnjim kvalifikacijama će takođe biti obavezno korišćenje guma srednje tvrdoće u Q1 i Q2 delovima, dok će se u Q3 koristiti isključivo meke gume. Ideja dolazi od šefa Formule 1 Stefana Domenikalija koji želi da bude manje slobodnih treninga, a više, kako kaže "akcije", a podršku je pružio i šef Meklarena Andrea Stela.

Podržavamo da subota bude još uzbudljivija i da ima više trkačkog sadržaja umesto drugog treninga." rekao je Stela.

Mnogim vozačima se dopada ideja o deljenju vikenda na dva dela, tako da greške u sprintu ne bi mogle da ih koštaju pozicije na startu nedeljne trke. Kad je vozač Ferarija Šarl Lekler upitan da li misli da je ovo dobra ideja, uzvratio je:

Jeste. Možemo više da rizikujemo u sprintu, a da ne kompromitujemo ceo vikend."

Nik de Vris je takođe progovorio koju o novom formatu:

Dobro je što su odvojili rezultate sprinta od poretka za glavnu trku. To, zapravo, nije podsticanje trkanja, ljudi koji su na čelu kolone ne žele da rizikuju".

Drugi vozač Ferarija Karlos Sains izjavio je da su vozači bili deo odluke o promeni formata. „Oni su nas pitali. Mi smo rekli da ne želimo da se sprint računa za startni poredak u glavnoj trci. Tako da sam srećan što su to uvažili, i trebalo bi da bude dobar pravac i uzbudljiv vikend."

MAKS NAJVIŠE USPEHA U DOSADAŠNJIM IZDANJIMA

Prva sprint trka vožena je u Silverstonu 17. jula 2021, pobednik je bio Maks Verstapen, dok su drugi i treći bili vozači Mercedesa, Luis Hamilton i Valteri Botas. Najviše pobeda na sprint trkama ima Verstapen sa tri, Valteri Botas ima dve, a Džordž Rasel jednu posle koje je u nedeljnoj trci u Brazilu prošle godine trijumfovao prvi put u karijeri.

U početku su se bodovi dodeljivali samo trojci najboljih, a od prošle godine je praksa da poene osvajaju prvih osam vozača, sukcesivnim redom od osam poena za prvo mesto (u nedeljnoj trci pobednik dobija 25) sve do jednog poena za osmo mesto. Za razliku od glavne trke, u sprint trci vozač koji odveze najbrži krug neće osvojiti dodatni bod.

Formula 1 je uvođenjem sprint trka imala za cilj da podigne uzbuđenje tokom celog trkačkog vikenda, a ne samo za nedeljnu trku i subotnje kvalifikacije, što su dosadašnja izdanja, naročito na stazi u Interlagosu i uspela.

Uvođenje sprinta je stvorio trkački vikend koji sadrži tri dana kompetitivnog trkanja i donosi više zabave fanovima sporta kao i dodatne zarade za zainteresovane strane, uključujući timove, medije, partnere i domaćine“, izjavio je Domenikali.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara