Maks Verstapen prolazi kroz cilj (©Reuters)
Maks Verstapen prolazi kroz cilj (©Reuters)

VN Kanade: Red Bul jezdi ka novim rekordima, Aston Martin ka podijumu

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.06.23. | 09:25

Kvalifikacije za narednu trku Formule 1 na programu su ove subote od 22.00 časova, dok je ono najzanimljivije zakazano za nedelju (20.00)

U toku dvonedeljne pauze posle Velike nagrade Španije, timovi su se ozbiljno pripremali za trku u Kanadi. Dominantni Red Bul ide ka jubilarnoj 100. pobedi, a Maks Verstapen juri još jednu pobedu kako bi se izjednačio sa legendarnim Ajrtonom Senom. Mercedes će probati da ponovi uspeh iz Španije, ali će i Aston Martin pokušati da se vrati na pobedničko postolje posle razočaravajuće epizode. Ferari traži odgovore za lošu trku uprkos unapređenjima…

Prva Velika nagrada Kanade na stazi ‘’Žil Vilnev’’ u Montrealu održana je 1978. godine, a upravo je ona donela prvu pobedu najboljeg kanadskog vozača, po kojem je kasnije staza dobila ime posle njegove tragične smrti 1982. godine.

Izabrane vesti

Postoji mnoštvo krivina malih brzina na stazi dugačkoj nešto više od četiri kilometara, a zidovi su na mnogim mestima veoma blizu. Onaj na izlasku iz poslednje krivine postao je poznat po incidentima koje su 1999. godine doživeli svetski prvaci Dejmon Hil, Mihael Šumaher i Žak Vilnev, posle čega je on ironično nazvan ‘’Zid šampiona’’. Kad smo kod šampiona, Mihael Šumaher i Luis Hamilton dele rekorde, kako za najviše pol pozicija (6), tako i za najviše pobeda (7) na ovoj stazi. Prošle sezone Verstapen je došao do pobede, a na podijumu su mu se pridružili Sains i Hamilton.

SVE OČI UPRTE U ASTON MARTIN

Na putu ka preuzimanju drugog mesta u šampionatu konstruktora od ekipe Mercedesa i ponovnom približavanju vodećem Red Bulu, Aston Martin je doneo nova unapređenja.

Domaća je trka za jedinog Kanađanina u Formuli 1 Lensa Strola, za koga vlasnik tima Lorens Strol (ujedno i njegov otac) očekuje da bi zajedno sa Fernandom Alonsom mogao da bude na podijumu. Mlađi Strol je najbolji rezultat ove sezone ostvario u Australiji gde je bio nadomak podijuma na četvrtom mestu. Kod kuće mu je najbolji rezultat bilo deveto mesto 2017. i 2019. godine, ali sa ambicijama trenutnog tima mogao bi da bude prvi kanadski vozač na podijumu u Montrealu još od Žaka Vilneva 1996. godine.

Alonso je imao impresivan početak sezone sve do trke u Španiji, gde je imao najgori rezultat sa sedmim mestom, ali je obećao da mu je to poslednja bez podijuma. Budući da Španac ima istoriju pobeda na ovom mestu (2006) gde se prošle sezone našao i u prvom startnom redu (završio deveti), očekuje da će mu iskustvo na ovoj stazi pomoći u povratku na pobedničko postolje. ‘

"Ovde treba imati poverenja u automobil. Ovo je polu-ulična staza, veoma si blizu zidovi i moraš da voziš i po ivičnjacima. Veoma je neravna staza, a vremenske prilike mogu da igraju važnu ulogu ovog vikenda. Iskustvo uvek pomaže, ovo mi je 17. ili 18. Velika nagrada Kanade", kazao je Alonso.

PERES ŽELI RESTART SEZONE

Red Bul može da se pohvali odličnim početkom sezone, jer su samo Serhio Peres i Maks Verstapen do sada beležili pobede. Posle teških trka u Španiji i Monaku, Peres se nalazi na 53 poena iza timskog kolege Verstapena, ali nije odustao od borbe za titulu.

"U suštini želim restart, da počnem ponovo. Monako je bio loš za mene, napravio sam veoma veliku grešku. Onda u kvalifikacijama u Barseloni ponovo, bilo je komplikovano po vlažnim uslovima. Nismo uspeli da imamo dobre kvalifikacije i platili smo cenu u nedelju", rekao je Meksikanac.

S druge strane, ekipa Mercedesa dolazi u Montreal posle duplog podijuma u Barseloni i nada se da će ponovo imati dobru trku. Upitan koliko samopouzdanja ima Mercedes posle rezultata u Španiji, Luis Hamilton je rekao: "Da, definitivno mnogo. Napredovali smo i posle prošle trke svi smo bili srećni. Ceo tim ima novu energiju, znamo gde idemo i kako da dođemo do toga’".

Sedmostruki šampion je, kao i Alonso, iskusan na stazi ‘’Žil Vilnev’’. Na njoj je 2007. godine došao do prve pol pozicije i prve pobede u karijeri.

"Uzbuđen sam što dolazim ovde. Ne znamo da li staza odgovara našem automobilu i njegovim karakteristikama, ali vremenske prilike bi mogle to da promene", poručio je Hamilton.

LEKLER NE OČEKUJE ČUDO

Što se tiče Ferarija koji ima najviše pobeda na ovoj stazi (14), on i dalje traže povratne informacije od svojih unapređenja iz Španije. Zato Šarl Lekler ne očekuje ‘’čudo’’ od trke u Kanadi.

"Nemamo ništa novo za ovu stazu, tako da ne mislim da će se desiti neko čudo. Moramo da pokušamo da izvučemo maksimum iz naših unapređenja", objasnio je Lekler koji je prošli nastup završio nadomak poena na 11. mestu.

Njegov timski kolega Karlos Sains smatra da konfiguracija staze u Montrealu odgovara njihovom bolidu, a naročito pravci gde se bolid SF-23 pokazao veoma dobrim. Ipak, Sains očekuje da će se Alpina, koja u Kanadu dolazi sa novim delovima, uključiti u borbu za treće mesto.

"Mislim da će nam se Alpina pridružiti. Mislim da su veoma blizu, ali i dalje smatram da imamo malo prednosti".

Prošle sezone na ovom mestu smo gledali uzbudljive kvalifikacije po kiši, a prognoza za ovogodišnju Veliku nagradu Kanade govori da vozače očekuje kiša tokom celog vikenda.

SATNICA ZA VN KANADE

Subota

Treći trening 18:30-19:30

Kvalifikacije 22:00-23:00

Nedelja

Trka 20:00 (70 krugova)

(Piše: Maja NAKARADIĆ)



tagovi

Formula 1Maks VerstapenSerhio PeresŠarl LeklerRed BulAston Martin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara