©Reuters, AFP
©Reuters, AFP

Umesto drame - Banjajin finiš u velikom stilu: Peko odbranio tron, Martinov bolan završetak šampionske trke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.11.23. | 16:17

Vozač Pramak Dukatija usled agresivne vožnje već u šestom krugu izleteo sa staze i olakšao posao novom-starom šampionu

Očekivala se drama do poslednje krivine, kao kad su onomad Mančester Siti i Liverpul do završnih minuta vodili bitku za titulu u Premijer ligi. Umesto toga videli smo "šetnju" do trona Frančeska Banjaje duž staze u Valensiji. Peko je odbranio titulu u kraljevskoj klasi u velikom stilu, kako aktuelnom šampionu i dolikuje, pobedom u poslednjoj trci Moto GP šampionata, mada suštinski nije morao ni da je završi, jer isto nije uradio njegov jedini konkurent u borbi za tron – Horhe Martin.

Na najsuroviji mogući način probudio se Martinator iz najlepših snova. Dao je sve od sebe, išao možda i preko krajnjih granica, ali je na kraju u potpunosti izgoreo u želji da režira preokret sličan onom koji je priredio upravo Banjaja u prošloj sezoni.

Izabrane vesti

U četvrtoj krivini šestog kruga, nakon što je prethodno već "preleteo" dvojicu vozača, Martin je nerezonski pokušao da pretekne i Marka Markesa, ali ovog puta treća nije bila sreća. Zakačio ga je po zadnjem točku i zajedno sa sobom ga povukao sa staze, okončavši na bolan način ne samo svoje šampinske ambicije, već i Markesovu poslednju trku u Repsol Hondi u kojoj je proveo deceniju. Vrlo uspešnu deceniju...

Svestan da nema čemu da se nada osim ukoliko kroz cilj ne prođe kao prvi, maksimalno motivisan pošto je trijumfom u sprintu smanjio zaostatak na 14 poena, Martin je vrlo agresivno krenuo od samog starta trke (započeo je kao šesti) iveć u prvom krugu “potapšao po ramenu“ Banjaju, tek da mu stavi do znanja da će do samog kraja morati da strepi za tron. Tako se bar činilo u tim trenucima.

Međutim, Martin je već neko vreme bio "tempirana" bomba na stazi. Tokom kvalifikacija je sve vreme pratio Peka pokušavajući da mu uđe u glavu i poremeti mu koncentraciju, u subotu u sprintu imao kontakt sa Markesom, a od agresivnog, vrlo riskantnog pristupa nije odstupio ni u poslednjoj vožnji sezone. Jednostavno, nije imao šta da izgubi, jer matematika nikako nije bila na njegovoj strani ni uoči početka trke. Budući da je u nju ušao sa minusom od 14 bodova, Martinator je morao da slavi na VN Valensije i pride se nada da će Banjaja u najboljem slučaju kroz cilj proći šesti. A, to se nije desilo nijednom tokom čitave sezone.

I zato je već u prvoj krivini trećeg kruga Martin pokušao da zaobiđe i Banjanju, no napravio je grešku, čak inicirao i blagi kontakt te je na kratko izleteo sa staze što je rezultiralo padom sa druge pozicije na na – osmu! Nemoguća misija bila je pred motociklisom Pramak Dukatija. Ali kao ni tokom čitave sezone, predaja nije bila opcija. "Podivljao" je Martin još više u tom trenutku, svestan kakav ga zadatak čeka u nastavku trke, te je dodao gas i za tili čas "progutao" dve pozicije. Treću pak nije uspeo. Ispostavio se Markes kao preveliki zalogaj. U četvrtoj krivini šestog kruga Martin je još jednom otišao preširoko, zakačio sunarodnika po zadnjem točku i zajedno sa njim završio u šljunku...

Šampionska trka je već tada bila rešena, mada je Banjaja bio odlučan da 2023. okonča trijumfom, sedmim u sezoni! I došao je do njega, mada su mu posao pored Martina olakšali i drugi vozači. Jer pored Markesa i Martina, trku nisu završila još petorica vozača, među kojima i Džek Miler, koji je u jednom trenutku bio u vodećoj koloni, a veliku grešku u borbi za prvo mesto napravio je i Bred Binder. Jedini pravi rival do samog kraja Peku bio Fabio Di Đanantonio, međutim, iako je drugi prošao kroz cilj, zbog kazne koju je po završetku trke dobio izgubio je mesto na podijumu. Tamo su se pored Banjaje našli Žoan Zarko i Bred Binder, Francuz na drugom, a Južnoafrikanac na trećem stepeniku pobedničkog postolja.

No, sve to ostalo je u senci šampionske borbe, koju na kraju nismo ni dobili...

GENERALNI PLASMAN

1. Frančesko Banjaja 467

2. Horhe Martin 428

3. Marko Beceki 329

4. Bred Binder 293

5. Žoan Zarko 225


tagovi

Moto GPHorhe MartinFrančesko Banjaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara