Tijana Bošković i Bianka Buša (©MN Press)
Tijana Bošković i Bianka Buša (©MN Press)

Tijana Bošković, Jovana Stevanović i Bianka Buša juriće svetsku titulu u Kini

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.11.23. | 16:58

Hangdžou je domaćin Svetskog klupskog prvenstva za odbojkašice od 13. do 17. decembra

Srpske odbojkašice su ove godine u Kini uzele olimpijsku vizu, a neke od njih će pokušati u decembru u istoj zemlji da osvoje svetsku titulu... Ovog puta reč je o klupskoj sceni.

Svetske odbojkaška federancija saopštila je da će se prvenstvo odigrati u Hangdžou od 13. do 17. decembra.

Izabrane vesti

Učestvovaće šest ekipa, koje će biti podeljene u dve grupe. Po završetku uvodne faze ukrstiće se prvoplasirane i drugoplasirane u polufinalu.

Među šest timova nalaze se dva turska koje su igrala u finalu Lige šampiona. Vakifbank čije boje brani Bianka Buša, a na klupi sedi selektor Srbije Đovani Gvideti, i Ezačibaši koji predvode Tijana Bošković i Jovana Stevanović.

Južnu Ameriku će predstavljati šampion i vicešampion - Žerdau Minas iz Belo Horizontea i Dentil Praja iz Uberlandije, a Aziju vietnamski Sport Centar 1 iz Hanoja, pobednik Azijske Lige šampiona i domaćin turnira - kineski Tijanđin, u kome je najveća zvezda Melisa Vargas.

Vakfibank Istanbul iz Turske je četiri puta bio pobednik Svetskog klupskog prvenstva u konkurenciji odbojkašica. Ezačibaši Vitra Istanbul iz Turske i Imoko Volej Koneljano iz Italije su osvojili dve titule, a po jedan pehar imaju ruski Dinamo Kazanj, azerbejdžanska Rabita Baku, turski Fenerbahče Istanbul, italijanski Il Mesađero Ravena, kao i brazilski Solis Nestle, Leite Moka Sao Paulo i Sadia Sao Paulo.

Kad je muška konkurencija u pitanju - odbojkaši će na teren nedelju dana ranije - od 6. do 10. decembra u Bengaluruu (nekadašnji Bangalor) u Indiji.

Na prvenstvu će igrati šest klubova - trećeplasirana ekipa iz CEV Lige šampiona - turski Halkbank iz Ankare, koji sa klupe predvodi Slobodan Kovač, a Zdravko Aničić je kondicioni trener, i italijanska Sir Sikoma Peruđa, aktuelni svetski prvak, zatim brazilski Sada Kruzeiro i Itambe Minas, prve dve ekipe iz prvenstva Južne Amerike, japanski Santori iz Osake i indijski Ahmedabad.

Trentino iz Italije je pet puta osvajao titulu svetskog klupskog prvaka, Sada Kruzeiro iz Brazila bio je šampion četiri puta, Mediolanum Milano iz Italije dva puta, a ruski Zenit Kazanj i Belogorje Belgorod, i italijanski Mesađero Ravena, Maksikono Parma, Lube Ćivitanova i Sir Sejfti Susa Peruđa po jednom.


tagovi

Jovana StevanovićTijana BoškovićĐovani GvidetiBianka Buša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara