Magdalena Stišjak (©FIVB)
Magdalena Stišjak (©FIVB)

Zvezda reprezentacije Poljske: Znam srpski, pevam vaše pesme - sve od Saše Matića, Cece, pa i Breskvice

Vreme čitanja: 12min | pon. 21.08.23. | 12:30

Magdalena Stišjak pričala za Mozzart Sport pred današnji veliki okršaj sa Srbijom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Hodnicima hotela Holidej In u kojima su sobe naših odbojkašica sasvim logično odzvanja srpski jezik. Međutim, on može da se čuje i u delu gde su reprezentativke Poljske, a krivac za to je Magdalena Stišjak.

Izabrane vesti

Ako ste pomislili da prva zvezda nacionalnog tima Poljske ima neke veze sa Srbijom - pogrešili ste. Njoj se jednostavno samo srpski jezik svideo, kada je igrala u Hemiku tokom sezone 2018-2019 zajedno sa Biankom Bušom i Slađanom Mirković.

Tako je sve krenulo... A šta se dalje dešavalo ispričala je tečno i pravilno izgovarajući skoro svaku reč u razgovoru za Mozzart Sport...

"Nisam nikad učila srpski, samo mi je to tako došlo. Nikad nisam otvorila knjigu da čitam - knjige koje je Slađa imala, a ne gramatičke koje se u školi koriste. Nismo zajedno živele, nego sam ja svaki dan dolazila kod nje na kafu. Pijemo, pričamo i posle nekog vremena ona progovori poljski, a ja počnem da pričam srpski", uz osmeh kaže Magdalena. "Malo smo koristile poljski, malo srpski, malo engleski. Pa to je na početku bilo strašno. Bianka je više razumela poljski, pa mi je onda pomagala da kažem nešto. Ja sam odmah ukapirala sve i rekla da mi se baš sviđa. Zanimljivo je to što mi srpski ne treba u životu".

Kako je vreme prolazilo tako je Magdalena znala sve više reči, a u velikoj meri joj je pomogla naša muzika.

"Ja volim baš srpske pesme. Svaku pesmu znam, svaku pesmu pevam. Sve od Saše Matića, Cece, sad i ove nove od Breskvice. Sve znam. Volim i Dina Merlina, ma sve... Razumem tekst, znam reči. Mislim da sam tako jezik i naučila. Na početku pesme nisam razumela, a slušala sam muziku i onda odem na "translate", prebacim i vidim. Kad sam počela da razumem šta pevam, bila je totalna razlika. Pevam i javno, u svlačionici. Svi znaju... Nekad i kad sam sa mojom reprezentacijom, idem i pevam srpsku pesmu. Ili nešto tako. To je neverovatno, ali meni se sviđa".

Neka tajna očigledno mora da postoji.

"Svi kažu da imam talenat za jezike. Govorim poljski, engleski, italijanski, srpski... Pa i bosanski, hrvatski", našalila se Magdalena. "Još malo mi fali da turski naučim. Malo znam - dobro jutro, prijatno, kako si. Znam ono što mi za sad treba. Posle ću da krenem detaljnije da učim. Videćemo kako će ići".

Stišjak je s godinama menjala klubove i uvek se nameštalo da ima neku Srpkinju u timu.

"Sa svima iz vaše reprezentacije sam skoro igrala. Samo nisam sa Majom i Tijanom, sa Sarom Lozo... Sad ću sa Bošom (prim. aut. Bojanom Drčom) biti u Feneru. Svake godine neko bude i onda stalno provodimo vreme zajedno. Pričamo, pričamo, pričamo... Ove sezone sam u Monci bila sa Jovanom Stevanović. Bila je i Edina Begić iz Bosne. Mi smo se svakog dana družile. Ja naravno pričam samo sa mamom telefonom na poljskom. Meni dođe brat sa ženom, kaže on: Magda, izvini, ali koji ti jezik pričaš? Da li si ti zaboravila poljski? Ja kažem da nisam, sa mamom telefonom pričam poljski. On kaže: Tvoj akcenat je katastrofa, samo da ti kažem. Ja odgovorim: OK, hvala".

Teško da je brat mogao da je razume kako je do ovoga došlo. Da nije imala drugarice iz Srbije, verovatno ne bi otkrila da joj se srpski sviđa...

"Uvek sam bila baš dobra sa Slađom. Žao mi je što nije ovde. Sa Joletom sam isto veoma dobra, lepo smo se družile u Monci. Ali, generalno sa svima. Bila sam i sa Bojanom Milenković super. I sa Lazom - ona mi je duša od čoveka, baš kul osoba. Sa Biankom se najduže znam - od 2018. kao i sa Slađom. Ja sam tad bila baš mala, imala sam 18 godina. Bila sam samo pola sezone u Hemiku, pošto smo se onda posvađali. Samo smo četiri meseca bile zajedno i toliko se združile. Posle smo nastavile svake godine da se srećemo u reprezentaciji. Super je i Mina Popović - sa njom sam se u Skandićiju veoma družila".

Monca 2022-2023 (CEV)Monca 2022-2023 (CEV)

Prošle sezone u Monci se skupilo veoma zanimljivo društvo...

"Italijanski, engleski, srpski - svaki dan miks svega. A nikad poljski... Družila sam se sa Jovanom. Mi smo bile zajedno i u Skandićiju kad je bila i Bojana Milenković. Nismo se tad toliko družile. Sad smo bile bliže i svaki dan smo skoro sedele na kafi ili večeri. Imale smo veoma dobru ekipu u Monci. Bilo je super jer smo mogle da pričamo jedan jezik - Jovana, Edina i ja. Nama bilo super, kao da smo tri Srpkinje. Lakše nam je kad ne moramo italijanski ili engleski. Isto je bilo na terenu - ja kad pričam nešto, pričam na srpskom".

Ispričala je Magdalena i jednu neobičnu situaciju koja se desila u Skandićiju.

"Imala sam problem, kad sam bila tamo sa Minom Popović. Mi pričamo srpski i menadžer u klubu ništa ne razume. Pomislio je da mi nešto ružno o njima govorimo. Zvao nas je na sastanak, rekao nam da ne možemo više da pričamo na srpskom. Ja ga gledam i razmišljam - ako ti pričaš italijanski, ja te ne razumem, i šta... A nama stvarno bilo lakše...".

Ljubav prema jeziku proširila se i na ljubav prema srpskoj hrani.

"Hranu vašu volim - posebno grašak sa mesom... Slađa je spremala hranu u Hemiku, posle je Bojana spremala u Skandićiju. A i Bojanina mama kad je dolazila pravila je super grašak. Volim i sarmu. Plazma mi je onako, iako svi pričaju da je super. Više generalno volim slanu nego slatku hranu".

Iako su joj Srpkinje uglavnom dobre drugarice danas će morati da igra protiv njih (17.00, RTS, Arena Sport).

"Meni je uvek teško protiv Srbije. Mislim da sam prvi put u životu protiv Srbije pobedila ovog leta na Ligi nacija. Zvaničnu utakmicu pre toga nikad nisam dobila. Veoma mi je bilo drago... Znam da nije bila Tijana, nije bilo ni Maje, Jovane - ali svejedno pobeda je pobeda. Sad se malo zezam sa vašim igračima - kažem Bjelici baš da se nadam da ćemo mi da ponovimo rezultat iz Lige nacija. Neće biti lako, ali i mi znamo da smo dobra ekipa. Počele smo da igramo dobro, mislim da nas sad protivnici više poštuju nego ranije - pre dve, tri godine. Naravno da želimo da pobedimo i mi i oni".

(FIVB)(FIVB)

Prošle godine ove dve reprezentacije srele su se u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

"Bilo je dramatično, ali je i bila veoma lepa utakmica. Ja bih stavila minimalno da bude polufinale. Šteta što je bila tako rano. Falilo je nama malo, ali bolji tim je pobedio. To je istina živa. Ja sam malo bila tužna, ali i srećna jer smo mi dali 100 odsto, nismo mogle više. To je to, ćao. Srbiji je bilo potrebno da pobedi, nije smela da izgubi jer je bila favorit, a mi smo samo mogle da dobijemo. To je velika razlika. Ili imaš ili nemaš pritisak - to je razlika".

Poljska je ovogodišnje EP u Belgiji otvorila pobedom protiv Slovenije (3:0), a u drugom kolu je slavila protiv Mađarske (3:1).

"Mi imamo poštovanja prema svakom protivniku. Mislim da je dobro što smo počele sa Slovenijom, a ne sa Srbijom ili Belgijom. Mnogo su nam pomogli navijači. Oni su super, jer nema veze gde igramo - dolaze. Kad god smo negde u Evropi njih je mnogo. Ne znam odakle su, ali mislim da rade ovde u Belgiji. Mada, nije daleko ni da dođu. Ja sam poslednja otišla iz hale - ostala sam 20-30 minuta da se slikam...".

Srbija i Poljska su favoriti u grupi A.

"I Belgija je za mene super ekipa, ali nadam se da će Poljska i Srbija igrati za prvo mesto. Ne znam šta će biti. Neće sve proći lagano, zato što se nikad ne igra lagano. Ko bude prvi biće mu bolje, jer ko bude drugi otići će na Tursku u četvrtfinalu. Dobro poznajem vašu ekipu, jaka je - imate najboljeg napadača na svetu - Tijanu Bošković. Super igra, ali i svi ostali. Ima i nekih mladih igrača, koje ne poznajem, sad su došli na EP. Maja se vratila - super dizač. Srednjaci su dobri, kao i primači. Jaka ekipa koja sve može da pobedi".

Dok se za Srbiju gotovo sigurno očekuje da bude u završnici, sa Poljskom je malo drugačija situacija...

"Mi generalno nemamo takav pritisak. Naravno, ljudi u Poljskoj pričaju mnogo o nama i imaju želju da osvojimo neku medalju, ali ne znam, videćemo. Nije lako. Ako bude lepo - biće lepo, ako pobedimo odlično. Ali, ako ne, neće to biti kraj života. Za nas su veoma bitne kvalifikacije za Olimpijske igre. Ja bih želela da osvojimo nešto i na EP, ali videćemo. Neću da kažem možemo, mi smo jake - samo kažem da bih to volela, ali znam da neće biti lako. Ako mi izgubimo od Srbije, tu nam je četvrtfinale sa Turskom. Ako pobedimo protiv Srbije, onda će biti lakše".

U veoma dobroj formi je trenutno selekcija koju vodi Danijele Santareli. Nalazi se na vrhu grupe C, sa kojom se grupa A ukršta. Već u četvrtfinalu bi mogao da se desi prvi veliki derbi.

"Meni je Turska favorit za medalju. Sa Melisom kao napadačem i Karakurt na prijemu - sjajan su tim. Očekivala sam Ebrar da stavi na prijem, jer ne može ona da bude na klupi. Može, ali bolje je da igra. Super su, nova su ekipa. Promenio ih je Santareli totalno. Igra mlada dizač Elif Šahin, igra Ebrar na prijemu. Igrali smo sa njima u Poljskoj, pre nego što smo došli na EP tri pripremne utakmice. Dve smo pobedili, jednu izgubili 2:3. Ali to su pripreme, prijateljske utakmice. Četiri dana pre početka EP ništa ne mora da znači taj rezultat. Tako je i Srbija od Italije 0:5 izgubila na pripremama, bila sam malo u šoku, ali ništa ne mora da znači. Super je da se malo igra sa jakima... I treba da se igra protiv najjačih - imam poštovanje prema svima, ali bolje sa jakima da se igra da se vidi realno. A ne nekog kao pobediš i super - a oni slabi, i ta pobeda ti ništa ne znači. Najbolje četiri trenutno u Evropi su Srbija, Poljska, Italija i Turska. Bar jedna od te četiri može da ispadne u četvrtfinalu i to je najgore. Na kraju će neko drugi ući među četiri. Takva je grupa, kostur...".

(FIVB)(FIVB)

Poljakinje su ove godine već napravile istorijski uspeh - osvojile su prvu medalju u Ligi nacija - bronzanu.

"Mnogo nam znači. Znala sam da smo počele da igramo bolje, ali nisam očekivala na početku da možemo da uzmemo ovu medalju. Posle kad smo krenule: bam, bam, bam... Videla sam da je moguće i verovala sam. Bilo je teško. Za bronzu smo igrale sa Amerikom, one su imale meč loptu - 15:14 bilo u taj-brejku. Meni srednji bloker diže loptu u drugu liniju . ja pomislim - Bože, šta sad da radim. Zadrhtala je ruka, ali je nekako prošla lopta. Hvala bogu dobro se završilo. Emocije su bile strašne".

Iako Lavarini obično ima ozbiljan izraz lica, tada je bio presrećan.

"Jeste bio zadovoljan. On je super kao čovek, ja ga mnogo volim. A super je i kao trener. Van terena se zezamo, ali na treningu se zna kad se radi. On kaže: Super, srećan sam što smo pobedili, ali mi možemo još više. Treba da shvatimo da možemo još više. Da ovo nije naš limit, ovo je minimalo što možemo - on kaže. I to je super jer nam promeni malo mentalitet. Da nam više enregije, motivaciju. To mi se sviđa".

Lavarini će danas imati zanimljiv okršaj sa sunaronikom na klupi Srbije - Gvidetijem.

"Veoma poštujem Đovanija, on trenira u Turskoj najbolju ekipu Vakifbank. Mislim da on uvek zna šta da promeni da bude dobro. Nešto uzme, zameni i bude dobar potez. Sudar dva Italijana... Generalno u Evropi je italijanska mafija, sve reprezentacije imaju trenere Italijane. Kad idem u hotelu da uzmem kafu, samo čujem da italijanski pričaju. Iz Slovenije trener Italijan, iz Mađarske Italijan, naš, vaš... Ja ih sve razumem".

Ujedno će biti zanimljiv obračun dva kvalitetna korektora - Tijane Bošković i Magdalene Stišjak. Upitana je Poljakinja da kaže ko je po njenom mišljenju najbolji na svetu na toj poziciji.

"Tu nema nikakve rasprave, Tijana je najbolja... Uvek ide neka priča da li je Tijana ili Egonu. Ja uvek kažem Tijana. Totalno drugačije osobe, Egonu nema toliko elemenata koje ima Tijana. Egonu skače mnogo - jeste skače mnogo. Egonu udara jako - jeste udara jako. Ali Tijana ima više stvari... Ona mi je prva. A onda Vargas... A na trećem Hak i Egonu. Sebe ne bih stavila kao petu, mislim da mi još nešto fali. Još jedna sezona, mislim da možda onda budem u najboljih pet. Nikad ne volim da pričam o sebi. Ali mogu da kažem da mi nedostaje još nešto. Znam da mogu da budem još bolja, moj prioritet je da napredujem".

Naredne sezone će dres Vero Volej Milana zameniti opremom Fenerbahčea.

"Za mene je Fener uvek bio "vau". Otkad sam bila mlada volela sam Edu Erdem, uvek sam želela da igram s njom. Sad kad smo prijateljice i družimo se - to mi je super. A kad sam saznala da imam ponudu Fenera, nisam čekala ni pet minuta. Ja odmah kažem: Može Fener, nema veze ništa, samo Fener. Videćemo, posle četiri godine menjam Italiju za Tursku. Stvarno jedva čekam. Mislim da će mi bolje leći Turska. Ja volm Italiju, meni je bilo lepo, ali mislim da će mi više Turska odgovarati. Ne znam zašto, ali tako mislim".

Tamo će nastaviti da usavršava srpski sa Bojanom Drčom.

"Imaću srpskog dizača i njenu bebu. Njega nisam upoznala, ali sad ću. Ja sam isto kao mala beba, tako da kad mi počnemo da plešemo, biće super".

Slavlje u Ligi nacija (FIVB)Slavlje u Ligi nacija (FIVB)

Nastaviće i saradnju sa trenerom Lavarinijem.

"Super mi je to. Pre nego što sam potpisala pričalo se da je Terzić dogovorio sa Dinamom iz Rusije, ali nije to bilo sigurno. Ja kažem: Uh, biće teško, ako ja potpišem, a Terzić ostane, biće baš teško. Znam kakav je on trener, imam veliko poštovanje za njega, super je trener, ali malo se plašim. Ali dobro, videćemo, navići ću se. Posle nekih mesec ili više - potpisali su Lavarinija. Bila sam veoma srećna. Imam super kontakt s njim, super je osoba i trener. Zezamo se i to mi je baš kul. Bili smo sa reprezentacjom kad su objavili, ja sam došla bacila mu kosku i rekla: Ćao, idemo zajedno. Tamo mi je i kondicioni trener i pomoćni iz reprezentacije, tako da ćemo biti poljska mafija".

Iako u decembru puni tek 23 godine, iza sebe već ima četiri sezone u Italiji.

"Malo je drugačije tamo u odnosu na Tursku. U Italiji imaš tri, četiri najbolje ekipe, ali je liga izjednačenija. Moraš da budeš spreman za svaku utakmicu. Možeš od poslednje ekipe da izgubiš. A u Turskoj je druga priča - izdvajaju se tri ekipe, četiri, ponekad peta... Sve ostalo je onako. Ali prva tri tima su najbolja na svetu. Videćemo - hoću da promenim nešto, da upoznam nešto novo, novu kulturu, jezik. Odbojka je ista, ali sve ostalo je drugačije. Radujem se tome", podvukla je Magdalena Stišjak.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Ponedeljak

GRUPA A

17.00: Poljska - Srbija

20.00: Belgija - Ukrajina

GRUPA B

18.00: Bosna i Hercegovina - Ukrajina

21.00: Hrvatska - Švajcarska

GRUPA C

17.00: Češka - Turska

20.00: Nemačka - Švedska

GRUPA D

17.00: Francuska - Slovačka

20.00: Španija - Finska



tagovi

Magdalena StišjakEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Slađana MirkovićBianka BušaJovana Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara