Sve je spremno za trku u Azerbejdžanu (©Reuters)
Sve je spremno za trku u Azerbejdžanu (©Reuters)

Vraća se Formula 1: Retko gde je dramatično kao u Azerbejdžanu

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.04.23. | 09:08

Tamo još niko nema dva trijumfa

Formula 1 se vraća ovog vikenda u Bakuu, za treću uzastopnu trku na uličnoj stazi. Dve nedelje nakon Australije, karavan je trebalo da poseti Kinu, međutim planovi za tu trku su otkazani već na početku sezone zbog tamošnje zdravstvene situacije te je pauza malo potrajala.

Prva trka u Azerbejdžanu održana je 2016. godine, pod imenom Velika nagrada Evrope i tada je pobedio svetski šampion iz te godine – Niko Rozberg. Na Velikoj nagradi Azerbejdžana, ime pod kojim je ova trka poznata od 2017, pobedu je zabeležio Danijel Rikardo u Red Bulu, a na podijumu su mu se pridružili Valteri Botas (Mercedes) i Lens Strol (Vilijams). Prošle sezone, Šarl Lekler je trku u Bakuu započeo sa pol pozicije, ali je posle 20 krugova bio primoran da odustane zbog tehničkih problema čime se u garaži pridružio svom timskom kolegi Karlosu Sajnsu koji je odustao desetak krugova ranije. Ferarijevo odustajanje omogućilo je Maksu Verstapenu da trku odveze do kraja na prvoj poziciji, da Peres završi na drugom mestu kao i da Džordž Rasel bude treći.

Izabrane vesti

Baku je takođe domaćin prve sprint trke u 2023, a sada se i po prvi put sprint trka održava na uličnoj stazi. Pred ovu trku najavljen je novi format koji se tiče svakog sprint vikenda ove sezone. Naime, petkom prepodne će biti jedan trening, dok će se nešto kasnije u toku dana održati kvalifikacije čiji rezultat određuje startne pozicije za nedeljnu trku. Zatim, sprint će se održati u subotu, ali pre njega će biti takozvani Sprint shootout odnosno kvalifikacije koje su nešto skraćene u odnosu na standardne ali će funkcionisati po istom principu (Q1, Q2, Q3) i koje određuju poredak za sprint. U subotnjim kvalifikacijama će biti obavezno korišćenje guma srednje tvrdoće u Q1 i Q2 delovima, dok će se u Q3 koristiti isključivo meke gume.

Ulice ovog grada na obali Kaspijskog jezera uvek su pružale uzbuđenje, jer iako je veoma usko, preticanje je bilo moguće, ali bilo je i dosta incidenata. Najčuveniji je onaj iz 2018. godine, kada su se timske kolege iz Red Bula Maks Verstapen i Danijel Rikardo sudarile nakon borbe koja je trajala celu trku. Zatim, 2021. godine Verstapen je, dok se nalazio na prvoj poziciji, izgubio kontrolu nad bolidom usled pucanja pneumatika, zatim je završio u zidu nakon čega su bile istaknute crvene zastave. Na restartu je Hamilton imao priliku da povede ceo karavan, a onda je pogrešio stisnuvši, kako je rekao, “magično dugme” zbog čega nije skrenuo u prvoj krivini već je nastavio pravo i na kraju trku završio na dalekom 15. mestu.

Greške dva svetska šampiona omogućila su Peresu da dođe do pobede, a Aston Martinu da prvi put stoji na podijumu sa Sebastijanom Fetelom. Uzimajući u obzir nepredvidivost i incidente koji se ovde događaju, niko do sada nije uspeo da ponovi pobedu na Velikoj nagradi Azerbejdžana, a priliku da postane višestruki pobednik ovog vikenda će imati Verstapen, Hamilton, Botas kao i Perez koji ima najviše podijuma na ovoj stazi (4).

Vozilo bezbednosti na ovoj stazi nismo videli samo tokom njenog prvog izdanja 2016. godine, dok je svakog narednog izlazilo i u više navrata, a s obzirom na blizinu zidova i dve trke tokom vikenda, velika je verovatnoća da ćemo i sada videti vozilo bezbednosti na delu.

Treći sektor kroz koji se prolazi punim gasom sastoji se od pravca dugog čak 2,2 kilometara gde se dostiže jedna od najvećih maksimalnih brzina na čitavom kalendaru Formule 1, što će posebno prijati Red Bulu koji svoju moć pokazuje upravo na pravcima. Ostaje da vidimo da li će ekipa Red Bula ponovo podići najsjajniji pehar ili će neko moći da ugrozi njihov pobednički niz.

Raspored za Veliku nagradu Azerbejdžana:

Subota Sprint shootout - 10:30-11:14

Subota Sprint trka - 15:30-16:30

Nedelja Trka - 13:00 (51 krug)

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1VN Azerbedžana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara