Monte Karlo (©Reuters)
Monte Karlo (©Reuters)

Verstapenu prva pol pozicija u Monaku, Alonso drugi, Lekler treći, ali pod istragom

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.05.23. | 19:56

Uzbudljive kvalifikacije na čuvenoj stazi

Kvalifikacije na legendarnoj stazi u Monte Karlu smatraju se najznačajnijim tokom vikenda za Veliku nagradu Monaka, jer je preticanje u trci gotovo nemoguće zbog uskih ulica. I ove subote bilo je veoma uzbudljivo. Serhio Peres, koji je stekao nadimak "Kralj ulica", je napravio grešku na samom startu kvalifikacija zbog čega će trku započeti sa poslednjeg mesta. Aktuelni šampion Maks Verstapen je zabeležio svoju prvu pol poziciju u Monaku, iako je Fernando Alonso bio na putu da ga ugrozi. Lekler je završio na trećem mestu, ali zbog ometanja Norisa mogao bi da bude kažnjen. Istraga je u toku...

Red Bul je kvalifikacije započeo veoma dobro, na prvom i drugom mestu, ali je ubrzo Serhio Peres napravio ozbiljnu grešku u prvoj krivini, udarivši u odbojnu ogradu. Peres je ovom greškom sebe izbacio iz daljeg toka kvalifikacija i završio na poslednjem mestu. Posle kraće pauze pod crvenim zastavama kako bi redari sklonili njegov v bolid i popravili oštećenu ogradu, kvalifikacije su se nastavile. Hamilton je tokom jučerašnjeg dana izjavio da se oseća bolje ovog vikenda u odnosu na sve prošle, ali se u prvom delu kvalifikacija do samog kraja nalazio na 15. mestu, da bi tek u svom poslednjem krugu napravio vreme dovoljno za sedmo mesto. Vozač Ferarija Karlos Sains je, kao i Hamilton, bio na ivici prolaska u Q2 deo kvalifikacija da bi na kraju ipak pronašao još par desetinki i plasirao se dalje.

Izabrane vesti

U Q1 delu su ispali: 16. Logan Sardžent, 17. Kevin Magnusen, 18. Niko Hulkenberg, 19. Gvanju Džo i 20. Serhio Peres.

Maks Verstapen je početkom drugog dela kvalifikacija postavio najbolje vreme tokom dosadašnjeg dela vikenda, a u stopu ga je pratio Fernando Alonso. Juki Cunoda, koji je u prethodnom delu kvalifikacija bio na drugom mestu iza Verstapena, odvezao je dva brza kruga i uspeo da se plasira u Q3. Vozač Meklarena Lando Noris je u 15. krivini imao blagi kontakt sa zidom nakon kog mu je otpala granična ploča, ali je imao dovoljno dobro vreme za prolazak dalje. Hamilton se nakon prolaska u ovaj deo kvalifikacija sada žalio kako ima probleme sa zadnjim oslanjanjem i bio van 10 najboljih, ali je ponovo na samom kraju uspeo da se provuče u poslednji deo kvalifikacija.

KVOTE: Pobednik trke - Vestapen (1.35), Alonso (3.80), Hamilton (40.0)

U Q2 delu su ispali: 11. Oskar Pjastri 12. Nik De Fris 13. Aleks Albon 14. Lens Strol i 15. Valteri Botas.

lako je Verstapen prvi postavio brzi krug, Alonso je odmah nadoknadio tri i po desetinke u odnosu na Holanđanina, a u tome ga je ispratio i dvojac iz Ferarija. Dok su ostali konkurenti otišli na promenu guma, Verstapen je ostao na starim i postavio novo najbolje vreme, da bi ga nakon pola kruga pretekao Esteban Okon iz Alpine. Domaći vozač Šarl Lekler je bio na putu ka najbržem krugu od svih sa najbržim vremenom u prvom sektoru, ali je Fernando Alonso bio još brži. Lekler je na trenutak bio prvi, ali se ipak ispred njega našao Španac u Aston Martinu. Kada je Verstapen napokon otišao na promenu guma u prva dva sektora je zaostajao sa nešto više od dve desetinke i činilo se da će Alonso ostati na prvom mestu i uzeti svoju prvu pol poziciju nakon Velike nagrade Nemačke 2012. godine. Međutim, talentovani Holanđanin je vozio sjajan treći sektor i ipak prestigao Alonsa. Na samom kraju kvalifikacija režija je istakla da je Šarl Lekler smetao Landu Norisu u postavljanju brzog kruga, a sudije bi mogle da ga kazne sa 3 pozicije pomeranja unazad, što znači da bi trku započeo sa šestog mesta.

Prvih 10 na startu VN Monaka: 1. Maks Verstapen, 2. Fernando Alonso, 3. Šarl Lekler, 4. Esteban Okon, 5. Karlos Sains, 6. Luis Hamilton, 7. Pjer Gasli, 8. Džordž Rasel, 9. Juki Cunoda, 10. Lando Noris.

Trka je na programu u nedelju sa početkom u 15 časova.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara