Rud (©Reuters)
Rud (©Reuters)

Norveška prvi put ima finalistu Rolan Garosa, Kasper Rud protiv idola za grend slem krunu

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.06.22. | 22:15

Čilić dobio prvi set i stao – 3:1

Hoćemo li u nedelju prisustvovati teniskoj istoriji? Nikada neki Norvežanin nije osvojio grend slem titulu u tenisu, a šansu da bude prvi izborio je Kasper Rud.

U neku ruku istorija je već ispisana, jer je Rud postao prvi Norvežanin koji je došao u finale Rolan Garosa. I to je uspeo kroz preokret, pošto je Marin Čilić dobio prvi set njihovog polufinalnog duela, ali je tu stao.

Izabrane vesti

Osmi teniser sveta, rođen u Oslu, do najvećeg uspeha u karijeri, prvog grend slem finala, došao je pobedom od 3:1 u setovima – 3:6, 6:4, 6:2, 6:2.

A, za titulu će se Rud boriti protiv svog idola. Norvežanin je čak bio deo Nadalove akademije. Nebrojeno puta je hvalio španskog tenisera, govorio da je unikat u svetu, da je drugačiji od svih iz vrha. Sada će sa njim ukrstiti rekete u Parizu. Probaće da ga zaustavi da osvoji 22. krunu.

Rud je već obezbedio skok na ATP rang listi, od ponedeljka će biti šesti, ispred Karlosa Alkarasa, bilo da pobedi ili izgubi finale.

Polufinalni meč je bolje otvorio Marin Čilić. Hrvatski as je imao veliku šansu da napravi zaista veliki uspeh, da izbori finale i u četvrtom grend slem turniru, jer je do borbe za trofej dolazio na Australijan openu, Vimbldonu i US openu, gde je uzeo i titulu. Sve je krenulo kako je hrvatski teniser želeo, kod rezultata 3:3 je vezao tri gema, od kojih su dva bili brejkovi i spakovao je prvi set u džep.

Zaostatak je probudio Ruda, koji je od tog momenta zaigrao mnogo bolje. Napravio je brejk, uspeo da se spase Čilićevog odgovora u narednom gemu, pa da sačuva prednost do kraja. I onda je Marin počeo nezaustavljivo da pada.

Dva puta ga je Norvežanin kaznio oduzimanjem servisa u uvodu trećeg seta. Ni prekid zbog devojke koja je utrčala na teren i vezala se za mrežu nije pomogao Hrvatu. Tamo gde je stao, Rud je nastavio, lako je došao do vođstva od 2:1 u setovima, a onda da ubedljivom igrom, sa mnogo sigurnosti u rukama, još lakše dobije i naredni, poslednji set i meč.

Finale Rolan Garosa u nedelju: Rafael Nadal protiv Kaspera Ruda.


tagovi

Kasper RudMarin ČilićRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara