Bing Peng (© Reuters)
Bing Peng (© Reuters)

U Tokiju ni finale, u Judžinu najbolja na svetu: Svet je čekao obračun Olman-Perković, a ukazala se Peng

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.07.22. | 05:14

Prvo zlato za Kazahstan u istoriji

Svi su se nadali okršaju Valeri Olman i Sandre Perković, a ispostavilo se da je kao nikad pre zasijala Bin Feng i pravo niotkuda postala svetski prvak u bacanju diksa na prvenstvu u Judžinu.

Kineskinja je bila ne u drugom, već u trećem planu, međutim, iskoristila je činjenicu da je domaća publika natovarila ogroman pritisak na pleća Olmanove, a planetarna javnost se nadala revanšu Hrvatice Amerikanki za ishod na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine, kad je Valeri bila prva, a devojka iz Zagreba završila van pobedničkog postolja.

Izabrane vesti

U takvim okolnostiima Bin Feng se opustila i disk bacila do 69,12 metara! To joj je ujedno i lični rekord, prethodno najbolje ostvarenje zabeležeila je u aprilu i tad se zaustavila na tačno 66 metara. Prošle godine u Tokiju nije prošla ni kvalifikacije, sad je osvojila zlatnu medalju.

Srebro je pripalo Perkovićevoj (68,45), što je njeno drugo odličje tog sjaja posle onog iz Pekinga pre sedam leta, ukupno peto sa planetarnih šampionata, dok je najviše podbacila Valeri Olman. Olimpijska pobednica je stigla u Oregon sa najboljim rezultatom sezone (71,46), u kvalifikacijama je bacila najdalje (68,36), ali je morala da se zadovolji bronzom. Lošiji rezultat od očekivanog ostvarila je i Hajme Perez sa Kube, trećeplasirana iz Tokija je okončala takmičenje tek na sedmom mestu.

Raduju se u Kini, ali i u Kazahstanu. Ta država je prvi put i istoriji dobila medalju na svetskim prvenstvima. Osvojuila ju je Nora Džeruto, koje se Atletski savez Kenije odrekao, a ona zbog raznih malverzacija u Africi rešila da promeni zemlju pod čijom će zastavom trčati, u Kazahstanu je našla dobre uslove, gde se takmiči i za jedan klub, a koliko je dobra pokazala je u finalu trke na 3.000 metara sa preponama.

Džeruto je stazu u Juždinu pretrčala za osam minuta, 53 sekunde i dve stotinke što je bilo dovoljno za zlato. Ujedno i rekord svetskih prvenstava, ujedno i treći najvredniji rezultat svih vremena u ovoj disciplini.

Srebro je osvojila Etiopljanka Verkuha Getačev (8:54:61), a bronzu njena sunarodnica Mekideš Abebe (8:56:08). 



tagovi

atletikaSvetsko prvenstvo u atleticiSandra Perković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara