(©Reuters)
(©Reuters)

VN Španije: Vozači odahnuli – nema više šikane koja ih je nervirala

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 08:51

Samo nedelju dana nakon Monaka Formula 1 dolazi na stazu ‘’Katalunja’’, nedaleko od Barselone

Velika nagrada Španije se održava na stazi ‘’Katalunja’’ od 1991. godine, a tokom istorije održavala se na drugim stazama uključujući Haramu, Heres i Monžuik. Najviše pol-pozicija na ovoj stazi osvojio je Mihael Šumaher (sedam), a trijumfovao je šest puta, kao i Luis Hamilton. Prošle sezone je Maks Verstapen odneo pobedu nakon što je krenuo sa druge pozicije iza Šarla Leklera.

Barselona predstavlja ozbiljan test za bolide Formule 1, sa svojom mešavinom krivina velikih, srednjih i malih brzina, ali ove sezone je ukinuta šikana u poslednjem sektoru koja je uvedena nakon 2006. godine. Ne samo što će uklanjanje šikane rezultirati bržim vremenima i potencijalno uticati kako vozači pristupaju čuvanju guma u kvalifikacijama, već bi trebalo da poveća mogućnost preticanja.

Izabrane vesti

Vozač Vilijamsa Aleks Albon izneo je mišljenje o ovoj promeni:

"Te tri krivine su nam uvek bile nezgodne. Tamo bismo uvek gubili vremena. Dakle, osloboditi se toga je savršeno".

Albon misli da je šikana ‘’upropastila ostatak staze’’ tako da su svi vozači bili za to da se ona ukloni. Dodao je i da bi Barselona postala jedna od lakših staza za preticanje.

‘"Mislim da je to veoma dobro. Ne znam nijednog vozača koji se ne slaže tim. Uvek je to bilo... Ne želim to da nazovem ružno. Bilo je komplikovano", rekao je Albon.

Luis Hamilton je izjavio da je veoma uzbuđen zbog promene i prisetio se svog prvog iskustva na ovoj konfiguraciji kada je testirao za Meklaren 2006. godine.

"Veoma sam uzbuđen zbog vožnje na ovoj stazi. Ovo je jedna od onih starijih, ‘’klasičnih’’ staza - na kojima sam oduvek uživao. Sećam se testiranja ovde 2006. godine, to je bio moj prvi test u Formuli 1 sa Meklarenom. To su bila dva, tri ili četiri dana u poslednjim krivinama velikih brzina i nisam mogao da držim glavu podignutom“, ispričao je Hamilton.

 Dok je staza u Monaku specifična i zahtevna, Barselona je nešto jednostavnija, a zbog svoje pozicije u kalendaru i mešavine krivina velikih i malih brzina, uvek je bila popularno mesto za nova unapređenja. Ove godine je za to trebalo da bude zadužena Imola, ali zbog njenog otkazivanja, odgovornost je pala na Barselonu. Tim Mercedesa je doneo novi W14 bolid sa drugačijim bočnim otvorima prethodnog vikenda, a tek sada će imati pravu priliku da procene gde se taj bolid nalazi po pitanju performansi. Ferari je imao tešku trku u Monaku, ali šef tima Frederik Vaser veruje da postoji još toga što mogu da izvuku iz njihovog trenutnog paketa ovog vikenda u Španiji. Budući da je Ferari tokom sezone već donosio nove delove (novi dizajn poda u Majamiju i podešavanja na prednjem i zadnjem krilu u Monaku), Vaser misli da je donošenje novih delova tokom sezone i videti kako se oni ponašaju bolje nego potpuno menjanje koncepta.

PRVA POBEDA VERSTAPENA 

Lepa sećanja na Barselonu vežu Marksa Verstapena, koji je na ovoj stazi postao najmlađi pobednik u istoriji Formule 1. Bilo je to na trci 2016. godine, na kojoj je Hamilton krenuo sa pol pozicije, ali je imao kontakt tokom preticanja sa timskim kolegom Rozbergom. Nakon što je dvojac Mercedesa ispao iz trke, priliku za pobedu u prvoj njegovoj trci u ekipi Red Bula dobio je Maks Verstapen.

ŠPANSKA NADA

Pored Fernanda Alonsa, Španci imaju još jednog svog vozača - Karlosa Sainsa. Njegov najbolji rezultat u Španiji bilo je četvrto mesto 2022. godine. S obzirom na Ferarijeve nastupe u dosadašnjem delu sezone u kom su imali jedan podijum i jednu pol poziciju (Lekler u Bakuu), ne treba previše očekivati od italijanske ekipe. Mada, treba pomenuti da su za ovu trku doneli nove bočne otvore i novi pod, tako da treba videti koliko će im ta unapređenja pomoći.

POSLEDNJA ALONSOVA POBEDA

Poslednji put kada je Fernando Alonso stajao na najvišem stepeniku podijuma bilo je pre tačno deset godina (2013) u njegovoj domaćoj trci u Barseloni. Iako je prošlo toliko vremena, do trke u Španiji Alonso je postigao izuzetne rezultate. Najlošije mesto ove sezone bilo mu je četvrto u trci u Bakuu, ali je Španac pet puta stajao na podijumu i drugo mesto u Monaku mu je bio najbolji rezultat u sezoni. Budući da se činilo da mu je čuvena 33. pobeda bila na dohvat ruke kada je počela da pada kiša, mnogi se pitaju kada će se javiti nova šansa.

Španija bi naravno bila idealna prilika, ali Alonsova očekivanja nisu prevelika.

"Da se razumemo, ne mislim realno da možemo da se borimo za pobedu. Red Bul je bio dominantan od početka sezone i ne vidim zašto u Barseloni ne bi zavšili na prvom i drugom mestu. Ali, hajde da vidimo šta možemo da uradimo", rekao je vozač Aston Martina.

Alonso će imati podršku svoje domaće publike, a rekao je da mu fanovi uvek daju ‘’posebnu energiju’’ kada vozi na ovom mestu. Ali sa Mercedesom koji tek treba da prouči svoj unapređeni paket i Ferarijem koji je doneo izvesnu količinu novih delova, Alonso zna da će morati da vodi računa ne samo o Red Bulu, već i o ostalim protivnicima. Ako bude prilike za pobedu, naravno da će Španac pokušati da je iskoristi.

RASPORED ZA VN ŠPANIJE

Petak

Trening 1 13:30-14:30

Trening 2 17:00-18:00

Subota

Trening 3 12:30-13:30

Kvalifikacije 16:00-17:00

Nedelja

Trka 15:00 (66 krugova)

PIŠEMaja NAKARADIĆ


tagovi

VN ŠpanijeFernando AlonsoMaks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara