Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Na godišnjicu prvog grickanja: Đoković protiv momka koji još nije izgubio na travi, a razneo je Medvedeva

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 12:01

Novak cilja plasman u četvrtfinale Vilmbldona

U teoriji lak zadatak. U praksi malo teži. Na papiru bi trebalo da bude rutinsko odrađivanje posla, sastajuse šampion i momak koji je preko specijalne pozivnice obezbedio mesto u glavnom žrebu, međutim, dešavanja u početna tri kola nagovestila su da bi Novak Đoković morao da bude oprezan u duelu sa Timom van Rajthovenom kako bi se domogao četvrtfinala Vimbldona.

Bude li Srbin na prepoznatljivom nivou ceo teniski svet zna šta će se desiti. Ako makar malo popusti – kao na premijeri sa Kvanom iz Južne Koreje – daće šansu 25-godišnjem Holanđaninu da priredi najveću senzaciju u karijeri i probije se među osam najboljih na trećem grend slemu sezone. Beograđanin za pita za sve i logično je očekivati da se probije do druge sedmice turnira, gde bi mu rival bio bolji iz okršaja Janik Siner – Karlos Alkaras. Ionako je teniser sa najviše učešća u drugim sedmicama velikih turnira od preostalih učesnika. Dosad ih ima 58, prati ga Rafael Nadal sa 53, daleko iza su David Gofan (13) i Nik Kirjos (sedam)...

Izabrane vesti

Te statističke kategorije ne zanimaju Đokovića kao pehar. Jedino se to računa, a put ga vodi protiv tenisera koji nikad dosad nije dobacio do druge sedmice, mada je u prvoj pokazao koliko opasan može da bude, eliminicijama Delbonisa, Opelke i Bašiašvlija.

„Gledao sam Tima na nekoliko mečeva Vimbldona, kao i u Holandiji kad je osvojio prvi ATP trofej. Realno, on je jedna od priča ovog turnira. U sezoni na travi još nije izgubio meč, što je prilično impresivno za nekog ko nije visoko rangiran, a nije dobio nijedan meč na ATP turu pre tog u Hertognebošu“, jasno je Đokoviću da je Tim van Rajthoven u naletu.

Vimbldon, osmina finala, 17.50: (1,05) Novak Đoković – Tim van Rajthoven (7,70)

U pitanju je 104. igrač sveta, u prilici da postane najslabije plasirani teniser posle osam godina i Nika Kirjosa (2014. Australijanac bio 144) koji se domogao četvrtfinala Vimbldona. Samo što je preko puta vlasnik 20 grend slem pehara, šestostruki osvajač Otvorenog prvenstva Engleske, koji baš danas slavi godišnjicu prvog grickanja trave na Centralnom terenu. Tog 3. jula 2011. porazio je Rafaela Nadala (3:1), isto ponovio 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, uz napomenu da zbog pandemije virusa korona takmičenje 2020. nije ni održano, što znači da je trostruki uzasotpni vlasnik pehara.

Pre nego što je turnir počeo, moj san bio da igram baš sa Đokovićem“, rekao je Van Rajthoven, koji će se verovatno osloniti na servis.

------------------------------------------------

Duel Novaka Đokovića i Tima van Rajthovena možete pratiti u direktnom prenosu posredstvom sajta www.mozzartbet.com, uz besplatnu registraciju.

-------------------------------------------------

Biće interesantno videti ko će se bolje snaći. Holanđanin je lider u procentima osvojenih poena na prvi servis na ovogodišnjem Vimbldonu (90 odsto uspeha) – doduše, Đoković je treći sa 85 odsto – a Novakov tradicionalni adut je ritern. Pritom, Van Rajthoven ja maksimalan ove sezone na travi. Dobio je svih osam mečeva, pet u Hertogenbošu, gde je u finalu razneo svetskog broja jedan Danila Medvedeva (6:4, 6:1), te još tri na Vimbldonu.

Nikad u istoriji tenisa se nije desilo da vlasnik specijalne pozivnice savlada prvog nosioca na Vimbldonu, a turnir postoji 145 godina. Valjda neće ni danas. Pre će biti da će Novak Đoković zabeležiti 331. pobedu u grend slem karijeri (Federer je rekorder sa 369) i tako stići do 53. četvrtfinala na velikim turnirima. A onda...


tagovi

Novak ĐokovićTim van RajthovenTim van RajthovenVimbldonTenisATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara