Šarl Lekler (©Reuters)
Šarl Lekler (©Reuters)

Veliki povratak Ferarija: Lekler najbrži u Bahreinu, Sajnc odmah iza, a šampion i Red Bul bez bodova

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.03.22. | 18:25

Maks Verstapen nije završio trku, kao ni njegov klupski kolega Serhio Perez

Počela je nova sezona Formule 1, a čini se i nova era italijanskog ponosa iz Maranela. Ferari je ostvario duplu pobedu u trci za Veliki nagradu Bahreina, Šarl Lekler je bio najbrži, a Karlos Sajnc odmah iza 24-godišnjeg vozača iz Monaka. Mučio se poslednjih godina jedan od najstarijih i najuspešnijih timova u istoriji najbržeg cirkusa, ali novi početak obećava.

Na sve to, aktuelni šampion Maks Verstapen, koji je u kvalifikacijama završio odmah iza Leklera, nije uspeo da završi trku. Držao je drugo mesto do samog finiša, da bi ga u poslednji čas izdao akumulator. Otišao je u pit, gde je ustanovljeno da ne može da se vrati na stazu. Red Bul je ostao bez bodova, pošto se Serhio Perez okrenuo u poslednjem krugu i treće mesto prepustio Luisu Hamiltonu.

Izabrane vesti

Iako je Lekler od starta bio na čelu karavana, trka u Bahreinu obilovala je uzbuđenjima. Očekivano, najveća su ostavljena za kraj. Kada se ušlo u 47. krug, zapalio se bolid Pjeru Gasliju. Srećom hitro je reagovao i napustio bolid, a brza je bila i intervencija dežurnih službi, pa je izbegnut veći incident.

Ipak, sejfti kar je morao na stazu, što je Lekler iskoristio da pređe na meke gume. Interesantno je da su par krugova pre Gaslijevog incidenta to uradili Verstapen i Perez, sa željom da se potuku sa tandemom iz Ferarija za vodeća mesta, ali nisu imali sreće da je ubrzo bezbednosno vozilo moralo da interveniše.

Sklonio se sejfti kar i onda su usledili problemi za Verstapena. Žalio se da mu je volan "pretežak", a onda su "kola krenula nizbrdo". Vozio se 54. krug kada je Holanđanin urliknuo na timskoj komunikaciji.

"Šta se dešava sa akumulatorom, šta je ovo dođavola?", rekao je Verstapen u neverici. Ubrzo je otišao u pit i nije se vraćao.

Preuzeo je u tom trenutku Sajnc drugo mesto, pratio Leklera, a Perez je bio poslednja nada Red Bula. Ušlo se u poslednji krug, mesto na postolju bilo je rezervisano za Meksikanca, a onda se okrenuo...

"Ostao sam bez je***** motora", rekao je Čeko i predao se nasred staze.

Hamilton je uspeo da se ušunja na treće mesto, a odmah iza njega bio je klupski kolega Džordž Rasel. Ferari je osvojio maksimalan broj bodova (44), pošto je Lekler uspeo i da odveze najbrži krug trke.

Očekivano, Šarl Lekler je bio oduševljen posle velike pobede, treće u karijeri.

"Presrećan sam. Znali smo da je ovo velika prilika i momci su odradili fantastičan posao sa bolidom. Prvo i drugo mesto sa Karlosom, boljem nismo mogli da se nadamo. Neverovatno je biti ponovo na vrhu", rekao je 24-godišnji vozač Ferarija i priznao da mu nije bilo svejedno kada je sejfti kar ušao na stazu.

Jednako srećan bio je i Karlos Sajnc.

"Ferari se vratio, zaista se vratio! Naporan rad se isplatio i sada smo ovde. Nisam imao brzinu danas, ali sam uspeo da izdržim i obezbedim drugo mesto za tim".

Sajnc, Lakler i Hamilton (©Reuters)Sajnc, Lakler i Hamilton (©Reuters)

Luis Hamilton je trku počeo se petog mesta, činilo se da će teško do postolja, ali veliki as je bio strpljiv i na kraju uspeo da ostane iza tandema iz Maranela.

"Velike čestitke Ferariju, lepo je videti da im ponovo dobro ide. Bila je teška trka, mučili smo se i tokom treninga i ovo je bio najbolji mogući rezultat. Zahvalni smo na ovim poenima, momci su zaista radili veoma naporno u fabrici. Dug put je pred nama", rekao je sedmostruki šampion.

Glavni utisci su da je Ferari napravio odličan, stabilan bolid, dok su se Red Bulu posle sjajnih rezultata na testiranjima pojavili ozbiljni problemi. Ostaje da se vidi da li mogu u kratkom roku da ih otklone.

Mora se istaći i vrhunski rezultat koji je ostvario vozač Hasa Kevin Magnusen osvajanjem petog mesta. On se vratio u tim posle dve godine i zamenio Nikitu Mazepina koji je zbog sukoba Rusije i Ukrajine ostao bez ugovora, kao i kompanija Uralkali koja je sarađivala sa Hasom i čiji je vlasnik njegov otac Dimitrij. Danac prema mišljenju eksperata nije u potpunosti spreman za F1, ali Has je rizikovao, ukazao mu šansu i Magnusen je opravdao poverenje. Vozio je stabilno toko čitave trke, bio miran i strpljiv i to se isplatilo.

Istorijski bod osvojio je i Guanju Džou (10. mesto), kao prvi vozač Formule 1 iz Kine. Alfa Romeo je zahvaljući njemu i Valteriju Botasu došao do više nego respektabilnih devet bodova, Finac je završio kao šesti.


tagovi

Šarl LeklerFormula 1Karlos SajncMaks VerstapenLuis HamilronSerhio PeresFerariRed Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara