Simon Pitlik, Benjamin Burić i Jim Gotfridson (©Reuters)
Simon Pitlik, Benjamin Burić i Jim Gotfridson (©Reuters)

Srbija će posle više od decenije da ugosti tim iz evropskog krema

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.02.24. | 06:51

Novi Sad i dvorana na Slanoj bari biće u utorak (18.45) domaćin spektakla, stiže moćni Flensburg, šampion Starog kontinenta iz 2014. godine. Dvostruki MVP Evropskog prvenstva Jim Gotfridson i levi bek Simon Pitlik, koji je „smenio“ Mikela Hansena na mestu bombardera Danske, uzdanice su jednog od favorita za trofej u Ligi Evrope

Krajem 2011. godine u polupraznom beogradskom Pioniru gostovao je moćni Kil sa Tijerijem Omejerom, Danijel Narsisom, Momirom Ilićem, Filipom Jihom, Kimom Andersonom, Kristijanom Cajcom, Dominikom Klajnom, Šapčaninom Milutinom Dragićevićem... Zebre sa Baltika su očekivano pobedile Partizan sa 35:24 u grupnoj fazi Lige šampiona.

Godinu dana kasnije u niškom Čairu je gostovao Monpelje sa Nikolom Karabatićem, Mladenom Bojinovićem, Petrom Metličićem... Tada je francuski velikan igrao u Partizanovim dresovima zbog gubitka opreme na aerodromu. Srpski šampion je tada pružio dobar otpor, poražen je u najjačem EHF takmičenju sa 29:32 pred oko 3.500 gledalaca.

Izabrane vesti

Posle toga je srpski klupski rukomet bio u padu, a svetlo na kraju tunela donela je Vojvodina, desetostruki uzastopni šampion naše zemlje. Četa Borisa Rojevića je prošle godine osvojila EHF kup, napravila krupan korak napred, a ove sezone igra mnogo jaču Ligu Evrope i plasirala se u drugu fazu. Posle Beograda i Niša, i Novi Sad će da gleda majstore rukometa na terenu 40 puta 20 metara. U pitanju je moćni Flensburg, šampion Starog kontinenta iz 2014. godine, koji će u utorak (18.45) u dvorani Slana bara da odmeri snage sa Vošom u drugom kolu Top 16 faze drugorangiranog međunarodnog takmičenja. Više od decenije domaći zajubljenici u ovaj sport nisu mogli da vide ovako jak tim kao što je gigant s Baltika, sa severa Nemačke, na samoj granici sa Danskom.

Pre skoro decenije Ljubomir Vranješ je doneo jedinu krunu šampiona Evrope u Flensburg, a u timu su bila dvojica Srba, tada klinci na počecima karijera, Bogdan Radivojević i Draško Nenadić. Ostaje veliki žal što u taboru Novosađana nisu „zagrizli“ za mnogo veći SPENS, koji prima više od 7.000 gledalaca. Vojvodina želi uskoro u Ligu šampiona, a najjače klupsko takmičenje ne može da se igra na Slanoj bari. Za manje od 24 sata su podeljene ulaznice, pa nema sumnje da goste sa severa Nemačke čeka paklena atmosfera. Ipak, ostaje žal za najvećom dvoranom u Srpskoj Atini.

Ovako će samo 2.000 srećnika, koji su dobili ulaznice, moći da uživaju u duelu Lala sa Timom snova, jednim od pet-šest najboljih klubova u Evropi koji ne igra Ligu šampiona jer samo dva nemačka predstavnika mogu u elitu, a tamo su trenutno Magdeburg i Kil.

Flensburg dolazi iz Nemačke, ali tradicionalno većina rukometaša su Skandinavci, pre svega iz obližnje Danske. Tim koji je proteklog leta preuzeo mladi danski stručnjak Nikolaj Krikau, ušao je u top formu ovog meseca. Kasno je za borbu za tiulu u Bundesligi pored Fukse Berlina i Magdeburga, ali šansa za trofej je Liga Evrope.

19.00: (1,45) Gumersbah (8,50) Lajpcig (3,40)

U poslednjih desetak dana, Flensburg je dobio Erlangena na svom terenu da 32:25, onda je pregazio danski Silkeborg sa 38:28 na startu druge faze Lige Evrope, a da četu Borisa Rojevića čeka nemoguća misija sutra pokazuje pobeda u Manhajmu protiv Rajn Nekar Levena sa čak 35:26. U ovom timu je samo jedan Nemac, i to kapiten reprezentacije (četvrte na EP prošlog meseca), pivotmen Johanes Gola. Ima čak sedmorica Danaca, dvojica Norvežana, po jedan Šveđanin, Austrijanac, Islanđanin, a tu su i igrači sa ovih prostora, slovenački pivotmen Blaž Blagotinšek i reprezentativac Bosne i Hercegovine, golman Benjamin Burić.

Dugo za Flenburg ne igra sjajni holandski desni bek Kaj Smits. On ima problem sa srčanim mišićem, pa će još neko vreme da ostane van terena. Kao zamena je pre nekoliko dana stigao Boris Živković, austrijski reprezentativac koji je bio odličan na EP prošlog meseca, očigledno naše gore list, koji je rođen u Bregencu, a dosad je branio boje poljskog Azoti Pulavija. Postigao je dva pogotka za novi klub u ubedljivoj pobedi protiv Rajn Nekar Levena u nedelju.

Zvezde tima su Šveđanin Jim Gotfridson i danski bombarder Simon Pitlik. Šta reći za organizatora igre Flensburga? Dvostruki je MVP Evropskog prvenstva, mada je prošlog meseca bio i tragičar u polufinalu u Kelnu, kada su mu makedonske sudije Načevski i Nikolov svirali koraka 10 sekundu pre kraja polufunala sa Francuskom, a onda je u usledio čuveni gol Eloima Prandija za produžetak, kasnije i finale i titula Galskih petlova u Lankses areni.

Godinama je jedan od najboljih rukometaša sveta. Imao je ponude Barselone, Kjelcea, PIK Segeda, ali ostao je veran timu iz Flens arene.

Simon Pitlik je nova zvezda svetskog rukometa, levi bek kome je ovo premijerna sezona u dresu nemačkog velikana. Koliko je dobar govori podatak da je istisnuo s levog beka velikog Mikela Hansena u reprezentaciji Danske. Legendarni bombarder je morao da igra srednjeg beka na poslednja dva velika takmičenja. Stasao je u Gudmeu, selu koje ima šampiona u sportu koji je broj 1 u Danskoj. Od 2021. godine je u najboljoj selekciji koju vodi Nikolaj Jakobsen. Otac mu je čuveni stručnajk Jan Pitlik koji je prošle godine predvodio s klupe Saudijsku Arabiju.

U odsustvu Smitsa, pojačanja iz Magdeburga proteklog leta, prva opcija na desnom beku je Islanđanin Tejtur Ern Ajnarson koji je u svojoj selekciji u senci Omara Ingija Magnusona iz Magdeburga.

Na golu minutažu dele Benjamin Burić, koji je pre nekoliko godina odbio da se preseli u komšijski Kil, i bivši čuvar mreže Barselone Kevin Meler. Danac je na startu sezone dobijao veću šansu kod zemljaka Krikaua, ali je reprezentativac Bosne i Hercegovine sve bolji.

Na levom kriliu je reprezentativac Danske Emil Jakobsen, novajlija u timu je pivotmen Lukas Jergensen, još jedan igrač svetskog šampiona, koji je kao i Pitliku trener bio Krikau. Sva trojica su prethodnog leta stigli u Flenbsurg iz GOG Gudme. Važni igrači su i Mads Mensa Larsen, Johan Hansen, Norvežani Horgen i Pedersen. To je ekipa koja na svakoj poziciji ima po dvojicu kvalitetnih igrača i nema sumnje da će Novosađani da uživaju u bravurama tima koji je uz Fukse Berlin najveći kandidat za trofej.



tagovi

RK FlensburgSimon PitlikRK VojvodinaRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara