Čujte tamo u Londonu: Novak je neuništiv!

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.07.22. | 18:13

Đoković imao dva seta minusa, ali se epskim preokretom protiv Sinera plasirao u polufinale Vimbldona - 3:2

Može da pravi serijske greške, da izgleda kao teniser bez plana igre sa očajnim govorom tela i još gorim odlukama u pojedinim kritičnim trenucima. Ali je još jednom, na terenima Ol Ingland Kluba, Novak Đoković pokazao da je mačka retke vrste i da ima više od devet života.

Sve je u jednom trenutku delovalo izgubljeno u četvrtfinalnom duelu sa Sinerom. Italijan je imao dva seta prednosti, igrao kao u transu, imao podršku publike u Londonu... Ali je Novak Đoković onda rekao - dosta. Tačnije, pokazao je svoj prepoznatljiv mentalitet pobednika i treći put u karijeri napravio veliki preokret na Vimbldonu, ovog puta za prolaz u polufinale - 3:2 (5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2), posle tri sata i 35 minuta tenisa.

Izabrane vesti

Stigao je Đoković do 26. uzastopne pobede na londonskoj travi i time oborio sopstveni rekord kada su u pitanju nizovi na najprestižnijim turnirima (u Australiji vezao 25). Međutim, to je manje bitno. Sigurni smo da je ostalim pretendentima Novak Đoković današnjim performansom i epskim preokretom ulio strah u kosti. Jer Novaka Đokovića prosto morate da pobedite više puta kako biste bili sigurni da je savladan.

U pravi ringišpil emocija, strasti i osclilacija pretvorio se današnji duel sa Sinerom. Imali smo bajkovit Novakov početak, potom njegovu igru iz “kanala”, čak i gubitničke pokrete telom. A onda karakterističnu eksploziju, kako Sineru nije praktično ni ostavio šansu da završi posao. Veliku podršku publike imao je Isner, ali taj podatak kao da je rasplamsao želju šestostrukog osvajača Vimbldona da ostane u trci za pehar i šansu da stigne Rafaela Nadala na vrhu liste igrača sa najviše osvojenih grend-slem turnira.

Posle vođstva od 4:1 u prvom setu Novak Đoković je izgubio fokus, uporno radio u korist svoje štete, što je igrač Sinerovih kvaliteta uspeo da iskoristi.

Slika sa londonske trave pretvorila se u pakleno polje za sve Srbe koji su pratili duel Novaka Đokovića i 13. reketa sveta. Kako je meč počeo, svi su bili uvereni da će Novak Đoković na karakterističan način pometlati mnogo mlađeg rivala, koji do danas nikada nije dobio duel na travi. Prvih sedam poena dobio je Novak Đoković. Samo u prva dva gema Siner je napravio četiri neiznuđene greške.

Novak u tim trenucima nije igrao tenis. Novak se šalio. Pravovremeno izlaženje na mrežu, odlične dijagonale, radili su i spinovi...Siner je izgledao psihološki nestabilno. Posebno posle prvog brejka, potom i ogromnih 4:1.

Imao je Novak Đoković još jednu priliku da napravi brejk i ode na bezbednih - 5:1. Počeo je tada Siner da “rizikuje” za sve pare, odbranio se servisom i izvukao članke iz živog blata. I počeo da gazi. Svaka duga razmena išla je na ruku Đokovićevom rivalu, koji je vratio vrlo brzo brejk. Ili bolje rečeno Đoković mu je poklonio. Ne pamti se kada je Đoković napravio dve vezane servis greške, na sve to su se nadovezala dva očajno odigrana drop šota.

Siner se vratio, ali na stranu njegova dobra igra. Sve što je mogao Đoković je promašio. Čak je i posle još jednog brejka rivala, mogao da odvede set u taj-brejk. Stao je Isnera servis, ali nije vredelo.

Delovalo je da Novak Đoković nema nikakav plan u igri. Da prosto srlja i da nasilno želi da prekine dominaciju Italijana, koji je dobrom partijom pridobio londonsku publiku. Brzo je Siner došao do brejka, meč je izgledao kao teniska viktorija. Sve je išlo u jednom smeru. Posebno posle drugog seta od 37 minuta i trijumfa Sinera.

Međutim, tek posle toga Đoković je počeo da liči na sebe. Čitao je Sinera, hvatao njegove servise i što je bilo od izuzetne važnosti počeo da racionalnije i bolje koristi drop šotove. Rezultatski nije bio, ali je u glavi Novak i te kako bio u igri. Počeo je da niže gemove u seriji, totalno poremetivši psihološku ravnotežu italijanskog tenisera. Kao Đoković u drugom, tako je i Siner u trećem setu slao kratke lopte, pravio neiznuđene greške i udarcima drhtavom rukom prosto gurao Đokovića napred. Trećem reketu sveta se već tada ukazalo polufinale Vimbldona.

Bilo je malih problema na kraju četvrtog seta, ali je svima na centralnom terenu bilo jasno šta će se desiti.

Novak je, uz kraće prekide, leteo po terenu. Izgubljene poene pretvarao u svoje i obilato koristio višak iskustva u petim setovima od Sinera.

Kraj je nagovešten u trećem gemu petog seta kada je Đoković stigao do brejka. I počeo da leti.


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara