"Udovičić"
"Udovičić"

Udovičić: Novi Zakon o sportu treba da piše sam sport

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.05.15. | 15:09

"Mislim da smo kroz ovih osam javnih rasprava dobili ono što smo hteli, a to je kvalitetnije zakonsko rešenje za sport", ocenio je ministar

Udovičić

Novi Zakon o sportu treba da napiše sam sport i da sa terena u većoj meri bude iskazana konstruktivna kritika ili sugestija u odnosu na što kvalitetnije sistemsko rešenje sporta u Srbiji, ocenio je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Izabrane vesti

On je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o sportu, rekao da je "izuzetno zadovoljan" dosadašnjim javnim raspravama koje su održane u nekoliko gradova Srbije.
"Lično učestvujem na svim javnim raspravama, jer smatram da ovaj Zakon upravo mora i treba da napiše sam sport i da bude zakon koji je apsolutno primenjiv na sistem sporta u Srbiji i da upravo teren u većoj meri iskaže konstruktivnu kritiku ili sugestiju u odnosu na što kvalitetnije sistemsko rešenje sporta u Srbiji", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, ceo Zakon se zasniva na tome da baza sporta bude kvalitetnija, da sport ne bude privilegija i da se i deca i roditelji bave sportom.
"Mislim da upravo norme koje se odnose na to da se smanji teret budžeta jedne porodice izuzetan imaju značaj, ne samo za mene kao ministra, smatram i za sve građane Republike Srbije", rekao je Udovičić.

Tako će, kako je objasnio, biti uvedena jasna pravila, među kojima i to da lekarski pregledi za decu od šest do 14 godina bude besplatan i uvršten u obavezno zdravstveno osiguranje.
"Želimo da motivišemo roditelje i decu da se bave sportom", naglasio je ministar.

On je izrazio očekivanje da se kroz ove javne rasprave pokrene tema uloge menadžera u sportu i njihovog uticaja i odnosa prema maloletnim sportistima.

Napomenuo je da se formalno priča o novom Zakonu o sportu, a da se suštinski radi o izmenama i dopunama postojećeg zakona, iz kojeg je prepisano dosta odredbi, ali je ipak premašen prag od 50 odsto izmena.
"Ne bih želeo da bilo ko smatra, ili stekne utisak da je došao novi ministar, novi kabinet, neki mladi ljudi koji žele da promene sistem sporta ili smatraju da je prethodno zakonsko rešenje loše. Ne, nasuprot, smatramo da je jako dobro rešenje koje uveo zakon o sportu 2011. godine i želimo da ga unapredimo i otklonimo sve mane koje su se javile na terenu", rekao je Udovičić.

Ministar je takođe naglasio da je uticaj medija u sportu jako bitan, a da do sada mediji nisu uputili nijednu kritiku na javnim raspravama, ni u pisanom, ni u usmenom formatu.
"Smatram da pojedinci koji su u medijima čak i bolje znaju sistem sporta nego pojedini učesnici u sportu", kazao je Udovičić.

On je dodao da je ovo poslednja nedelja javnih rasprava, a nakon današnje u Subotici poslednja rasprava će biti upriličena u sredu u Beogradu.
"Mislim da smo kroz ovih osam javnih rasprava dobili ono što smo hteli, a to je kvalitetnije zakonsko rešenje za sport", ocenio je Udovičić.


tagovi

Vanja UdovičićMinistarstvo omladine i sporta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara