Strahinja Rašović (©Reuters)
Strahinja Rašović (©Reuters)

Veličanstveni uspon najtrofejnije generacije počeo od Italijana, nek opet proradi srpski inat

Vreme čitanja: 5min | pon. 24.07.23. | 19:00

Delfini su pre deceniju i po u nokaut fazu Svetskog prvenstva ušli kao autsajderi, davane su im male šanse za medalju, a u Beograd su se vratili sa zlatom...

Šanse su nam nisu bogzna kakve; ima daleko jačih – Španija, Italija, Mađarska; promenila se generacija, nije više to – to; ko zna koliko će biti potrebno da se stvari vrate na svoje; Srbija više nije favorit za medalju, došlo je drugo vreme...

Sve to vezano je aktuelni trenutak i u mnogo čemu od toga izrečenog tokom i pre početka Svetskog prvenstva ima istine. Ali, bilo je i pre deceniju i po. Delfini su protiv Italijana, prema projekcijama, bili autsajderi u nokaut fazi – tada osmina finala, sutra u četvrtfinalu od 09.30 – domaćin je u Rimu, na Foro Italiku, pucao na zlato. Doživeo je brodolom, proradio je srpski inat i započet je veličanstveni uspon najtrofejnije generacije.

Izabrane vesti

Na tom istom Foro Italiku usledile su pobede nad Mađarskom, Hrvatskom i Španijom. Čuveni peterci, prvo od dva svetska zlata otkako je naziv države Republika Srbija. I tada je generacija bila nova, ekipa neuhodana, ogromnog potencijala sa Dejanom Udovičićem na klupi. Situacija je samo donekle za poređenje, ali i sada, kao i tada, gori plamen nade, prkosa i inata u srpskim reprezentativcima, jer su unapred otpisani.

Pred sutrašnje četvrtfinale Svetskog prvenstva, Italijani jesu favoriti. Iza njih stoje rezultati. Samo u proteklih godinu dana osvojili su zlato u Svetskoj ligi, srebro u Svetskom kupu i svetski su vicešampioni. Nisu se suočili sa naglom promenom tima, imaju klasnog šutera poput Frančeska di Fulvija, jednog od najboljig golmana na planeti – Marka del Lunga, i starog lisca Alesandra Kampanju za selektora. Na toj poziciji traje još od tog Rima i bolnog poraza od Srbije.

Zbog svega toga, ali i činjenice da se na Apeninima nisu suočavali sa potresima i previranjima, već da se dobar deo igrača odazvao selektoru posle osvojene Lige šampiona sa Pro Rekom, stvorena je atmosfera da će svetski prvaci biti učesnici završnice, boriti se za medalju, finale i mesta koja vode na Olimpijske igre u Pariz. Velesila su, individualno jači od srpske reprezentacije, ali ne bi bio prvi put da se opeku.

„Očekuje nas pakleni meč. Italija je Italija, kako u svakom sportu, tako i u vaterpolu. Velesila je, ali i mi smo isto. Siguran sam da možemo mnogo, idemo da pobedimo. Izuzetno verujem u svoju ekipu i znam da će sve da bude dobro“, poručio je Strahinja Rašović.

Smiren je najbolji strelac Srbije na Svetskom prvenstvu i generalno pred četvrtfinalni dvoboj. Ne manjka ni njemu, ni saigračima samopouzdanja, iako i teza da je pomalo neutemeljen nije netačna. Jer, olimpijskom šampionu nedostaje velikih pobeda od Tokija. Ali, isto tako, Srbija je dobila triler protiv Crne Gore, koja je kasnije izbacila Hrvatsku, bez po muke je u drugom poluvremenu zatvorila utakmicu sa Japanom i primarni cilj je ispunjen.

Branislav Mitrović i Nikola Jakšić (©Reuters)Branislav Mitrović i Nikola Jakšić (©Reuters)

Ponovo je Srbija među osam na svetu, samo što ovoga leta nema ogromnog pritiska. I reprezentativce pokreću inat i želja za dokazivanjem, da se ne pamte isključivo kroz pređašnje uspehe, što se najbolje vidi na Nikoli Jakšiću i Strahinji Rašoviću.

Dva dana Uroš Stevanović imaju da spreme adekvatan plan za Italiju i pronađu manjkavosti u igri svetskog vicešampiona. Alesandro Kampanja mogao je više vremena da posveti taktičkim zamislima zbog toga što je Setebelo imao nekoliko dana više za domor. To je benefit prvog mesta, ali često ume da bude i mač sa dve oštrice, naročito kada se iz grupe izađe bez ijednog odigranog derbija.

Nije redak slučaj da pobednici grupa zakažu u četvrtfinalu. Pre godinu dana na Svetskom prvenstvu podbacili su Srbija i Mađarska, koju je izbacila Italija. Slobodni dani umeju da proizvedu kontraefekat, da unesu nervozu u ekipu i od velikog značaja za Srbiju će biti način na koji uđe u utakmicu.

Biće zanimljivo videti za koga će se Uroš Stevanović opredeliti među stativama. Mladi čuvar mreže Vladimir Mišović je blistao protiv Crne Gore u osnovnom delu, bio je prvi izbor i protiv Japana, ali je Branislav Mitrović dobio šansu u poslednjoj četvrtini i skaupio šest odbrana. Bez ikakve dileme, Uroš Stevanović je hteo da najiskusniji u timu ostane u ritmu i to može biti znak da će startovati u četvrtfinalu. Golmani bi mogli da budu ključan faktor, kao i izdanje Frančeska di Fulvija. „Prva puška“ italijanskog sastava zna će potrošiti nemali broj lopti, potezaće sa leve strane, ali ima i utakmica u kojima ume da bude kontraproduktivan.

No, daleko od toga da nema ko da preuzme vodeću ulogu, ako do toga dođe.

Gonsalo Ečenike (©Reuters)Gonsalo Ečenike (©Reuters)

Edoarda di Some će biti po celom bazenu, Đakomo Kanela pretiće sa leve strane, a levoruki šuteri Gonsalo Ečenike i Luka Damonte sa suprotne. Zapravo, kod Italijana nema nezgodne strane, to im daje drugačiju dimenziju u napadu. Srbija je hendikepirana nesostatkom igrača koji puca levom rukom, pa će Vuk Milojević i Đorđe Vučinić nastaviti da zavlače do granice bazena.

U duelu između Hrvatske i Crne Gore u osmini finala sve je prštalo od intenziteta i isključenja, nema sumnje da će tako biti i u obračunu olimpijskog šampiona i svetskog viceprvaka. Jer, agresivna igra Italijana to povlači.

„Italijani imaju izuzetne pojedince, igraju dosta brz i agresivan vaterpolo, ulaze u mnogo duela. Ali, ako utakmicu spremimo kao onu sa Japanom i budemo koncentrisani, mislim da i te kako imamo velike šanse da pobedimo“, podvukao je Đorđe Lazić.

Srpski vaterpolisti pred dvoboj sa Italijanima pucaju od samouzdanja, takva energija biće im potrebna i u bazenu, kako bi došlo do novog meteorskog uspona. Opet preko leđa istog rivala i Alesandra Kampanje

U inat svima i uprkos svemu – po polufinale i bitke za medalju.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:                                 

Utorak

08.00: (1.75) Grčka (7.00) Crna Gora (2.70)

09.30: (1.40) Italija (8.00) Srbija (4.00)

11.00: (1.65) Mađarska (7.50) SAD (2.85)

12.30: (1.01) Španija (19.0) Francuska (16.0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ItalijeUroš StevanovićAlesandro KampanjaStrahinja RašovićĐorđe Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara