Nik Kirjos (©AFP)
Nik Kirjos (©AFP)

Kirjos otvorio dušu: Pio sam svako veče, sekao se i mrzeo sebe

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.12.23. | 11:09

Kontroverzni australijski teniser priznao da je od 2019. do 2021. imao ozbiljne probleme s mentalnim zdravljem i zahvalio se Endiju Mariju što mu je pomogao da se izvuče iz duboke krize

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Nik Kirjos ne prestaje da šokira svetsku javnost. Kontroverzni teniser priznao je u ekskluzivnom intervjuu za australijski Sky News da je početkom 2020. godine prošao kroz "jedan od najmračnijih perioda u životu", tokom kojeg se odao porocima, samopovređivao i čak imao samoubilačke misli.

Izabrane vesti

Kirjos je još u februaru 2022. godine nagovestio da se u bliskoj prošlosti suočavao s "unutrašnjim demonima", podelivši na Instagramu fotografiju na kojoj se vide ožiljci na njegovoj ruci. U junu ove godine, u Netfliksovom dokumentarcu Break Point, otkrio je i da je 2019, posle poraza od Rafaela Nadala na Vimbldonu, neko vreme proveo u psihijatrijskim bolnicama.

Konačno, najbolji australijski teniser i finalista Vimbldona 2022. sada je potpuno otvorio dušu u jednočasovnom razgovoru s novinarom Skaja Pirsom Morganom, koji će biti emitovan ove nedelje.

Kako je rekao, malo ko je početkom 2019. mogao da pretpostavi da se on suočava s velikim problemima mentalnog zdravlja, pošto je na terenu delovalo da je stanje redovno. Te godine je čak osvojio i dva turnira, u Vašingtonu i Akapulku.

"Osvajao sam turnire, ali sam i pio svako veče, samopovređivao se, pekao se raznim stvarima po ruci, sekao se iz zabave. Osećao sam zavisnost od bola i mrzeo sam sebe. Mrzeo sam da se budim i da budem Nik Kirjos", rekao je 28-godišnji Australijanac za Sky News.

Kirjos je u intervjuu otkrio i da mu je u tom mračnom periodu života veliku uslugu učinio britanski as Endi Mari, s kojim je jedno vreme trenirao. Iskusniji kolega je jednom prilikom primetio rane po Nikovim rukama, zbog kojih je Australijanac ponekad igrao i turnire u majicama dugih rukava.

"Endi je video ožiljke i pitao me je: 'Šta ti je to na ruci?' Pokušavao je da me posavetuje, ali sam ja tada bio u prilično lošoj fazi i nisam ni slušao. Ali, sada sam mu veoma zahvalan", istakao je Kirjos.

Endi Mari je inače među prvima prepoznao Kirjosov talenat i postao njegov teniski mentor. Iako su im se putevi kasnije razišli, ostali su u dobrim i bliskim odnosima. Pretpostavlja se da je upravo Škotlanđanin skrenuo pažnju tadašnjem Kirjosovom menadžeru Džonu Morisu da njegov štićenik baš i nije u najboljem stanju.

Kirjos se tokom intervjua zapitao i šta su mnogi drugi teniseri u to vreme mislili o svemu, pošto su i na terenu i u svlačionici viđali rane po njegovim rukama.

Australijanac kaže i da je kroz pakao s mentalnim zdravljem prolazio "godinu i po do dve", ali da se od 2022. psihološki oseća mnogo bolje. To pokazuju i njegovi rezultati, pošto je te godine na Australijan openu stigao do osmine finala, a u konkurenciji muških dublova osvojio je titulu u tandemu sa sunarodnikom Tanasijem Kokinakisom.

Iste godine na Vimbldonu dogurao je do onog čuvenog finala s Đokovićem, a zatim je ponovo osvojio pehar u Vašingtonu.

Kako je istakao, danas veruje da njegov primer predstavlja "zrak nade" svima koji su mu u proteklom periodu slali poruke i pisma u kojima su takođe govorili o sopstvenim iskustvima s narušenim mentalnim zdravljem.

"Pomogao sam mnogim ljudima. Skoro da sam bio svetionik za druge koji su preopterećni problemima zbog kojih se odaju piću, drogama i sličnim stvarima. Kada mi se obrate, otvore se i osećaju da nas povezuju ta iskustva. Ljudi mi dolaze sa stvarnim problemima i šalju mi fotografije u porukama na Instagramu, na kojima se vidi kako se samopovređuju i žele da izvrše samoubistvo. Ponekad razgovaram i telefonom s tim ljudima", otkrio je Kirjos.

On kaže da je sve to napravilo razliku u njegovom životu i karijeri.

"Zaista sam ponosan. Sada znam koliko je porodica značajna i koliko su najmiliji kroz sve kritike želeli da me zaštite kada nisam mogao da se nosim s problemima. To je razlika kao dan i noć", istakao je Nik Kirjos u razgovoru za Sky News.

Australijanac je zbog povreda i operacija propustio skoro celu 2023. godinu i pao je na 192. mesto ATP liste. Međutim, za narednu godinu najavljuje povratak već od Australijen Opena, kada će neki novi Nik Kirjos da se predstavi domaćoj i svetskoj publici.

PIŠE: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Nik Kirjos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara